Ölünün Arkasından Neden Helva Kavrulur? Ölülerin Arkasında Neden Helva Yapılır?

Ölünün Arkasından Neden Helva Yapılır, Ölünün arkasından neden helva kavrulur, soruları cenaze ziyaretleri sırasında merak edilir. Anadolu'nun birçok yerinde ölü helvası geleneği vardır. Ölen kişinin ardından belirli günlerde helva kavrulur. Kavrulan helva ve edilen dualar ölünün kabrinde çektiği acıların hafifleyeceğine inanılır. Peki, ölünün arkasından neden helva yenir?

Ölünün Arkasından Neden helva kavrulur, ölü helvası geleneği ile birlikte ölen kimsenin ardından neden helva yenir soruları, vatandaşların araştırma konusu oldu. Geleneksel olarak ölen kişinin ardından yapılan helva neden yenir?

ÖLÜNÜN ARKASINDAN NEDEN HELVA YAPILIR?

Kavurma esnasında çıkan kokunun eski Türk geleneklerine göre ölünün ruhuna gittiğine inanılır. Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise geride kalanları besler. Hazırlanan irmik helvası ölünün ağzının tadı gelsin, İslam inancıyla kabir azabı hafiflesin gibi temennilerle pişirilir, misafirlere ikram edilir.

Ölünün arkasından ne yenir?

Yalnız bir ek yemek vardır, bu da “un helvası” dır. Diğer taraftan ölünün kırkıncı gününde ölenin canı-hayrı için, köylülere ölü sahibi tarafından yemek dökülür ve mevlüt okutturularak mevlüt şekeri dağıtılır bu verilen yemeğe “can aşı” denilir.

Ölü helvası geleneği, cenazenin kaldırıldığı ilk gün başta olmak üzere ölenin yedinci, kırkıncı, elli ikinci günleri ile ölüm yıldönümünde ölen adına hayır yapmak için helva yapılması, dağıtılması ve yenmesi etrafında oluşan geleneklerdir. Bu gelenek, Anadolu’nun farklı yerlerinde “can helvası”, “can aşı”, “kazma-kürek helvası” ve “hayır” biçimlerinde de adlandırılmaktadır.

Niye Yaptığımızı Hiç Bilmediğimiz 7 Yemek Geleneği ve Sebebi - Yemek.com

Anadolu’da ölen kimsenin ardından belirli günlerde helva kavrulması geleneği oldukça yaygındır. Verilen yemek, kavrulan helva ve edilen dualarla ölenin kabirdeki acılarının hafifleyeceğine inanılır. Helvanın yapımına yardım ederek, malzemesine katkı koyarak, dağıtarak ve yiyerek bu hayra ortak olunur.

Helva; un veya irmiğin yağda kavrulup şekerle tatlandırılmasıyla yapılır. Kimi yerlerde fıstık, ceviz, gülsuyu katılır ve gelenlere ikram edilir, gelemeyenlerin evlerine gönderilir.

Ölü Helvası - YouTube

Ölü helvası geleneği, ölenin yakınları, komşuları ve tanıdıklarının ortak katılımıyla sürdürülür. Böylece acıya ortak olunurken akraba ve yakınlarının ölene karşı son görevini yerine getirmesine vesile olunur.

Günümüzde büyük kentlerde de yapılıp dağıtılmaya devam edilen ölü helvası geleneğinin, bazı yerlerde hazır tahin helvalarının dağıtılması gibi uygulamalarla değişikliğe uğradığı da görülmektedir.

 

GÜNÜN VİDEOSU

Zalim ordusu saldırıyor! İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu

Gazze’nin Han Yunus şehrinde, İsrail işgal güçleri sivillerin sığındığı çadırları hedef aldı. Bombardımanda çok sayıda masum sivil hayatını kaybederken, yaralıların durumu kritik.