Niyet etmeden oruç tutulur mu?
Niyet etmeden oruç tutulur mu? Ramazan ayının yaklaştığı şu günlerde araştırılan konuların başında niyetsiz ibadet yapılıp yapılmayacağı sorusu geliyor. İslam dünyası bu durumda Diyanet İşleri'nin bir açıklama yapıp yapmadığını merak ediyor. Niyet etmeden iftara kadar yemek yemeyenler, bu davranış ile oruç tutulmasının uygunluğunu arıyor. Peki niyet etmeden oruç tutulur mu? Detaylar haberimizde...
Niyet etmeden oruç tutulur mu? 30 gün boyunca oruç tutmaya hazırlanan İslam alemi, bu mübarek ay ile ilgili pek çok sorunun cevabını aramaya başladı. Bu konulardan biri de niyetsiz ibadetin kabul olup olmayacağı. Birçok kişinin emin olmadığı bu konuda gözler Diyanet İşler'ne çevrildi. Peki niyet etmeden oruç tutulur mu? İşte yanıtı...
NİYETSİZ ORUÇ TUTMAK
Niyet, orucun şartlarından biridir. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır. Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz. Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir.
Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır.
SAHURSUZ ORUÇ TUTULUR MU?
Oruç tutulurken yapılan sık hatalardan biri de sahuru atlamak, sadece iftar ve sonrasında yenilenlerle oruç tutmaya kalkmaktır.
Uzmanlar, sahursuz orucun sağlıksızlığına dikkat çekiyor.
Normalde günde üç öğün beslenip öğle-akşam aralığında bir şeyler atıştırarak günü ancak tamamlayabilen birinin öğün sayısı ve yiyecek içecek miktarını aniden ve ciddi miktarlarda azaltmasıyla oluşabilecek bazı problemleri -örneğin hipoglisemi- yaşamaması için ramazan menüleri hazırlanırken sahura da iftar kadar önem vermek gerekiyor.
Sahura hiç kalkmadan sadece akşamdan yedikleriyle bütün bir günü oruçlu olarak tamamlamaya çalışmak metabolizma için ciddi bir tehdit haline gelebiliyor.