MYO mezunlarına kısa dönem askerlik müjdesi!
İki yıllık üniversite mezunları kısa dönem askerlik yapabilecek mi? Bakan Faruk Özlü açıkladı... Bakan Milat gazetesinden Serdar Arseven'e konuştu. Arseven'in aktardığına göre, Özlü'nün kısa dönem askerlik konusundaki açıklamaları şu şekilde: "Bunu biz birkaç defa görüştük. Üniversite mezunlarından ziyade, aranan eleman dediğimiz, ara eleman-nitelikli personel ihtiyacımız var. Hastanelerin doktordan fazla hemşire ihtiyacı var. Bana bir iş adamı geldi, 'Ben bir mühendise 4 bin, bir teknisyene 6 bin lira ödüyorum' dedi. Almanya’da mesleki eğitime giden 7.8 milyon genç var" dedi. Peki, iki yıllık üniversite mezunları kısa dönem askerlik mi yapacak? MYO mezunları uzun dönem askerlik mi yapıyor? Detaylar haberimizde...
Bakan açıklamalarına şöyle devam etti: Almanya’da mesleki eğitime giden 7.8 milyon genç var. Türkiye’de ise 1.7 milyon. Bizim yetiştirdiğimiz elemanlarla, sanayide ihtiyaç duyulan kişiler örtüşmüyor. Sanayici kaynak uzmanı ya da CNC operatörü istiyor, biz düz lise mezunu yetiştiriyoruz... Dolayısıyla bunu örtüştürebilirsek işsizliğin azalmasına da ciddi katkı sağlayacağı kanaatindeyim. Peki, iki yıllık üniversite mezunları kısa dönem askerlik mi yapacak? MYO mezunları uzun dönem askerlik mi yapıyor? Detaylar haberimizde...
BAKANLIKTAN 'KISA DÖNEM ASKERLİK' AÇIKLAMASI
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün, ulusal bir gazeteye verdiği röportaja ilişkin bakanlıktan yazılı açıklama yapıldı.
Haberde, meslek yüksekokulu mezunlarına askerliğin kısalacağı şeklinde bir değerlendirme yer aldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Röportaj sırasında gazetecinin, 'Meslek yüksekokulunu bitirene de askerlik süresinde bir indirim sağlansa, bu konuda çok yazdık…' şeklindeki sorusuna Bakan Özlü'nün, 'Bu konuşulan bir konu. Sivas'ta Milli Eğitim Bakanımızın da olduğu sanayicilerle yaptığımız bir toplantıda bu konu konuşuldu. Milli Eğitim Bakanımız da not aldı. Bu konu gündemde, bilmediğimiz bir konu değil' şeklindeki cevabı, meslek yüksekokulu mezunlarına kısa dönem askerlik konusunun hükümetin gündeminde olduğu şeklinde değerlendirilmiştir. Konu sanayicilerle yapılan toplantıda gündeme gelmiştir. Hükümetin gündeminde olan bir konu değildir."
MYO MEZUNLARI KISA DÖNEM Mİ ASKERLİK YAPACAK?
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü milyonları ilgilendiren "Meslek Yüksekokulu mezunlarına kısa dönem askerlik" konusuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Milat gazetesinden Serdar Arseven'e konuşan Özlü, MYO mezunlarına kısa dönem askerlik" taleplerinin gündemde olduğunu belirtti.
Bu konuşulan bir konu. Milli Eğitim Bakanımızla Sivas'ta yapılan bir toplantıda bu konu konuşuldu ve Sayın Bakanımız not aldı, "Bu şekilde bir düzenleme yapalım" diye.
MESLEK YÜKSEKOKULU NEDİR?
Meslek yüksekokulu, üst düzeyde uygulayıcı meslek elemanı yetiştiren yükseköğretim kurumlarıdır.
İki yıl süreli eğitim verilmektedir. Mezun olma hakkı kazanan öğrencilere, bağlı bulunduğu üniversiteden ön lisans derecesinde diploma verilir. Teknik bölümlerden mezun olan öğrenciler tekniker unvanı kazanır.
