Dünya genelinde etkisini sürdüren Kovid-19 salgını sırasınında virüsün binlerce mutasyon geçirdiği tespit edildil. Ancak, önce İngiltere'de tespit edilen B117 mutasyonu, ardından da Güney Afrika'da belirlenen bir başka varyant dünyanın endişelerini birkaç kat artırdı. Çünkü bu virüsler çok daha hızlı bulaşıyor ve daha da fazla öldürüyordu. Geçtiğimiz hafta Türkiye'de de ortaya çıkan mutasyonlu virüs de İngiltere kaynaklıydı. Mutasyonlu virüsü ve yayılım hızının neden yüksek olduğunu anlatan Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, "Bir virüsün bulaştırıcılık özelliğinin daha fazla olması ve çocuklarda ve gençlerde hastalık oluşturabilmesi için virülansının (bir mikrobun patojenliği, yani onun hastalığa neden olma yeteneği) fazla olması gerekiyor." diye konuştu.
Mutasyonlu virüsten nasıl korunacağız?
Mutasyon geçirmiş ve daha bulaşıcı hale gelmiş mutand virüsler ilk olarak İngiltere'de tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün 17 ilde 128 kişide mutasyonlu virüs görüldüğünü açıklamıştı. Peki mutasyonlu virüs nedir? Nasıl tespit edilir? Çocuklara karşı bir etkisi bulunuyor mu? Merak edilen bu soruların yanıtını Prof. Dr. Hakan Oğuztürk veriyor.
10 BİNE YAKIN MUTASYON OLDU
Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, 10 bine yakın gerçekleştiğini belirttiği mutasyonlu virüse ilişkin şu bilgileri verdi:
"Koronavirüsü düşündüğümüz zaman bu mutasyonlu virüs de RNA'lı virüs grubunda yer alıyor. RNA virüslerinin en önemli özelliklerinden bir tanesi de mutasyonlu olmasıdır. Bu mutasyon doğal bir sürecinin bir parçası olduğu için virüslerle ilgilenen bilim insanlarının da gayet doğal karşılıyor. Covid-19 etkeni koronavirüslerin dünya gündemine girmesinden bu yana 10 bine yakın mutasyon oldu. Bu mutasyonlar point mutasyon dediğimiz noktasal tarzda mutasyonlar. Bu tür noktasal mutasyonlar çok ciddi anlamda gen diziliminde çok büyük bir değişikliğe sebebiyet vermiyor.
ÇOCUKLARDA VE GENÇLERDE NASIL BİR ETKİSİ VAR?
Aralık ayı sonunda İngiltere'de açıklanan mutant varyant resmi yetkililer tarafından bu hastalığın daha bulaştırıcılık özelliği kazandığı söylendi. Bu hastalığın gençlerde de hastalık etkeni olarak karşımıza çıktığı görüldü.
Mutasyona uğramamış olan virüs çocuklarda daha az etki yapıyordu. Mutasyonlu virüsün diğerinden farkı ve üzerinden durulması gereken nokta daha fazla bulaştırıcılık özelliği olması ve hiçbir hastalığı bulunmayan gençlerde de hastalık oluşturabilmesi.