MSG'de geçen hamasi ne demek?
Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği'nin (MSG) 10. Genel Kurulu'nda gerçekleştirildi. Kurul'da gergin dakiklar yaşandı. Gerilim anlarda sanatçıların sesleri yükseldi. Seçimlerde Sezen Aksu çileden çıktı. Hamasi kelimesini kullandı ve vatandaşlar kelimenin analamın ne olduğunu merak ettiler. Peki MSG'de geçen hamasi ne demek?
MSG'de geçen hamasi ne demek? MSG seçimlerinde yaşanan gerginlikler gündeme damgasını vurdu. Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği'nin (MSG) 10. Genel Kurulu yüzlerce sanatçının katılı ile gerçekleştirildi. Kurulda gergin dakikalar yaşanırken hamasi kelimesi duyuldu. Vatandaşlar hamasi kelimesinin ne olduğunu araştırmaya başladı. Peki MSG'de geçen hamasi ne demek? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...
MUSİKİ ESERİ SAHİPLERİ GRUBU MESLEK BİRLİĞİ ( MSG )
Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği ( MSG ), kendisine üye olan eser sahiplerinin (besteci, söz yazarı, yayımcı, aranjör) eserleri için müzik kullanıcılarına kullanım izni ve lisansı veren, mali haklarını toplayan ve toplanan telifleri üyesi eser sahiplerine dağıtan bir meslek birliğidir.
2 Ağustos 1999'da T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından resmi kuruluşu onaylanan MSG, çoğaltma (mekanik) ve temsil/yayın (performing) alanında üyesi bulunan eser sahiplerinin haklarını korumakta ve kullanımlardan doğan teliflerini toplamaktadır. Bir müzik eserinin canlı yorumu, CD/kaset olarak çoğaltılması, radyo- TV- video yoluyla yayımlanması ya da dijital alanda kullanılması söz konusu olduğunda kullanıcıların MSG lisansı almaları yasa yoluyla zorunlu kılınmıştır (5846 Sayılı F.S.E.K. Kanunu). MSG lisansı, müzik eseri kullanıcılarına Türkiye ve dünyanın her yerinden milyonlarca müziği yasal olarak kullanabilme olanağını sağlar.
Dünyanın hemen her ülkesinde MSG benzeri meslek birlikleri uzun yıllardır varlıklarını sürdürmektedirler. Bu meslek birlikleri kendi aralarında konfederasyonlar kurarak güçlerini daha da pekiştirmişlerdir. MSG diğer birliklerle imzaladığı sözleşmeler vasıtasıyla; üyesi eser sahiplerinin haklarını (reklam cingıllarından senfonilere, pop ve rock'tan caz ve folk müziğine kadar çok sayıdaki müzik eserlerini) tüm dünyada korumaya alırken, yabancı eserlerin Türkiye haklarını da büyük ölçüde temsil etmektedir.
MSG yönetimi ve politikası, 2 yılda bir seçimle işbaşına gelen 1 başkan ve 1 başkan yardımcısının da dahil olduğu 9 kişilik bir yönetim kurulu tarafından yürütülür. Yönetim kurulu üyeleri MSG'de profesyonel görev alamazlar. Ayrıca yönetim kurulu toplantılarına MSG profesyonel yöneticileri de katılır.
MSG'NİN DEĞİŞMEZ TEMEL İLKELERİNİ ŞU ŞEKİLDE SIRALAMAK MÜMKÜNDÜR:
Güvenilirlik: Şeffaflık ilkesini savunan MSG, üyeleri için her zaman güvenebilecekleri bir kurum olma iddiasındadır.
Doğruluk: MSG, kuruluş temellerini oluşturan tüm ilkelere sadık kalmaktadır.
Matematiksel Dağılım: MSG belge ve verilere dayanarak çalışır. Ölçümler saniye saniye hesaplanır ve sadece eser bildirim formlarında belirtilmiş hak sahiplerine telif dağıtılır.
Dünya Sistemi: Dünyadaki diğer meslek birlikleri ile MSG'nin yakın işbirliği bulunmakta ve yapılanmasında evrensel yöntem ve ölçütleri kullanmaktadır.
Kurumsallık: MSG yönetim kadrosu, dünyadaki diğer örneklerde olduğu gibi, görevi strateji ve yön belirleme olan profesyonellerden oluşmaktadır,
Uluslararası İtibar: MSG tarafından yabancı meslek birliklerine ödenen telifler, Türk eser sahiplerinde olduğu gibi, listelerle bildirilmektedir. Bu anlamda şeffaflık ilkesi bir kez daha karşımıza çıkmaktadır.
Yaşamla iç içeliği bakımından diğer sanat dallarının çok ilerisinde bulunan müzik eserleri çok geniş kullanım alanına sahiptir. Yasalarca korunmasına rağmen, müzik eserlerinin kullanılmasından doğan telif haklarının takibi ve tahsili konusunda yapılması gereken çok şey olduğunun bilincinde olan MSG, üyelerinin varlığı ve desteğiyle gücünü arttırmakta, sorunların çözümünde dinamik ve etkin tavrıyla güven tesis etmektedir.