"MTV zammı yerine bedelli askerlik getirin!"
Bedelli askerlik bekleyen birçok genç, savunma sanayine gelir temin etmek için Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne yapılacağı açıklanan yüzde 40 zammın iptal edilmesini yerine bedelli askerlik getirilerek gelir elde edilmesini istedi. Bu amaçla twitterda bir kampanya başlattı.
Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) zammı yapılacağının duyurulmasıyla sosyal medyada bedelli askerlik bekleyen binlerce genç Twitter'da #mtvyerinebedelliaskerlik hashtagi ile bedelli askerlik çağrıları yaptı.
MTV'ye %40 zam yaparak bir gelir elde etmek yerine bedelli askerliğin gelmesini isteyen gençler MTV'den elde edilecek geliri bedelli askerlikle telafi edebileceklerini düşünüyorlar.
Eğitim, evlilik, iş gibi çeşitli nedenlerden dolayı askerlik yapamayan gençler bedelli askerlik beklentisi içindeler. Twitter'da binlerce genç, sesini duyurmak için #mtvyerinebedelliaskerlik hashtagi üzerinden fikirlerini yazarak yetkililere seslendiler. #mtvyerinebedelliaskerlik hashtagi ise kısa sürede trendlere girdi.
MEHMET ŞİMŞEK'TEN BEDELLİ ASKERLİK AÇIKLAMASI
Mehmet Şimşek, bedelli askerlik çıkacak mı sorusuna yanıt verdi. Başbakan Yıldırım tarafından bedelli askerliğin hükümetin gündeminde olmadığı açıklanmıştı şeklinde konuşan Şimşek, bedelli askerliğin kendi konusu olmadığını vurguladı.
MTV ZAMMI KONUSUNDA AĞBAL NE DEMİŞTİ?
Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Gelir vergisi tarifesinde bir değişikliğe gideceğiz. Ücret değişikliği için 2018 yılıdnan itibaren geçerli olacak. Tarifede yaptığımız değişiklik, üçüncü diliminde gelirler için uygulanan yüzde 27 oranını yüzde 30'a çıkarıyoruz. Binek otomobillerin motorlu taşıtlar vergisi önümüzdekİ seneden itibaren yüzde 40 artırılacak. Ayrıca Makaron denilen sigara kağıtlarına da ÖTV geliyor" açıklamasını yaptı.
Ağbal diğer değişiklikleri sıraladı:
Kurumlar vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkacak.
Sigara kağıdından özel tüketim vergisi alınacak.
Kira gelirinde götürü gider oranı yüzde 25’ten yüzde 15’e düşürülecek.
Binek otomobil MTV’si 2018 yılında yüzde 40 artacak. MTV’de aracın vergisiz değeri de dikkate alınacak.
Şans oyunlarında ikramiye kazanan talihlilerden alınan vergi yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkacak.
AĞBAL'IN 2018 YILI BÜTÇESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARI
Bakan Ağbal, "2018 yılı bütçesi kolay bir bütçe değil, 2016 yılında aldığımız kararların 2018 yılında yönetilmesi son derece önemli. 2018 yılında bizim 2017 yılına göre gelecek sene harcamalarımız 89 milyar lira artacak, faiz giderlerimiz de 14.2 milyar lira artacak. Dolayısıyla buradaki harcamalarımıza rağmen milli gelirin yüzde 1.9 seviyesinde tutmayı hedefliyoruz. Yukarı yönlü harcama baskılarını yönetebilmek için birtakım tedbirler aldık, alacağız" şeklinde konuştu.
Ağbal, "Öncelikle artan kamu harcamalarında tasarruf yapılabilecek tüm alanlarda tasarruf yapmak.Çok önemli değişiklikler yapacağız. Gelir kaynaklarını da bütçe dengesinde kullanacağız. Çok kapsamlı Torba Yasa'yı Meclis'e sunmak istiyoruz bugün. Vergi gelirlerini artıracak kalıcı düzenlemelerimiz var. Bu düzenlemeleri de Torba Yasa içinde Meclise gönderiyoruz. Hem gelir hem gider tarafından tüm tedbirler hususlardır" dedi.
Bakan Ağbal, "İlk söylenmesi gereken, finans sektöründe kurumlar vergisi oranını yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkaracak bir düzenlemeyi meclise sevk edeceğiz.Kurumların dağıtılmayan kar paylarından da yüzde 1 oranında bir vergi tevfikatının yapılmasını öngörüyoruz. Şirketlerin 2 yıldan fazla elde tutmuş oldukları gayrimenkulleri elden çıkarma halinde yüzde 75 kazanç istisnası var, bunu yüzde 50'ye düşüreceğiz" dedi.