Nimet Baş kimdir? Yeni kabinede bakan olacak mı? Cumhurbaşkanı yardımcısı mı olacak?

Nimet Baş'ın kabinede yer alacak isimlerden birinin olduğu konuşuluyor. Bugün yani kabinede yer alacak isimler açıklanacak. İddialar arasında Baş'ın isminin yer alaması ile birlikte vatandaşlar araştırmaya başladı. Peki Nimet Baş kimdir? Yeni kabinede bakan olacak mı? Cumhurbaşkanı yardımcısı mı olacak? Ne iş yapıyor? Kaç yaşında? Detaylar haberimizde...

Nimet Baş kimdir? Bugün yeni kabinede olacak isimler açıklanacak. Kabinede kimlerin bakan olacağı ise merak edilen konuların başında yer alıyor. İddialara göre Nimet Baş'ın yeni kabinede olacak isimler arasında yer alıyor. Baş'ın yaşamı vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Peki Nimet Baş kimdir? Yeni kabinede bakan olacak mı? Cumhurbaşkanı yardımcısı mı olacak? Ne iş yapıyor? Kaç yaşında? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

Nimet Baş kimdir? Yeni kabinede bakan olacak mı? Cumhurbaşkanı yardımcısı mı olacak?

NİMET BAŞ KİMDİR?
Nimet Baş, 2 Mart 1965 tarihinde Karaman‘ın Ayrancı ilçesinde on çocuklu bir ailenin kızı olarak doğmuştur. Nakliye işiyle uğraşan babasının adı Ferit Baş, ebe olarak görev yapan annesinin adı Emine Hanım’dır. Babasının daha önce yaptığı iki evlilikten 5 çocuğu varken bu evliliğinden de 5 çocuğu olur.
Konya Ereğli Cumhuriyet Lisesi’nden mezun oldu. 1988 yılında da İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1990 yılından sonra İstanbul Barosuna kayıtlı serbest avukat olarak çalışmaya başladı. İstanbul Barosu Çocuk Hakları Komisyonu’nda ve Çocuk Mahkemeleri’nde görev aldı.

Nimet Baş, 59. ve 60. Hükümetlerde Devlet Bakanlığı yaptı. 60. hükümetteki kabine değişikliği sonrası Türkiye Cumhuriyeti‘nin ilk kadın milli eğitim bakanı olmuştur. Cumhuriyet tarihinin en uzun süre görev yapan tek kadın bakanı olarak tarihe geçti.

3 Kasım 2002 seçimlerinde AK Parti‘den İstanbul milletvekili seçilen Nimet Baş, 2 Haziran 2005’te Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığına geldi. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde yeniden AK Parti’den İstanbul milletvekili seçildi.

Nimet Baş, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı iken, 3 Mayıs 2009 tarihinde Millî Eğitim Bakanlığı’na atandı. 6 Temmuz 2011 tarihine kadar bu görevde kaldı. 12 Haziran 2011 Genel seçimlerinde tekrar İstanbul milletvekili seçilmiştir. AK Parti İstanbul milletvekili olarak Meclis’teki görevini sürdürüyor.

Çağrı Çubukçu isminde 1 çocuk annesi olan Nimet Baş, üniversite yıllarında tanışıp 1986 yılında evlendiği eşi Birol Çubukçu’dan 15 Temmuz 2011 tarihinde boşanmıştır.

2 Eylül 2014 tarihinde akademisyen Yrd. Doç. Dr. Sinem Vatanartıran ile birlikte eğitim sektöründe faaliyet gösterecek olan “BOS Eğitim Denetim ve Değerleme Hizmetleri A.Ş.” isimli bir şirket kurdu.

TBMM
 
Türkiye Büyük Millet Meclisi (kısaca TBMM), 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgali sırasında direniş gösteren Türk Milletinin oluşturduğu irade ile kurulan, (asli kurucu iktidar) ve yine bu iradenin sahibi olan Türk Milletinin anayasa ile verdiği yetki ile yasama görevi yapan Türkiye Cumhuriyeti anayasal devlet organıdır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir" ilkesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.
 
Hali hazırda tali kurucu iktidar olan TBMM, diğer anayasal devlet organlarından üstün değildir. Yasama yetkisi yasa veya kanun yapma yetkisidir. Yasalar anayasaya aykırı olamaz. TBMM'nin anayasada da değişiklik yapma yetkisi bulunsa da bu yetki de Anayasa'nın Başlangıç bölümünde yer alan anlayışla ve anayasal bütünlüğe uygun olarak hareket etme ve ancak bu çerçeve içerisinde Anayasa'da değişiklik yapabilme ile sınırlıdır ve bu çerçevede meşruiyet kazanır. Anayasa’nın 6. maddesinde yer alan “hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa’dan almayan bir Devlet yetkisini kullanamaz.” ifadesiyle yasama organı olan TBMM'nin, kendisinin yasal dayanağı olan anayasanın bütününü veya temel ilkelerini reddederek yeni bir anayasa yapma yetkisi yoktur.Anayasaya bağlılık yemini eden milletvekili veya partilerin bu girişimlerde bulunması, yetki aşımı ve yetki gaspı girişimi yönünden suç olan bu durum milletvekilliklerinin meşrutiyetini sorgulanır hale getirir ve cebir kullanarak anayasayı değiştirmeye teşebbüsten yargılanma durumu ortaya çıkabilir. Yasa ve anayasa değişikliklerinin halka ait egemenlik haklarını da koruyan bir toplumsal sözleşme olan anayasaya aykırı olup olmadığı Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenir.
 
Millete ait egemenlik yetkilerinin kuvvetler ayrılığı prensibi ile verilmesinin, kuvvetler ayrımının, devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belli Devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve iş birliği olduğu ve üstünlüğün ancak Anayasa ve kanunlarda bulunduğu anlamına geldiği Anayasanın başlangıç bölümünde belirtilmiştir.
 
Anayasanın 108'nci Maddesine göre, yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Milletvekili genel seçimleri, dört yılda bir, serbest, eşit, tek dereceli, genel oy esaslarına göre, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır. Seçilen milletvekili adayları, anayasaya bağlı kalacağına dair Türk milleti önünde namusu ve şerefi üzerine yemin ederek 4 yıllığına TBMM üyeliği (milletvekilliği) hakkı kazanırlar. TBMM üyeleri (milletvekilleri), yasama dokunulmazlığına sahiptir.

Nimet Baş kimdir? Yeni kabinede bakan olacak mı? Cumhurbaşkanı yardımcısı mı olacak? ile ilgili etiketler nimet baş kimdir yeni kabine bakan olacak mı
GÜNÜN VİDEOSU

Suudi Arabistan'da düzenlenen bir müzik festivalinde Kabe'ye büyük saygısızlık!

Suudi Arabistan'da düzenlenen Riyad Festivali'nde Kabe maketinin dekor olarak kullanılması büyük tepki çekti. Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez olayın fecaat olduğunu vurgulayarak, Suud ulemasının sessizliğini eleştirdi.