Yeni bir yıla girilmesiyle pek çok şey yenilendi. Bunlar arasında meslek kuruluşlarına ve odalara ödenen aidatlar da var. Aidatlar ve çeşitli işlemlerden alınan ücretler, meslek kuruluşlarının faaliyetlerini ve mevcudiyetlerini sürdürebilmeleri için ihtiyaç duydukları gelirleri elde etmelerini sağlıyor. Yani bir bakıma belirli bir sektörde ya da meslekte faaliyet gösterenlerin kamuoyunda sesini duyurmak, onların bürokratik işlemlerini kolaylıkla yapmalarını sağlamak gibi görevler üstlenen bu kuruluşlar, aidat mekanizmasıyla ‘ekonomik bağımsızlıklarını’ elde ediyor.
O ödeme kalkıyor!
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ihracatçıların yıllık üyelik aidatını kaldırma kararı aldı.
Aidat ücretleri odalar ve birliklere yılda iki taksit olarak ödeniyor. Bununla birlikte aidat konusunda her kuruluşun farklı uygulamaları var. Örneğin pek çok kuruluş maktu bir tutar belirleyip bunu her yıl belirli oranda artırırken İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmecileri Esnaf Odası asgari ücretin 5’te biri kadar aidat ücreti alıyor, yani aidatını asgari ücrete endeksliyor.
Kimisi kadın ve erkek üyelerinden farklı miktarda aidat ücreti alırken kimisi de engelli üyelerinden aidat ücreti almıyor. Esnaf odaları, kadınlardan daha düşük yıllık aidat almalarının nedenini, kadın işletmecilerin vergi mükellefi olmasını teşvik etmek olarak belirtiyor.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) engelli üyelerinden aidat ücreti almıyor. Ayrıca TESK, kadın üyelerinden de ilk giriş yıllarında da bir yıl boyunca aidat talep etmiyor.