TARİHÇE
Meslek Yüksek Okullarının açılmasındaki amacı; üniversite kapılarında yığınları önlemenin dışında gerçek anlamda sanayinin ihtiyacı olan ara kademe teknik elemanlarının öğretimini gerçekleştirmektir. Günümüze kadar mezun olanlarının sayısı ortalama 700.000 kadardır ve Türkiye " de ilk eğitim 1911 yılında "Kondüktör Fen Mektebi" adıyla bir okulun kurulmasıyla başlamıştır. 1922 yılında bu okulun adı" Nafıa Fen Mektebi" olarak değiştirilmiş ve öğrenim süresi ortaokulundan sonra iki yıl olarak tespit edilmiştir. 1944 yılında aynı okula sanat ve Yapı Enstitüsü mezunları da alınarak okulun süresi iki yıl oiarak tespit edildi ve mezunlara da " Fen Memuru" yerine tekniker unvanı verildi. 1965 yılında biri Ankara'da diğeri İstanbul'da olmak üzere Tekniker Yüksek Okulu öğrenime açıldı. 1968 yılında Tekniker okullarının tümü, 1971 yılında ise Tekniker Yüksek Okulları kapatıldı. 1974-1975 öğrenim yılından itibaren Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Meslek Yüksek Okulları açıldı. Meslek Yüksek Okulları lise ve dengi okullardan sonra ilgili bölümlerde 2 yıl yüksek tahsil veren okullardır. 1982 yılında Meslek Yüksek Okulları üniversitelere bağlandı. Meslek Yüksek Okullarının açılma amacı; üniversite kapılarında yığınları önlemenin dışında gerçek anlamda sanayinin ihtiyacı olan ara kademe teknik elamanlarının öğretimini gerçekleştirmektedir.
Türkiye'de ilk planlı ve düzenli teknikerlik eğitimi Millî Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu'nun 59 sayılı kararı ile 1953 yılında başladı. Daha sonra 1968 yılında o zamana kadar elde edilen hakları da ellerinden alınarak kapatılmıştır. Kapatılmanın sonucu olarak binlerce tekniker mağdur edilmiş oldu. Meslek Yüksek Okullarının öğretim hayatma başlatılması kararı ile 1975 yılında okullar eğitim alanındaki yerini almış oldu. Böylece teknikerlik eğitiminde yeni bir dönem başlatıldı. M.E.B bünyesinde eğitime başlayan Meslek Yüksek Okulları mezunları; Talim ve Terbiye Kurulu'nun 26.02.1982 gün ve 300.1862.82 sayılı görüşü ile 7 yıl sonra tekniker unvanına sahip olabildi. Teknikerliğin kanunlaşması ise bundan tam on yıı sonra 12.05.1992 tarihinde 21226 sayılı resmi gazetede 3795 sayılı kanunun yayınlanması ile gerçekleşti.
MESLEK YÜKSEKOKULLARINA KAYIT
Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu işbirliği ile 2002 yılında başlatılan bir projeyle (MEB-YÖK) Meslek Lisesi mezunu öğrencilerin sınavsız bir şekilde Meslek Yüksekokulları'na kabulü başlamıştır. Alan dışı, ya da meslek lisesi mezunu olmayan öğrencilerin bu okulları tercih edebilmeleri için ÖSS' de 160 ve üzeri puan almaları gerekmektedir.
EĞİTİM
Derslere alanlarında uzman öğretim görevlilerinin dışında üniversiteye bağlı öğretim üyeleri de girebilmektedir.Teori kadar mesleki eğitime önem verilmiştir. Bu nedenle teknik imkânı yetersiz okullar meslek liselerinin laboratuvar ve atölyelerini kullanabilmektedir. Her meslek yüksek okulunun belirli bir staj süresi vardır. Stajı onaylanmayan öğrenciye tüm dersleri geçse bile mezuniyet hakkı tanınmamaktadır.
DGS
Öğrenciler, her yıl yapılmakta olan Dikey Geçiş Sınavı ile kendi branşında bir lisans bölümünde eğitimine devam etme hakkı kazanabilir. Bu sınava girebilmek için mezun ya da son sınıf öğrencisi olmak gereklidir.
İktisadi ve idari programlardan mezun olan öğrenciler Anadolu Üniversitesi İşletme veya İktisat Fakültelerinin 3. sınıflarına (Açıköğretim) sınavsız dikey geçiş yapabilmektedir. Diğer bölümlerden mezun olan öğrenciler ise bir yıl süreli hazırlık sınıfında lisans eğitimine başlar. Hazırlık sınıfında almış olduğu tüm dersleri başarı ile geçmesi durumunda 3.sınıftan lisans eğitimine devem eder. Öğrenciler, hazırlık sınıfında okurken üniversitenin tüm olanaklarından faydalanamayabilir. Örnek; SSK, öğrenci indirim kartları vb.
ASKERLİK
Şu an itibarıyla meslek yüksekokulu mezunu erkek öğrenciler, kısa dönem askerlik yapamamaktadır.