MTV'ye ne kadar zam gelecek?
Maliye Bakanı Naci Ağbal, "2018 yılına ilişkin olarak hedefimiz 65 milyar 924 milyon lira bütçe açığı olacak ve milli gelire oranı da yüzde 1.9 olacak. 2018 yılı bütçesi büyümeyi destekleyecek. 2018 yılı bütçesi Türkiye'nin karşı karşıya olduğu riskleri yönetecek bir görünüme sahip. İmalat sanayi sektöründe özel sektör yatırımlarını teşvik edecek çalışmalara devam edeceğiz. Esnafımıza, çiftçimize verdiğimzi kredi destekleri artarak devam edecek" dedi. Peki, 2018 yılında vergilere zam geldi mi? MTV'ye ne kadar zam geldi? Ağbal konuyla ilgili neler söyledi? Detaylar haberimizde...
Maliye Bakanı Naci Ağbal, "2018 yılına ilişkin olarak hedefimiz 65 milyar 924 milyon lira bütçe açığı olacak ve milli gelire oranı da yüzde 1.9 olacak. 2018 yılı bütçesi büyümeyi destekleyecek. 2018 yılı bütçesi Türkiye'nin karşı karşıya olduğu riskleri yönetecek bir görünüme sahip. İmalat sanayi sektöründe özel sektör yatırımlarını teşvik edecek çalışmalara devam edeceğiz. Esnafımıza, çiftçimize verdiğimiz kredi destekleri artarak devam edecek" dedi. Peki, 2018 yılında vergilere zam geldi mi? MTV'ye ne kadar zam geldi? Ağbal konuyla ilgili neler söyledi? Detaylar haberimizde...
MTV'YE NE KADAR ZAM GELİYOR?
Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Gelir vergisi tarifesinde bir değişikliğe gideceğiz. Ücret değişikliği için 2018 yılıdnan itibaren geçerli olacak. Tarifede yaptığımız değişiklik, üçüncü diliminde gelirler için uygulanan yüzde 27 oranını yüzde 30'a çıkarıyoruz. Binek otomobillerin motorlu taşıtlar vergisi önümüzdekİ seneden itibaren yüzde 40 artırılacak. Ayrıca Makaron denilen sigara kağıtlarına da ÖTV geliyor" açıklamasını yaptı.
Ağbal diğer değişiklikleri sıraladı:
Kurumlar vergisi oranı yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkacak.
Sigara kağıdından özel tüketim vergisi alınacak.
Kira gelirinde götürü gider oranı yüzde 25’ten yüzde 15’e düşürülecek.
Binek otomobil MTV’si 2018 yılında yüzde 40 artacak. MTV’de aracın vergisiz değeri de dikkate alınacak.
Şans oyunlarında ikramiye kazanan talihlilerden alınan vergi yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkacak.
AĞBAL'IN 2018 YILI BÜTÇESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARI
Bakan Ağbal, "2018 yılı bütçesi kolay bir bütçe değil, 2016 yılında aldığımız kararların 2018 yılında yönetilmesi son derece önemli. 2018 yılında bizim 2017 yılına göre gelecek sene harcamalarımız 89 milyar lira artacak, faiz giderlerimiz de 14.2 milyar lira artacak. Dolayısıyla buradaki harcamalarımıza rağmen milli gelirin yüzde 1.9 seviyesinde tutmayı hedefliyoruz. Yukarı yönlü harcama baskılarını yönetebilmek için birtakım tedbirler aldık, alacağız" şeklinde konuştu.
Ağbal, "Öncelikle artan kamu harcamalarında tasarruf yapılabilecek tüm alanlarda tasarruf yapmak.Çok önemli değişiklikler yapacağız. Gelir kaynaklarını da bütçe dengesinde kullanacağız. Çok kapsamlı Torba Yasa'yı Meclis'e sunmak istiyoruz bugün. Vergi gelirlerini artıracak kalıcı düzenlemelerimiz var. Bu düzenlemeleri de Torba Yasa içinde Meclise gönderiyoruz. Hem gelir hem gider tarafından tüm tedbirler hususlardır" dedi.
