Neçirvan Barzani kimdir, kaç yaşında, nereli?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Barzani, Ankara'da ilk olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bir araya geldi. Ardından Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile görüşen Barzani, temaslarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı buluşma ile tamamladı. Peki, Neçirvan Barzani kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Neçirvan Barzani hakkında merak edilenler!

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Türkiye'ye resmi ziyarette bulundu. Ankara'daki temaslarına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüşerek başlayan Barzani, daha sonra Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile bir araya geldi. Ziyaretin son durağında ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmelerin ardından Naçirvan Barzani'nin kim olduğu merak ediliyor. Peki, Neçirvan Barzani kimdir, kaç yaşında ve nerelidir? İşte, Barzani'nin hayatı ve hakkında merak edilen detaylar!

Neçirvan Barzani kimdir, kaç yaşında, nereli?

NEÇİRVAN BARZANİ KİMDİR?

21 Eylül 1966'da Barzan köyünde doğan Neçirvan İdris Barzani, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (KBY) başkanı olarak tanınan önemli bir Kürt siyasetçidir. Siyasi kariyerine genç yaşlarda başlayan Barzani, Kürt siyasetinde aktif rol almış ve KBY'nin en üst makamına kadar yükselmiştir.

Neçirvan Barzani, Kürt lider ve Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) kurucusu olan Mustafa Barzani'nin torunudur. Babası İdris Barzani'nin ölümünden sonra Kürt siyasetinde daha aktif bir rol üstlendi. 1989'da KDP Merkez Yürütme Kurulu'na seçilen Barzani, 1991 Körfez Savaşı'ndan sonra Irak hükümeti ile görüşmelere katılarak Kürt davası için önemli diplomatik temaslarda bulundu.

1996'da KDP'nin kontrolündeki bölgede Başbakan Yardımcılığı görevini üstlenen Barzani, 2006 yılında KBY Başbakanı olarak seçildi. 2012'de iktidar koalisyonu tarafından tekrar başbakanlığa atandı ve bu görevini 2019 yılına kadar sürdürdü. 28 Mayıs 2019'da KBY Başkanı seçilen Barzani, Haziran 2019'da göreve başladı.

Neçirvan Barzani, İran Tahran Üniversitesi'nde Siyaset ve Uluslararası İlişkiler okudu. 2008 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Washington ve Jefferson College'dan fahri Kamu Hizmeti Doktoru unvanını aldı. Kürt, Fars ve İngilizce bilen Barzani, Ortadoğu ve Avrupa'da Kürt davasını savunan resmi ziyaretlerde bulundu. Kürt halkına barış, istikrar ve adalet getirmeyi amaçlayan bir siyasi duruş geliştirdi.

Neçirvan Barzani, Mesud Barzani'nin kızı Nebile Barzani ile evlidir ve beş çocuk sahibidir. Kürt ve Fars edebiyatına ilgi duyan Barzani, siyasi kariyerinin yanı sıra Kürt kültür ve eğitimine de katkılarda bulunmuştur. Erbil'de Kürdistan Üniversitesi'nin kurulmasına öncülük etmiştir.

Neçirvan Barzani kimdir, kaç yaşında, nereli? ile ilgili etiketler Neçirvan Barzani
GÜNÜN VİDEOSU

İzmir'de pes dedirten magandalık! Kendisini durdurmaya çalışan polisi kaputta sürükledi...

İzmir Ödemiş'te 'dur' ihtarına uymayan bir sürücü, kendisine engel olmak isteyen polis memurunu aracının kaputunda sürükledi. Polis memurunu 300 metre sürükleyen sürücü ancak önü kesilerek durdurulabildi.