Yıllardır bütün mikroplardan korunan çocuklar okul başladıklarında sık sık hasta olurlar bunun sebebi çocuğunuzun bağışıklık sisteminin henüz yeteri kadar gelişmemesidir. Özellikle kreşe/anaokuluna başlayan çocuklar haftanın 3 günü okula gittikten sonra 2 gün hasta olurlar. Çocuğunuzun hastalık süreci belirli bazı kriterleri aşmadığı sürece normaldir ve paniğe gerek yoktur. Haberimizin devamında okula yeni başlayan çocuğunuzu hastalıklardan korumanın yollarını ve hangi durumlarda daha ciddi bir sorun olabileceğine dair detayları bulabilirsiniz.
3 gün okul 2 gün ateş! Çocuğunuz sık hastalanıyorsa bunlara mutlaka dikkat edin
Okula yeni başlayan çocukların bazıları sık sık hasta olurlar bu durum normaldir fakat okula alışma sürecini zorlaştırabilir. Çocuğunuzun mikroplarla yeni tanıştığı bu dönemi daha kolay atlatmasının yolu ise çok basit. İşte ‘Okula yeni başlayan çocuğum neden sürekli hasta oluyor?’ ve ‘Okula yeni başlayan çocuğumun sürekli hasta olmasını nasıl engellerim?’ sorularının cevabı.
OKULA YENİ BAŞLAYAN ÇOCUĞUNUZU HASTALIKLARDAN KORUMANIN YOLLARI
- Çocukların yaşlarına uygun kaloriyi sağlayan 5-6 öğünden oluşan dengeli beslenme bağışıklık sistemini olumlu yönde etkiler. Beslenme yetersizliği kadar obezite de kan yağları arttığı için bağışıklık sistemi negatif olarak etkileyen bir faktördür.
- Çocuk dotorunuza düzenli takiplerinize gidin. Çocuklarda kansızlık, demir eksikliği, folat, B12 vitamini eksikliği, D vitamini eksikliği, çinko eksikliği sık hastalanmaya neden olur. Bu yüzden belirli aralıklarla eksiklik var mı araştırmalı, eksiklik varsa tedavi edilmelidir.
-Uyku düzenine önem verilen çocuklar hastalıklara karşı daha dirençli olur. Çocuklarda büyümeyi sağlayan, organların çalışmasını düzenleyen, aynı zamanda vücudun onarım mekanizmasında görevli olan ve bağışıklığı güçlendiren melatonin hormonu uyku halinde (karanlık ortamda-derin uykuda) salgılanır. Düzensiz uyku uyuyan çocuklar bu hormonun etkilerinden faydalanamaz; dolayısıyla vücut direnci zayıflar ve hastalıklara yakalanması daha kolay olur.
-Ellerini düzenli ve sık yıkamasını sağlayın. Özellikle okuldan geldiğinde ellerin yıkanmasının önemini anlatın. Ellerin düzenli ve sık yıkanması birçok enfeksiyon hastalığından korunmada en önemli koruyucu mekanizmadır.
-Yaşına uygun ve düzenli spor yapmasını sağlayın. Yaşına uygun sporla meşgul olmasına ortam oluşturun, hareketsiz yaşam tarzından, telefon ve bilgisayardan uzak tutun.
-Aşılarını ihmal etmeyin. Doğumundan itibaren tüm aşılarını yaptırın. Bebekler aşılanmazsa, vücutları hastalığa neden olabilecek mikroplara karşı güçsüz düşer. Bebeklik dönemi bağışıklık sistemi henüz yeterince oluşmadığı için en savunmasız dönemdir.
-Sık hastalanan çocuklarda geniz eti-bademcik büyüklüğü, reflü ve atopi (alerjik bünye) olup olmadığı, mutlaka araştırılmalıdır.