Nagehan Alçı Ukrayna askeri üniforması giydi, İliştirilmiş gazeteci tartışması yeniden gündeme geldi

Habertürk yazarı Nagehan Alçı'nın Ukrayna'daki izlenimlerini yazdığı köşe yazısında Ukrayna askeri üniforması giydiği fotoğrafları paylaşması gündeme geldi. Alçı'nın paylaştığı fotoğraflar 'iliştirilmiş gazeteci' tartışmalarını gündeme getirdi. Nagehan Alçı gelen tepkiler sonrası "üşüdüğü için" giydiğini söyledi.

Habertürk Yazarı Nagehan Alçı bugünkü köşesinde Kiev'de edindiği izlenimleri yazdı. Eski Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile de röportaj yapan Alçı, bu röportaj esnasında Ukrayna ordusuna ait üniformayı giydi.

KENDİSİNİ "ÜŞÜMÜŞTÜM" DİYEREK SAVUNDU

Alçı, gelen tepkilere "O dondurucu soğukta çok üşüdüm, bunun üzerine Poroşenko’nun Başdanışmanı bana geçici olarak giymem için bu askeri montu getirdi, ben de giydim. Yoksa bu üniforma ile dolaşmıyorum" diyerek yanıt verdi.

Alçı, o görüntüleri şöyle açıkladı:

Ukrayna Eski Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile yaptığım özel röportaj esnasında aşırı soğuktan ötürü giydiğim mont ile ilgili spekülasyonlar yapılıyor. Bu konuda bir açıklama yapma ihtiyacı hissettim…

Nagehan Alçı Ukrayna askeri üniforması giydi, İliştirilmiş gazeteci tartışması yeniden gündeme geldi

Poroşenko ile röportajı Kiev sokaklarında, Eski Başkan ve ekibinin karargahı önünde yaptık. Ben de o dondurucu soğukta çok üşüdüm, bunun üzerine Poroşenko’nun Başdanışmanı bana geçici olarak giymem için bu askeri montu getirdi, ben de giydim. Yoksa bu üniforma ile dolaşmıyorum.

Öte yandan ben bu işgal ve istila karşısında asla tarafsız değilim. Tüm kalbimle bir vatan savunması vermekte olan Ukrayna halkının yanındayım. Gazeteci işgal karşısında tarafsız olamaz. Fakat haberlerimi ve röportajlarımı da objektif yaparım, haber yansız, yorum hürdür.

Ukrayna’da yaptığım gazetecilik vesilesiyle bana yine fabrikasyon olduğunu bin kere açıkladığım twitlerle saldıran tüm sitelere ve kişilere de dava açacağım. Yeter artık! En son Ümit Özdağ’ın bana iftira saldırısında yine açıklamıştım. Buyrun o yazıyı okuyun.

EMBEDDED GAZETECİLİK (İLİŞTİRİLMİŞ GAZTECİLİK) NEDİR?

İliştirilmiş gazetecilik ya da embedded gazetecilik, savaş ve sıcak çatışma alanlarında, çatışmanın bir tarafındaki askerlerle beraber hareket eden ve savaşı onların açısından görüp yansıtan muhabirler için kullanılan terim olarak biliniyor.

Kimi yazarlara göre iliştirilmiş gazetecilik; siviller ve ordu arasındaki bağları düzenleyen ilerici bir yoldur. Buna göre, bu gazetecilik yönteminin en genişçe kullanıldığı zaman aralığı II. Dünya Savaşı'dır ve savaş sırasında Sovyetler Birliği bu yöntemi kullanarak döneme ait 280 film çekilmiş ve bu görüntüler günümüze kadar ulaşmıştır. Bu yazarlara göre bu durum, Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında silahlı kuvvetler ve gazeteciler arasındaki ilişkinin olumlu olduğunun bir göstergesidir.

2001 yılındaki Afganistan İşgali'nde kısıtlı olarak denenmiş, güncel uygulama ise 2003 yılında başlayan Irak Savaşı’nda yapılmaya başlandı.[5] Bu yöntem II. Felluce Muharebesi'nde ve Bağdat'ın işgalinde Amerika Birleşik Devletleri yönetimince sıkça başvuruldu.

Colombia Üniversitesi desteğiyle yapılan bir araştırmada embedded gazetecilerin yaptığı haberlerin derinlikten yoksun olduğu, açılan ateşle vurulan insanların gösterilmediği belirtildi.

CÜNEYT ÖZDEMİR'İN IRAK SAVAŞINDAKİ GÖRÜNTÜLERİ GÜNDEM OLMUŞTU

İliştirilmiş gazeteciliğin son örneklerinden birini Cüneyt Özdemir göstermişti. Özdemir'in 2003'te ABD'nin Irak'ı işgal etmesiyle başlayan 2. Körfez Savaşı'nı embedded gazeteci olarak takip etmişti. Özdemir'in ABD konvoylarında boy göstermesi dikkat çekmişti.

Nagehan Alçı Ukrayna askeri üniforması giydi, İliştirilmiş gazeteci tartışması yeniden gündeme geldi - Resim : 2

Nagehan Alçı Ukrayna askeri üniforması giydi, İliştirilmiş gazeteci tartışması yeniden gündeme geldi ile ilgili etiketler Nagehan Alçı asker Ukrayna üniforma iliştirilmiş gazetecilik embedded gazetecilik
GÜNÜN VİDEOSU

Suudi Arabistan'da düzenlenen bir müzik festivalinde Kabe'ye büyük saygısızlık!

Suudi Arabistan'da düzenlenen Riyad Festivali'nde Kabe maketinin dekor olarak kullanılması büyük tepki çekti. Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez olayın fecaat olduğunu vurgulayarak, Suud ulemasının sessizliğini eleştirdi.