Nerede oy kullanacağım? E-devlet sandık sorgulama
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçmen sorgulama ekranı 'Nerede oy kullanacağım? ve Seçimde görevli olan çalışanların alacakları ücret ne kadar? Ödemeler ne zaman yapılacak?' sorusuna yanıt arayan seçmenler tarafından sıklıkla araştırılan konular arasında. Seçime sayılı günler kaldı. Seçimde görevli olarak çalışanların alacakları ücretler de belli oldu. İşte YSK’nın seçmen bilgisi sorgulama hizmetine dair detaylar ve “Nerede oy kullanacağım?” sorusuna yanıt...
Nerede oy kullanacağım? 24 Haziran seçimlerinde oy kullanacak vatandaşlar, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesinden ve e-Devlet Kapısı üzerinden hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek. 24 Haziran'da Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından hazırlanan erken seçim takvimi işlemeye devam ediyor. Seçime sayılı günler kala vatandaşlar, nerede oy kullanacaklarını öğrenmek istiyorlar. Seçim takvimine göre yurt dışı seçmenlerin oy kullanacakları tarih aralığı ve yer bilgileri geçtiğimiz günlerde YSK'nin resmi sitesinden duyuruldu. Seçmenler Nerede oy kullanacağım? E-devlet sandık sorugulama? YSK sandık sorgulama? gibi soruların cevaparını arıyor. İşte detaylar...
NEREDE OY KULLANACAĞIM?
Nerede oy kullanacağım sorusu YSK tarafından yanıt buldu. Cumhurbaşkanlığı 27. dönem Milletvekilliği seçimlerinde oy kullanacak olan vatandaşlar seçmen sorgulama işlemlerini https://secmen.ysk.gov.tr/ gerçekleştirebilecek.
YSK SANDIK SORUGULAMA
TC NO İLE SANDIK SORGULAMA NASIL YAPILIR?
24 Haziran seçimlerinde oy kullanacağı yeri öğrenmek isteyen seçmenler YSK'nın ysk.gov.tr internet adresindeki 'Nerede oy kullanacağım' sayfasından sorgulama yapabilirler. YSK sandık sorgulama ekranına girdiğinizde önünüze yukarıdaki gibi bir ekran gelecek. Nüfusa kayıtlı olduğunuz ili ve TC kimlik numaranızı yazdıktan sonra resim doğrulama kısmında gördüğünüz harf ve rakamları yazın. Ardından sorguma tuşuna basın. Nerede oy vereceğim sorunuzun yanıtı anında önünüze gelecek. Sandık sorgulama sisteminden ulaştığınız bilgileri dilerseniz cep telefonunuza kısa SMS olarak ya da mail adresinize bilgi olarak atabiliyorsunuz. E devlet üzerinden sandık sorgulama: e-devlet sistemi üzerinden de nerede oy kullanacağım sorusunun yanıtını alabiliyorsunuz. Bunun için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli.
E DEVLET SANDIK SORGULAMA
Seçimde oy vermek için gereken belgeler neler?
24 Haziran seçimlerinde TC numaralı nüfus cüzdanıyla olduğu gibi Geçici Kimlik Belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliklerle de oy kulanılabiliyor.
Kimler oy verebiliyor?
Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı oy kullanabilir.
Seçmen sorgulama nasıl yapılır?
Yeni Şafak seçim sayfası üzerinden 24 Haziran seçimleri öncesinde YSK seçmen sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
SEÇMEN SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ
24 Haziran'da kaç seçmen oy kullanacak?
YSK Başkanı Sadi Güven, 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde yurt içinde 56 milyon 342 bin 263, yurt dışında 3 milyon 49 bin 65 olmak üzere toplam 59 milyon 391 bin 328 seçmen bulunduğunu, tahmini sandık sayısının 180 bin 896 olduğunu söylemişti.
