NATO Genel Sekreteri: Türkiye NATO için kilit rolde
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO liderlerinin, Afganistan’daki askeri misyonun sona ermesinin ardından Kabil Havalimanı için fon sağlamayı kabul ettiğini açıkladı ve Türkiye'nin oynadığı kilit rolün altını çizdi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO liderlerinin, Afganistan’daki askeri misyonun sona ermesinin ardından Kabil Havalimanı için fon sağlamayı kabul ettiğini açıkladı.
'NATO liderleri, Afgan güçleri ile kurumlarını eğiterek ve finansal destek sağlayarak Afganistan'ın yanında yer almaya olan bağlılıklarını teyit etti. Türkiye Afganistan'da kilit rol oynuyor ama henüz karar verilmedi.' ifadelerinde bulundu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Liderler Zirvesi'nin kapanışında bir açıklama yaptı. 'Bugün ittifakımızda yeni bir sayfa açtık.' diyen Stoltenberg, ekledi: 'Güvenliğimiz için kilit önemde konulara değindik ve geniş kapsamlı kararlar aldık'.
TÜRKİYE AFGANİSTAN'DA KALACAK MI?
Stoltenberg, NATO'nun Afganistan'dan çekilmesi sonrasında Türkiye'nin Kabil Uluslararası Havalimanı'nı koruması teklifine ilişkin soruya, 'Müttefiklerin bu konudaki çalışmalarını sürdürdüğünü' söyleyerek yanıt verdi. Stoltenberg, "Türkiye kilit bir rol oynuyor" dese de, henüz bir kararın alınmadığını da vurguladı.
Stoltenberg, "NATO liderleri, Afgan güçleri ile kurumlarını eğiterek ve finansal destek sağlayarak Afganistan'ın yanında yer almaya olan bağlılıklarını teyit etti" dedi.
'TÜRKİYE İÇİN GÜVENLİK TEDBİRLERİNE KATKILARIMIZI ARTIRDIK'
NATO Liderler Zirvesi'nin bildirisinde "Müttefikimiz Türkiye'ye milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaptığı için takdirlerimizi yineliyoruz. Suriye'den Türkiye'yi vurabilecek veya tehdit edebilecek füze atışlarına karşı müteyakkız olmaya devam ediyoruz. Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkılarımızı artırdık. Bunun tam olarak uygulanmasına bağlılığımız sürmekte.' ifadelerini kullanan Stoltenberg olumlu bir hava çizdi.
ÇİN, 'SİSTEMİK BİR MEYDAN OKUMA'
Stoltenberg'in aktardığı bildiride Çin ana gündemlerden biri oldu. Çinin kendisi, NATO'ya 'sistemik bir meydan okuma' olarak nitelenirken, Stoltenberg de ittifakın 'Çin'le ortak mücadele' konusunda anlaştığını açıkladı.
RUSYA'YA DA DEĞİNDİ
Bildiride Rusya'ya da, Çek Cumhuriyeti ve ABD'yi 'dost olmayan ülkeler' tanımlamasından çıkarma çağrısı yapıldı. Öte yandan, "NATO kapısı tüm Avrupa demokrasilerine açıktır" ifadeleri kullanıldı. Kullanılan bu ifadenin Ukrayna'ya göz kırpma olduğu yorumları yapıldı.
KÜRESEL ISINMA DA TEHDİTLER ARASINDA ANILDI
NATO Genel Sekreteri iklim krizi konusunda tüm müttefiklerin salınımları azaltma ve net hedefler koyma taahhüdünde bulunduğunu açıkladı.
BÜTÇEYE KATKILARI ARTIRMA KARARI
Stoltenberg, NATO üyelerinin ortak bütçelerine daha fazla fon ayırmakta da uzlaştığını, daha adil bir maliyet paylaşımı yapılacağını aktardı.