Bakan Ağbal, "İlk söylenmesi gereken, finans sektöründe kurumlar vergisi oranını yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkaracak bir düzenlemeyi meclise sevk edeceğiz.Kurumların dağıtılmayan kar paylarından da yüzde 1 oranında bir vergi tevfikatının yapılmasını öngörüyoruz. Şirketlerin 2 yıldan fazla elde tutmuş oldukları gayrimenkulleri elden çıkarma halinde yüzde 75 kazanç istisnası var, bunu yüzde 50'ye düşüreceğiz" dedi.
MTV NEDİR?
Araç sahipleri her yıl yılda iki kez olmak üzere Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemekle yükümlüdür. Kara taşıtlarının dışında uçak, helikopter ve motorlu deniz taşıtları da bu vergiye tabi olan araçlar arasında yer alıyor.
MTV, Karayolları Trafik Kanunu’na istinaden trafik şubelerine kayıtlı bulunan motorlu taşıtlar bu vergiye tabirdir. Motorlu araçların trafik sicil kaydı başladıktan sonra ödenmeye başlanan bu vergi, bu sicil kaydı silinene kadar ödenmeye devam eder.
Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ilk taksiti Ocak ayında, ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödenir. İlk altı ay içinde kaydı silinenler, ikinci 6 ayın vergisini, ikinci ayda kaydı silinen araçlar ise bir sonraki yıldan itibaren bu vergiyi ödemezler.
Bu verginin hesaplanmasında aracın, otomobil, motosiklet, minibüs, otobüs, kamyon, tır ve benzeri gibi tür özellikleri dikkate alınır. Otomobil ve motosikletlerde aracın yaşı ve silindir hacmine göre bir vergi hesaplama yapılırken, otobüslerde aracın yaşı ve oturma kapasitesi, kamyonlarda da aracın yaşı ve azami toplam ağırlığı dikkate alınarak bir hesaplama yapılır.
Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ödemesi ise aracın bağlı bulunduğun il veya ilçedeki vergi dairelerine yapılır. Vergi dairelerinin yanı sıra anlaşmalı olan bankalar üzerinden de ödemeler gerçekleştirilebilir.
İnternet bankacılığı kullananların dikkat etmesi gereken bir konu var. Bankalar, internet şubesi ile ödeme kabul ediyor; fakat e-dekontlar vergi makbuzu yerine geçmediği için kişilerin banka şubesinden tahsilat makbuzu almaları gerekir.
Bu vergilerin geciktirilmesi durumunda, araç sahiplerine bir ceza uygulanır. Yılın ilk taksiti ödenmediğinde, ikinci taksitte ilk olarak önceki borçlar tahsil edilir. Eğer araç sahibi hiçbir vergi ödemesi yapmamışsa, ilk olarak araç sahibi bir mektupla uyarılır, sonrasında halen ödeme işlemi gerçekleşmezse Maliye Bakanlığı’nın yeni uygulamasıyla, araç sahibinin banka hesaplarına bir haciz konarak tüm ödenmemiş vergilerin tutarı tahsil edilecektir.
ÖTV NEDİR?
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir. Avrupa Birliği'nde bu verginin uygulanmasındaki amaç, gelir elde etmekten ziyade sosyal fayda sağlamaktır. Bu nedende ÖTV, lüks (mücevher, kürk vb.), sağlığa zararlı (alkol, sigara vb.), çevreye zararlı (benzin vb.) mallara uygulanır. ÖTV, KDV gibi aynı malın her el değiştirmesinde doğmaz. Malın ithal edilmesi veya üretilen malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle ÖTV doğar. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır. ÖTV aslında, 1950'li yıllardan başlayarak uzun yıllar uygulanan 'İstihsal Vergisi'nden başka bir şey değildir. Kanuna ek 4 ayrı tarifede yer alan ürünlerin vergilendirilmesi esastır. 1 sayılı tarife, akaryakıt ve yağ türevlerini vergiler, eski Akaryakıt Tüketim Vergisi yerine 2 sayılı tarife, taşıtları vergiler, eski Taşıt Alım Vergisi yerine 3 sayılı tarife, tütün ve alkol türevlerini vergiler, eski Ek KDV yerine 4 sayılı tarife, beyaz ve kahverengi eşyalar ve türevlerini vergiler, eski Lüks KDV yerine gelmiştir.