Güven, bu seçimde ilk defa seçmen olan 1 milyon 650 bin 171 kişinin oy kullanacağını bildirdi. Yurt dışında 60 ülke ve 123 temsilcilikte sandık kurulacağını belirten Güven, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin 36 gümrük kapısında oy kullanabileceğini açıkladı.
Güven, seçimlerde ilk defa yatağa bağımlı seçmenlerin oy kullanabilmeleri için 271 ilçede seyyar sandık kurulacağının da altını çizdi.
YENİ SİSTEMDE NASIL OY VERİLECEK?
Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem milletvekili seçimleri öncesinde vatandaşlar yeni sistemde nasıl oy verilecek sorusuna yanıt arıyor. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop'un açıklamalarıyla vatandaşların aklındaki sorular yanıt buldu. İşte yeni sistemle ilgili tüm detaylar...
NASIL OY KULLANIRIM?
Şentop, "Oy pusulasında fazla bir değişiklik olsun istemedik. İttifak yapan partiler oy pusulasında yan yana yer alacak. Her parti için bir sütun olacak. İttifakın unvanı olan bir çerçeve olacak. Bütün detayları düşündük. Yine herkes kendi partisine oy verecek ana prensip bu. AK Parti'ye oy verecek olan AK Parti'ye MHP'ye oy verecek olan MHP'ye mühür vuracak." şeklinde konuştu.
KURA ÇEKİMİNE GÖRE PUSULADA PARTİLERİN YERLERİ NASIL OLDU?
24 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki oy pusulası için kura çekimi yapıldı.Kura çekimine göre, AK Parti, MHP ve BBP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı oy pusulasında birinci sırada, CHP, Saadet Partisi, İyi Parti ve Demokrat Parti'nin yer aldığı Millet İttifakı ise altıncı sırada yerini aldı. Birleşik oy pusulasında Cumhur İttifakı içerisinde AK Parti birinci, MHP ikinci sırada yer aldı. Milletvekili genel seçiminde kullanılacak oy pusulasında HÜDA PAR 2'nci, Vatan Partisi 3'üncü, HDP 4'üncü, BTP ise 5'inci sırada yer alacak.
HANGİ OYLAR GEÇERSİZ SAYILACAK?
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop geçersiz oylarla ilgili, "Mührü nereye vurursanız vurun, isterseniz birden fazla vurun diğer partinin alanına geçmeyince geçersiz olmayacak. İttifak alanı içerisinde farklı yerlere vurulduğunda ise geçerli olması lazım. Bu sorunu bir formülle çözmeye çalışıyoruz. İttifakın ortak oyu dediğimiz oy. Ama hangi parti olduğu belli değil. Bu oyları partilerin tek tek almış oldukları oy oranında partilere dağıtıyoruz. Tabii bunlar istisnai durumlar. Esas olan herkesin kendi partisine oy vermesidir." şeklinde konuştu.
24 HAZİRAN 2018'DE SEÇİME GİRECEK PARTİLER
1- Cumhur İttifakı (AK Parti-MHP)
2- HÜDA-Par
3- Vatan Partisi
4- Halkların Demokratik Partisi
5- Bağımsız Türkiye Partisi
6- Millet İttifakı (CHP-İyi Parti-SP)
Seçim yasakları: Seçim sırasında, kanunen yapılması yasaklanan fiil ve işlemler.
Seçim suçları: Seçimlerin kanunlara uygun bir şekilde yapılmasını engelleyici suçlar. Hileli faaliyetler, cebir ve şiddet kullanılması, tehdit, kurulların yasaklarına aykırı hareket, görevlilerin görevi kötüye kullanmaları vs.
Seçmen: Seçime, oy vermek suretiyle iştirak eden veya seçme hakkına sahip olan kimse. Seçmen olabilmek için, yaş sınırının altında olmamak ve kanunen yasaklı bulunmamak lazımdır.
Seçim ehliyeti: Seçmek ve seçilmek ehliyeti, hakkı olup, seçimin cinsine göre kanun ve nizamnamelerle hususi hükümlere bağlanmıştır.
