"Muhalefetin projesi "koalisyoncu başkanlık teklifi" demek!"
CHP, iktidara gelmesi halinde, Türkiye'yi eski parlamenter sistem döneminde bile eşi görülmemiş türde bir koalisyona mı sürükleyecek? Sabah yazarı Burhanettin Duran olası tehlike konusunda önemli uyarılarda bulundu...
Halk TV yazarı Fikret Bila, geçtiğimiz günlerde CHP yönetiminin 2023 planlarını kaleme aldığını yazısında dikkat çeken bir iddia ortaya attı.
Fikret Bila "Liderler kabinesi" başlığını taşıyan yazısında, "Kılıçdaroğlu’nun; parlamenter sisteme geçiş sürecinde Meral Akşener, Temel Karamollaoğlu, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun cumhurbaşkanı yardımcılığı veya kabine üyeliği görevlerini üstlenerek yönetimde yer almalarına sıcak baktığı konuşuluyor." ifadelerini kullandı.
Bu mesajın taşıdığı anlamı ise Sabah yazarı Burhanettin Duran bugünkü köşe yazısında masaya yatırdı.
"Bu, eski parlamenter sistem döneminde bile eşi görülmemiş türde bir koalisyon demek." diyerek söz konusu projeyi eleştiren Duran yazısında şu ifadeleri kullandı;
"Kılıçdaroğlu'nun aday olacağını savunan CHP medyası "liderler kabinesi" kurma önerisini tartışmaya açtı.
Bu öneri "henüz geçiş sürecinde bile anlaşmadık, bu aday tartışması nafile" yönündeki eleştirilere bir cevap niteliğinde gibi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın karşısına çıkarılacak aday, liderlerin hepsinin onayını alan ve olası iktidarında yetkilerini muhalefet partisi liderleri ile paylaşacak bir isim olacak.
Bu, eski parlamenter sistem döneminde bile eşi görülmemiş türde bir koalisyon demek.
Diğer bir deyişle, liderler kabinesi önerisi koalisyoncu başkanlık teklifi demek.
Yakında muhalefetin gündemi güçlendirilmiş parlamenter sisteme odaklanacak.
Ancak geçiş süreci dedikleri şey en az iki seçim ve bir referandum içereceği için bir noktada liderler kabinesine yani koalisyoncu başkanlığa razı olabilirler.
Kılıçdaroğlu şimdiden bir altyapı hazırladı.
Daha önce muhalefetin kendi cumhurbaşkanlığı sistemi önerilerini getirmelerinin daha mantıklı olacağını söylemiştim.
Hâlâ aynı görüşteyim.
Liderler kabinesi önerisi fiilen bu demek.
Bakalım aday tartışmasının aleyhlerine olduğunu gören muhalefet partileri ortak vizyon/ program önerilerini kamuoyu ile paylaşacak mı?
Türkiye'nin kritik meselelerine dair politika önerileri etrafındaki tartışmanın muhalefet için hiç de kolay olmadığı şimdiden belli.
Bekleyelim görelim."
YAZININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...