OGS depozitolarının akıbeti ne olacak?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın OGS'nin kaldırıldığı yönündeki açıklamasından sonra, cihazlar için 1,2 milyon sürücünün ödediği tutarların iade edilip edilmeyeceği merak konusu oldu.

31 Mart itibarıyla araçlardaki OGS cihazları yerlerini HGS'lere bırakırken, uzun zaman boyunca kullanılan bu cihazlar için ödenen tutarların akıbeti merak konusu oldu.

1999 yılında OGS uygulaması başladığında, Ziraat Bankası'ndan cihazlar 40 dolardan başlayan bedeller temin edilirken zamanla Vakıfbank, İş Bankası, Garanti Bankası ve Denizbank'ın sisteme dahil olması ile cihaz bedeli 13 dolara kadar geriledi. Hatta bankalar kredi kartı kullanımı karşılığında bu cihazları müşterilerine ücretsiz vermeye başladı.

2012'de uygulamaya giren HGS'ye geçmek isteyen OGS kullanıcılarına bankalar 40 dolarlık depozito ücretlerini de iade ederken, 2013'te kaldırılan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) kartlarına sahip olanlar ise kart ücretlerini temin edemedi.

Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, Hürriyet'e 1,2 milyon OGS kullanıcısının hesaplarıyla ilgili bir çalışma yapıldığını ve önümüzdeki birkaç gün içinde kamuoyunun bu konuda bilgilendirileceğini ifade ederken, Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri PTT ile bankaların görüşme yaptığını, vatandaşın mağdur edilmeksizin HGS'ye geçişlerinin yapılması için formül arandığını aktardı. Bankacılık kaynakları ise OGS uygulamasında kendilerinin sadece aracı olduklarını, sistemin tamamıyla Karayolları üzerinden yürüdüğünü belirtti

HAKEM HEYETİNE BAŞVURU YAPILABİLİR

Tüketici Konfederasyonu Başkanı (TÜKONFED) Aydın Ağaoğlu, HGS'ye geçişte kart bedellerinin hesaba yatırılmaması halinde son 5 yıl içinde kart almış OGS kart sahiplerinin Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak cihaz bedellerini satın aldıkları bankalardan talep edebileceklerini dile getirdi.

Ağaoğlu, uygulamanın 1999 yılında başladığını ve o tarihlerde cihaz alıp, halen kullanmaya devam eden tüketicilerin cihaz paralarını iade almalarının mümkün olmadığını söyleyip şu değerlendirmeyi yaptı:

"Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği gereği bu tür cihazlarda kullanım ömrü 5 yıldır; tıpkı cep telefonlarında olduğu gibi. Bu tarihten sonra cihazı satanın herhangi bir bakım, servis, yedek parça yükümlülüğü bulunmaz.

Ama cihazı son 5 yılda almış olan tüketiciler, hak kaybı olduğunu düşündükleri takdirde Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak, OGS cihazıyla HGS etiketi arasındaki farkın iadesini isteyebilirler. Cihazları satanlar bankalar ise bunu bankalardan talep edebilirler. Karayolları Genel Müdürlüğü ise idari bir işlem olduğu için İdare Mahkemesinde dava açabilirler."

31 MART'TAN SONRA SADECE HGS KULLANILACAK

Yaklaşık 17 milyon aboneden yüzde 93'ü, yani 1,8 milyonu HGS kullanıyor. 1,2 milyon araçta ise OGS bulunuyor.

2021'de gişelerden HGS'de 563,1 milyon, OGS'de 71,6 milyon geçiş gerçekleşirlen, 31 Mart'tan itibaren Köprü ve Otoyol geçişleri sadece HGS üzerinden yapılacak.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.