Ön seçim: Siyasi partilerin gerek meclis adayları, gerekse mahalli idare adaylarını tespit ettikleri seçim.
Ara seçim: Boşalan milletvekilliği, belediye başkanlığı ve muhtarlık vs. için, normal dönemler arasında yapılan seçim.
Kısmi seçim: Cumhuriyet senatosu veya meclisin münavebeyle, nöbetleşerek yenilenen bir bölümü için yapılan seçim.
Mahalli seçim: Mahalli idare yöneticisi; belediye başkanı, belediye meclisi, il genel meclisi üyeleri, muhtar ve ihtiyar heyeti üyeleri için yapılan seçimdir.
Genel seçim: Bir ülke parlamentosunun yenilenmesi, dolayısıyla gerektiğinde iktidarın değişmesini sağlıyan seçimdir.
Seçim devresi: Seçim dönemi. Herhangi bir görev veya hizmet için seçilen kimselerin veya bu kimselerin meydana getirdiği meclis veya heyetlerin, vazifelerinin devam edeceği belli müddet. Türkiye’de millet meclisi ve belediye seçimleri 5 (beş) yılda bir yapılır.
Seçim giderleri: Seçimlerle ilgili işler için gereken araç, gereç ve personel giderlerinin tamamı. Seçim dairesi (çevresi): Milletvekili, belediye ve il genel meclisi üyelerinin seçildikleri bölge, çevre. Türkiye’de her il bir seçim çevresidir.
Seçim bölgesi: Seçim bakımından her muhtarlığa bağlı bulunan bölge. Mahalle ve köyler birer seçim bölgesidir.
Seçim kurulları: Seçim işlerini yürüten kurullardır. Merkezde Yüksek Seçim Kurulu, her ilde İl Seçim Kurulu, her ilçede ilçe Seçim Kurulu, her sandık bölgesinde ise bir Sandık Seçim Kurulu bulunur. Seçim sandığı: Seçimlerde kullanılan oyların atılmış olduğu ağzı kapalı-mühürlü sandık.
Seçimin yenilenmesi: Kanun ve yasaklara aykırı olarak, kurallar çiğnenerek yapılan bir seçimin, sakatlık yüzünden iptaliyle yeniden yapılması.
Seçim mazbatası: Seçim sonucunda, seçilen kimselere, seçilmekle kazandıkları sıfatın geçerli olduğunu gösteren ve bir sureti kendilerine verilen belge.
Seçim tutanağı: Seçim sonuçlarının resmen tespit edilerek, imzalandığı tutanak.
Seçimin kullanma alanları çok çeşitlidir. Parlamento üyeleri seçimi, il genel meclisi üyeleri, belediye başkan ve meclis üyeleri, mahalli ve köy muhtar - idare heyetlerinin seçimi, siyasi partiler, dernekler, meslek kuruluşları, sendikalar, bazı yargı organları vs. seçimleri. Bu seçimlerin bazısı anayasada vardır. Üniversite yönetimi ve meslek odaları seçimi, kendi üyeleri arasında yapılır. Yargı organlarının seçim usulleri daha değişiktir. Seçilenlerin bazısı kamu görevlisi veya memur statüsündedir. Bazıları ise (şirket, dernek idarecileri) özel hukuka tabidir.
Tek dereceli veya çok dereceli seçim: Tek dereceli seçimde, seçmen doğrudan doğruya yöneticilik için aday olanlara oyunu kullanır. Çok dereceli seçimde ise, seçmen, yöneticileri tayin veya seçecek olan temsilci seçmeni seçer. Tek dereceli seçim demokrasiye en uygun seçimdir. Vasıtalı, yani çok dereceli seçim, kamuoyunu dengelemek ve daha seçkin kimselerin seçilmesi gibi faydalar sağlarsa da; mahalli ve siyasi imtiyazlı bir zümrenin seçilmesine imkan verir. Bu yüzden demokrasiye pek uygun değildir.