O görüntüler tartışma yarattı! Ancak müsilaj daha önce de vardı...

Marmara Denizi'nde etkili olan deniz salyası sorunu devam ederken Gemlik açıklarında kaydedilen bir görüntü tartışmaya yol açtı. Bir gemiden ne olduğu belli olmayan bir maddenin denize boşaltıldığı video, 'Müsilaj denizlerimize bilerek mi bırakıldı?' yorumlarına sebep oldu. Ancak müsilajın söz konusu görüntülerden önce kış aylarından itibaren oluşmaya başladığı öğrenildi.

Marmara Denizi'nin karşı karşıya kaldığı deniz salyası olarak adlandırılan ve fitoplankton denen bitkisel canlıların aşırı çoğalıp salgı üretmesiyle oluşan müsilajın dünyadaki yaşamı tehdit etmesinden endişe ediliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde başlatılan seferberlikle denizlerin temizlenmesi amaçlanırken, gelen görüntüler felaketin boyutunu gözler önüne seriyor.

GEMİDEN BIRAKILAN MADDELER MÜSİLAJA NEDEN OLDU İDDİASI

14 Mart tarihinde servis edilen bir video ise kafaları karıştırdı. Bir gemiden müsilaj bırakıldığı iddialarına yol açan haberde, "Marmara Denizi'nin Gemlik açıklarında, bir geminin pis su ile makine ve kazan dairesinden akan yağları depoladığı sintine bölgesinde biriken atığı denize boşalttığı iddia edildi. İçerisinde kimyasal maddelerin de olduğu ileri sürülen atık, su yüzeyinin kirlenmesine neden oldu. Geminin sintine atığını denize boşalttığı anlar ise tek motorlu bir uçak pilotu tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, denize bırakılan maddenin ne olduğunu belirlemek için çalışma başlattı" ifadelerinin yer alması dikkat çekti.

"NE OLDUĞU BELİRSİZ MADDEYİ DENİZE BOŞALTTI"

Söz konusu video ve ifadeler için sosyal medya kullanıcıları da yorum yaptı. Kullanıcılardan birisi Twitter'da şu ifadeleri kullandı: "14 martta bir uçak pilotu, Marmara denizinde bir geminin ne olduğu belirsiz maddeyi denize boşalttığını görüntülemişti. Üzerinden 2 ay geçince karşımıza Marmara'da büyük bir kirlilik çıktı. Ülke açık saldırı altında."

MÜSİLAJ YILLARDIR SORUN

Görüntüler tartışılmaya devam ederken müsilajın geçtiğimiz Şubat ayında görülmeye başladığı ortaya çıktı. DHA'nın haberine göre Tekirdağ'daki balıkçılar kış aylarından itibaren müsilaj sebebiyle verim alamamaya başladı. 9 Şubat tarihinde DHA'ya açıklamalarda bulunan Çevre Yüksek Mühendisi Ozan Deniz şu ifadeleri kullanmıştı;

"Deniz salyası 2010'lu yıllardan sonra balıkçılığın önemli bir sıkıntısı oldu. Bu çamur yapısında olan, jelimsi, mukoza şeklinde bir madde, özellikle balık ağlarını ağırlaştırarak denizin dibine inmesine ve balıkçılığın bu anlamda olumsuz etkilenmesine sebep oluyor. Deniz yaşamında oksijeni kestiği için balıkların yumurtalarının, larvalarının ölmesine sebep oluyor ve bu sorun giderek Marmara'daki balıkçılık için olumsuz bir durum oluşturuyor. Ne kadar sürer bu durum? Deniz suyu sıcaklıkları yüksek olduğu sürece bir ay civarında sürüyor. Daha sonra sıcaklıklar normale döndüğünde azalıyor. Özellikle hava sıcaklığının arttığı günlerde, bahar aylarında ve kışın yüksek sıcaklığın olduğu dönemlerde deniz suyu sıcaklığı arttığı için beraberinde deniz kirliliği ile birleşerek bu mukozanın artışına sebep oluyor. "

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.