Musul'da Peşmerge ile Irak ordusu arasında bayrak krizi

Musul'u kurtarma operasyonunda Peşmerge ile Irak ordusu arasında "bayrak" krizi yaşandı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçleri ile Musul'un kuzeyindeki Başika Cephesi'ne askeri sevkiyat yapmak isteyen Irak ordusu arasında "bayrak" krizi devam ediyor. Irak ordusu, terör örgütü DEAŞ'ın elinde tuttuğu Musul'u kurtarma operasyonuna kuzey cephesinden katılmak için bölgeye zırhlı araçlarla sevkiyata başladı.

CEPHEYE GİRİŞ YAPAMADI

Kentin kuzey bölgesindeki Başika'ya geçmek için Peşmerge cephelerini kullanan askerler, çoğunluğu ABD yapımı zırhlı araçlarına taktıkları Şiiliği temsil eden bayraklardan dolayı söz konusu cepheye giriş yapamadı.

UZUN SÜRE BEKLETİLDİ

Irak ordusuna mensup askerler Peşmergeler tarafından kontrol noktasında uzun süre bekletildi. Peşmergelerin, Irak askerlerine söz konusu bayraklar indirilmeden geçişlerine izin verilmeyeceğini belirtmesi üzerine, uzun bir süre bekleyen askerler bayrakları kaldırmalarının ardından Başika Cephesi'ne hareket edebildi. Erbil ve Bağdat, Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu çerçevesinde, Irak ordusunun Peşmerge güçlerinin cephelerini kullanmasına izin vermişti.

DAHA ÖNCE DE KRİZ ÇIKMIŞTI

Bu askeri anlaşmanın üzerine, Irak ordusu Musul'un güney, doğu ve kuzey bölgelerine zırhlı araçlarla sevkiyata başlamıştı ancak Şiiliği temsil eden bayraklardan dolayı ilk defa iki gün önce Peşmerge ve Irak ordusu arasında Musul'un Mahmur ilçesinde kriz çıkmıştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN UYARMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin neden operasyonda yer alması gerektiğini anlatırken, bölgede bir sünni-şii çatışması riski olduğunu, buna Türkiye'nin müsade etmeyeceğini belirtmişti.

Musul'da Peşmerge ile Irak ordusu arasında bayrak krizi ile ilgili etiketler Irak bayrak