Okullarda pandemi dönemi bitti ama üniversitelerde durum farklı... Hibrit eğitim ne zaman bitecek?

Koronavirüs salgını nedeniyle okulların uzun süre kapalı kalması sonrası gelinen son durumda maske dahil tüm kısıtlamalar kalktı. Ancak bu durum üniversiteler için geçerli değil. Üniversitelerde hibrit eğitimin devam etmesi dikkat çekiyor. Habertürk yazarı Nagehan Alçı, Milli Eğitim Bakanı Özer'in uygulamalarından övgüyle bahsederken, YÖK Başkanı Özvar'a eleştiriler yöneltti.

Koronavirüs salgınında 1,5 yıl kapalı kalan okulların açılması sonrası son olarak okullardaki maske zorunluluğu da kalktı. Ancak okullardaki normalleşme üniversitelere yansımadı. Üniversitelerde hibrit sistem uygulamasının devam etmesi dikkat çekiyor. Üniversitelerde pandeminin ağır şartlarındaki uygulamanın devam etmesinin nedeni ve ne zaman sona ereceği merak konusu oldu.

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, üniversitelerde hibrit uygulamanın devam etmesine dikkat çekti. Alçı, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in göreve geldikten sonra okulların açık kalması için verdiği mücadeleden övgüyle bahsederken, YÖK Başkanı Prof. Erol Özvar’ a eleştiriler yöneltti. Alçı, bugünkü köşe yazısında birçok gencin kampüs havası almadığının altını çizerek, "Halbuki YÖK Başkanı Özvar da Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer gibi tam zamanlı yüz yüze eğitimde ısrar etse gençlerin hayatında bir koskoca yıl kazanılmış olacaktı. Bireysel inisiyatif ve kararlılığın önemini bundan daha çarpıcı gösteren başka bir örnek olamaz herhalde" ifadelerini kullandı.

Nagehan Alçı'nın "Maskesiz günler ve Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in mücadelesi" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

O korku bulutlarını dağıtan, milyonlarca çocuğu en temel haklardan biri olan eğitim hakkına yeniden kavuşturan, bilimsel gerçekleri hatırlatan ve nihayet "Okullar son kapanan ve ilk açılan yerler olmalıdır" diye cesurca haykıran isim Mahmut Özer oldu.

Özer, Milli Eğitim Bakanlığına atanır atanmaz tablo değişti. Açık söyleyeyim bürokrat kökenli Bakan Özer’den böyle bir dirayet ve performans beklemiyordum.

Göreve geldiği ilk gün sarf ettiği ilk cümlelerden biri benim pandemi boyunca haykırdığım ama kimseye dinletemediğim o hayati 9 kelimeydi: “Okullar pandemide son kapanması ve ilk açılması gereken yerlerdir.”

Nitekim 6 Eylül 2021’de okulların açılması ile birlikte tam zamanlı yüz yüze eğitime nihayet tekrar kavuştuk.

O günleri hatırlıyor musunuz? Ben maalesef çok net hatırlıyorum. 1,5 yılın ardından açılan okulları yeniden kapattırmak için yarışan isimleri, televizyon kanallarını, sırf siyasi pozisyon almak için okullarla ilgili efsaneler üretenleri teker teker hatırlıyorum…

Onlar da kendilerini biliyorlar.

Acaba bugünden dönüp bakınca bir nebze olsun utanıyorlar mıdır? Hiç sanmam…

Sonuçta Mahmut Özer yoğun baskılara rağmen kararlılıkla okulları açık tuttu, okullar üzerinden salgında bir patlama yaşanacağına dair korku senaryolarını boşa çıkardı ve onun açtığı yol bugünlere gelmemizde bence önemli bir rol oynadı. Çünkü okulların açık olması toplumun psikolojisini doğrudan etkiliyor. Çocukların okula gidebilmesi umut aşıladı.

YÖK BAŞKANI ÖZVAR, BU YANLIŞLIKTA NEDEN ISRAR ETTİ?

Bakın maalesef aynı şeyi üniversiteler için söyleyemiyorum.

Nasıl ki Mahmut Özer’e hakkını teslim ediyorsam YÖK Başkanı Prof. Erol Özvar’ı ise şiddetle kınıyorum. Üniversitelerde hala hibrit sistem uygulaması devam ediyor. Bu, gençlerin geleceğini çalmaktan başka bir şey değil!

Ortada pandemi tedbirleri namına neredeyse hiçbir şey kalmamışken, gençler kafelerde, çarşılarda dip dibe gezerlerken tüm yıl boyunca üniversiteler birçok dersi uzaktan yaptılar. Yüz yüze yapılan derslerde dahi birçok üniversitede isteyen öğrenciye uzaktan takip etme olanağı tanındığı için hocalar çoğu zaman boş salonlarda ders anlattılar.

Birçok akademisyen arkadaşım var. Hepsi geldiğimiz noktadan çok umutsuz. İki yılı kaybeden gençlerin toparlanabileceklerine dair inançları neredeyse yok. Düşünün milyonlarca genç hiç kampüs görmeden üniversiteye gidiyor, akademi havası koklamadan mezun oluyor.

Halbuki YÖK Başkanı Özvar da Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer gibi tam zamanlı yüz yüze eğitimde ısrar etse gençlerin hayatında bir koskoca yıl kazanılmış olacaktı. Bireysel inisiyatif ve kararlılığın önemini bundan daha çarpıcı gösteren başka bir örnek olamaz herhalde…

Okullarda pandemi dönemi bitti ama üniversitelerde durum farklı... Hibrit eğitim ne zaman bitecek? ile ilgili etiketler Nagehan Alçı üniversite pandemi koronavirüs
GÜNÜN VİDEOSU

"Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması büyük şans" Emekli Pilot Tümgeneralden F-35 uyarısı!

Emekli Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, ABD’nin F-35 ile dünyayı kontrol ettiğini belirterek "F-35 programından çıkarılmak Türkiye için büyük şans. ABD’nin F-35 ile gayesi dünyayı kontrol etmek. Türkiye yerli sistemleri üretmeye devam etmeli” dedi.