Muharrem ayında oruç tutulur mu? Muharrem orucu nedir, ne zaman, nasıl tutulur?

Muharrem ayı, İslam dini açısından büyük bir öneme sahiptir. "Muharrem" kelimesi, hürmet edilen anlamına gelir ve bu ay, Peygamber Efendimiz (s.a.s.) tarafından Allah'ın ayı olarak nitelendirilmiştir. Bu niteleme, Muharrem ayının faziletine, ilahi feyz ve bereketinin bolluğuna işaret eder. Bu bağlamda 'Muharrem orucu nedir?' veya 'Muharrem orucu nasıl tutulur?' gibi bir çok soru arama motorlarında sıkça araştırılıyor. Peki, Muharrem ayında oruç tutulur mu? Muharrem orucu nedir, ne zaman tutulur?

Resûlullah (s.a.s.), bir hadisinde şöyle buyurmuştur: "Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır." Muharrem ayı, İslam dininde önemli bir yere sahiptir. "Muharrem" kelimesi, saygı gösterilen, hürmet edilen anlamına gelir ve bu ay, Peygamber Efendimiz (s.a.s.) tarafından "Allah'ın ayı" olarak tanımlanmıştır. Bu tanımlama, Muharrem ayının manevi değeri, ilahi bereketi ve fazileti hakkında önemli ipuçları verir. İnternet aramalarında sıkça karşılaşılan sorular arasında 'Muharrem orucu nedir?' ve 'Muharrem orucu nasıl tutulur?' gibi başlıklar bulunur. Peki, Muharrem ayında oruç tutmak ne anlama gelir? Muharrem orucu nedir ve ne zaman tutulur? İşte detaylar...

Muharrem ayında oruç tutulur mu? Muharrem orucu nedir, ne zaman, nasıl tutulur?

MUHARREM AYINDA ORUÇ TUTULUR MU?

Muharrem ayı, İslam takvimine göre yılın ilk ayıdır ve bu ayda yapılan ibadetler büyük sevaplarla mükafatlandırılır. Sahih kaynaklarda, Muharrem ayına özel bir nafile namazın olduğuna dair herhangi bir rivayet bulunmamaktadır. Mübarek gün ve gecelerde, farz veya vacip hükmünde bağlayıcı özel bir ibadet şekli olmamakla birlikte, kaza namazları olanların öncelikle bu namazları kılmaları uygun olur. Ayrıca, Kur'an okumak, anlamak, dini eserlerden istifade etmek, zikir ve salavatla meşgul olmak da önemlidir.

MUHARREM ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Diyanet İşleri Başkanlığı, Muharrem ayında oruç tutmanın müstehap olduğunu belirtir. Bu ayın başında, ortasında veya sonunda, yani 13, 14, 15. günlerinde ya da 9, 10 veya 10 ve 11. günlerinde oruç tutulabilir.

MUHARREM ORUCU NASIL TUTULUR?

Muharrem ayının onuncu günü, Aşure günü olarak bilinir. Bugün oruç tutmak, bazı alimlere göre sünnettir. Resûlullah (s.a.s.), Aşure gününde oruç tutmuş ve Müslümanlara da bu orucu tavsiye etmiştir. Peygamber Efendimiz, Medine'ye geldiğinde Yahudilerin Aşure gününde oruç tuttuklarını görmüş ve bu orucun sebebini sormuştur. Yahudiler, bu günün hayırlı bir gün olduğunu ve Allah’ın, İsrailoğulları’nı düşmanlarından kurtardığını, Hz. Musa’nın da şükür olarak oruç tuttuğunu belirtmişlerdir. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.s.), "Ben Musa’ya sizden daha layığım." buyurup o gün oruç tutmuş ve Müslümanlara da tutmalarını tavsiye etmiştir.

Hz. Peygamber (s.a.s.), Yahudilere muhalefet için ertesi sene Aşure orucunu Muharrem’in dokuzuncu günü de tutacağını söylemiştir. Bu, Aşure orucunun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu günlerinde veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret eder. Ancak Ramazan orucu farz kılındıktan sonra, isteyenlerin Aşure orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceği belirtilmiştir.

Muharrem ayında oruç tutulur mu? Muharrem orucu nedir, ne zaman, nasıl tutulur? ile ilgili etiketler Muharrem ayı
GÜNÜN VİDEOSU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan gol sevinci!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) çeyrek finalinde Türkiye ile Hollanda arasında oynanan karşılaşmayı tribünden izliyor.