Ölümcül tehlike tüm ülkeye yayıldı...

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte özellikle kırsal alanlarda baş gösteren ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) denilen ölümcül hastalığa yol açan keneler, havaların ısınmasıyla birlikte hareketlenmeye başladı. İlk kene ısırığı vakası Gümüşhane Kelkit'te yaşandı. Uzmanlar, kenelerin taşıdığı virüsün farklılığına işaret ederek özellikle Giresun, Şebinkarahisar, Sivas ve Çorum'daki vakalarda ölüm oranlarının yüksek olduğunu bildirdi. Kenenin ve yol açtığı KKKA'nın artık Türkiye geneline yayıldığı uyarısını yapan Prof. Dr. İftihar Köksal, takip, tedavi ve koruyucu önlemlere dikkat çekti.

Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte kenelerin hareketlenmeye başladığı ve bölgede ilk vakanın Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde görüldüğü belirtildi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) denilen ölümcül hastalığa yol açan kenelerin taşıdığı virüsün farklılığına işaret eden uzmanlar; özellikle Giresun, Şebinkarahisar, Sivas ve Çorum'daki vakalarda ölüm oranlarının yüksek olduğunu bildirdi. Kenenin ve yol açtığı KKKA'nın artık Türkiye geneline yayıldığı uyarısını yapan Prof. Dr. İftihar Köksal, takip, tedavi ve koruyucu önlemlere dikkat çekti.

Ölümcül tehlike tüm ülkeye yayıldı...

Konuyla ilgili bilgiler veren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, geçen yıl ilk vakanın Nisan ayında görülmesine rağmen bu yıl havaların serin gitmesi nedeniyle hastanelerine gelen ilk vakanın Mayıs ayının sonuna doğru Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinden geldiğini söyledi.

Prof. Dr. İftihar Köksal şu uyarılarda bulundu: “Havalar ısınmaya başladı. Bugüne kadar az vaka gördük ancak havalar ısınacak ve bu şekilde devam edeceği için insanlar özellikle kırsal alanlara ve dış ortama daha fazla çıkacaklar. Bu da KKKA hastalığı açısından tehlike oluşturacaktır. Bu nedenle şu anda biz dikkatleri ve önlemleri üst düzeye çıkarmak durumundayız."

"Türkiye genelinde vaka var. Artık her ne kadar KKKA Kelkit Vadisi’nden çıktı ve Kelkit hastalığı gibi en başta dile getirilmiş olsa da bugün baktığımızda KKKA hastalığının Türkiye’nin her yerinde olduğunu görüyoruz. Keneler hareket eden canlılar ve tüm Türkiye’ye yayıldılar."

Ölümcül tehlike tüm ülkeye yayıldı... - Resim : 2

KKKA vakaları en az geçen yıl görüldü
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının en az geçen yıl görüldüğünü dile getiren Köksal, şöyle devam etti: “Bu sadece bizde değil, bütün Türkiye’de vakaların azaldığı bir gerçek. Bunun nedeni sadece korunma önlemlerinin alınması ya da halkın bilinçlendirilmesi değil muhtemelen virüsün kendi hızını da tamamlamış olması."

"Bundan sonra da vakaların giderek azalacağını bekliyoruz. Bu seneye baktığımızda vakaların hala çok gündemde olmadığını çok fazla vaka olmadığını görüyoruz. Bunun birçok sebebi var bu sene havalar çok soğuk gitti. Çok soğuk gittiği için insanlar dış ortama fazla çıkmadılar, kene teması pek olmadı. İlk vakamız geçen hafta geldi. O da gezi amaçlı turistik gezi yaparken bize gelmiş bir vakaydı. Gümüşhane tarafına gelmiş kene orada kendisine yapışmış. Hasta da biraz geç fark ederek KKKA tanısı ön şüphesiyle bize geldiğinde tanıyı kesinleştirdik sonrasında sağlıcakla taburcu ettik."

Turizm sektöründe koruyucu önlemler alınmalı...

"Koruyucu önlemlerin gerek tur rehberleri tarafından gerekse sağlıkla uğraşan bizler tarafından basın tarafından uyarı şeklinde halka yapılması lazım. Artık bu bölgenin insanı KKKA’nin nasıl bulaştığını nasıl önlemler alınacağını biliyor. Dışarıdan gelenler özellikle yurt dışından gelenler bunu bilmeyebilir. O nedenle turizm sektörüne de uyarı bakımından büyük iş düşmekte. Özellikle Gümüşhane Kelkit yöresinde çok dikkatli olmamız lazım. Mutlaka ister kırsal alanda olsun ister piknik amacıyla gidilmiş olsun eve geldikten sonra mutlaka ve mutlaka kene kontrolünün yapılması lazım. Kene vücutta ne kadar az kalırsa hastalık yapma riski o kadar azdır."

Ölümcül tehlike tüm ülkeye yayıldı... - Resim : 3
Geçen sene Türkiye genelinde 10’u bulmayacak kadar az vakanın olduğunu vurgulayan Köksal, “Geçen sene Türkiye genelinde çok az hasta kaybedildi. Bizim bölgemizde kaybettiğimiz vaka hiç yok. Biz zaten en az vaka kaybeden bir merkeziz. Türkiye genelinde de çok az yani 10’u bulmayacak kadar az vaka var. Çünkü önlemler çok iyi. Türkiye bu konuda dünyada en başarılı ülkelerden birisi. KKKA takibi konusunda yaptığımız çalışmalarla dünyaya yol gösteriyoruz. Bizim çalışmalarımız örnek alınarak takip ve tedaviler, koruyucu önlemler alınıyor" ifadelerini kullandı.

Ölümcül tehlike tüm ülkeye yayıldı... ile ilgili etiketler Giresun Şebinkarahisar Sivas Türkiye kırım kongo kanamalı ateşi kene tehlike
GÜNÜN VİDEOSU

Minibüs indirdiği yolcuların üzerinden iki kez geçti! Afyonkarahisar'da cinayet gibi kaza..

Afyon'da cinayet gibi kaza... Şehir içi yolcu minibüsünden inen 2 yolcu aracın arkasından geçmek isterken sürücünün dikkatsizliği nedeniyle minibüsün altında kalarak ağır yaralandı. Kaza, güvenlik kamerasına yansıdı.