Ordu 2018 seçim sonuçları! 24 Haziran oy oranları!

24 Haziran Pazar günü sandık başına gidecek olan Türk halkı, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi heyecanını yaşıyor. Türkiye'nin yanı sıra Dünya basının da yakından takip edeceği 24 Haziran Pazar günü Ordu'daki seçim sonuçları, Cumhurbaşkanı adaylarının aldığı oy oranları ve partilerin milletvekili oy dağılımını sitemizden takip etmeyi unutmayın.

Türkiye, 24 Haziran 2018 Pazar günü hem yeni sistemdeki ilk Cumhurbaşkanını seçecek hem de 27. dönemde TBMM'de görev alacak milletvekillerini belirleyecek. Seçim çalışmalarını sürdüren siyasi partiler, Cumhurbaşkanı ve milletvekili adayları, sivil toplum kuruluşları, Yüksek Seçim Kurulu ve seçmenler 24 Haziran sabahına eksiksiz girmek için çalışıyor.  Ordu'da partilerin çıkaracağı milletvekili sayısı, sandığa gidecek seçmen sayısı ve oy dağılımları da seçim günü heyecanla takip edilecek. 2018 Ordu seçim sonuçları ne olacak? Ordu'da hangi parti ne kadar milletvekili çıkacarak? Ordu'nun Cumhurbaşkanı kararı kimden yana olacak? Tüm bu soruların yanıtlarını seçim akşamı sitemizdeki haberlerden öğrenebilirsiniz.

Ordu 2018 seçim sonuçları! 24 Haziran oy oranları!

Yüksek Seçim Kurulu'nun 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi kapsamında Ordu ili için kesinleştirdiği milletvekili listeleri ve parti dağılımı şöyle:

ORDU AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Şenel Yediyıldız
Ergün Taşcı
Metin Gündoğdu
Hamide Aydemir Demir
Sait İnan
Yavuz Selim Kıran

ORDU CHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Seyit Torun
Mustafa Adıgüzel
Onur Çam
Sebanur Özdemir
Sait Kapıcıoğlu
Nazım Yiğit Günay

ORDU MHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Cemal Enginyurt
Fazlı Yüksel
Hurşit Serhat Şahin
Selçuk Yücesan
Semanur Akbolat
Sevinç Aksoy

ORDU HDP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Mesut Bilgi
Bayram Kuşman
Ruken Kayaalp
Şevder Yandı
Çetin Kaplan
Tahsin Timur

ORDU İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
Yener Yıldırım
Günay Karaağaç
Ferhat Çakıroğlu
Mukadder Korkmaz
Şahin Yılmaz
Barış Candan

Ordu 2018 seçim sonuçları! 24 Haziran oy oranları! - Resim : 2

NEREDE OY KULLANACAKSINIZ?
24 Haziran Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde oy kullanacağınız sandığı hala öğrenmediyseniz Seçmen Sorgulama uygulamasının "Nerede Oy Kullanacağım" sayfasından oy vereceğiniz sandık bilgilerine ulaşabilir, Seçmen Bilgi Kağıdınızın dökümünü alabilirsiniz.

Ordu 2018 seçim sonuçları! 24 Haziran oy oranları! - Resim : 3

CUMHURBAŞKANI ADAY LİSTESİ
24 Haziran 2018 Pazar günü birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Seçiminde, YSK'nın duyurduğu Cumhurbaşkanı kesin aday listesi:


- Cumhuriyet Halk Partisi adayı Yalova Milletvekili Muharrem İnce
- İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener
- Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi'nin kurduğu Millet İttifakı'nın ortak adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
- Halkların Demokratik Partisi'nin adayı İstanbul Milletvekili Selahattin Demirtaş
- Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu
- Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek

İL İL MİLLETVEKİLİ SAYISI
Yüksek Seçim Kurulu ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelecek milletvekili sayılarını il il açıkladı.

Adana 15
Adıyaman 5
Afyonkarahisar 6
Ağrı 4
Aksaray 4
Amasya 3
Ankara 36
Antalya 16
Ardahan 2
Artvin 2
Aydın 8
Balıkesir 9
Bartın 2
Batman 5
Bayburt 1
Bilecik 2
Bingöl 3
Bitlis 3
Bolu 3
Burdur 3
Bursa 20
Çanakkale 4
Çankırı 2
Çorum 4
Denizli 8
Diyarbakır 12
Düzce 3
Edirne 4
Elazığ 5
Erzincan 2
Erzurum 6
Eskişehir 7
Gaziantep 14
Giresun 4
Gümüşhane 2
Hakkari 3
Hatay 11
Iğdır 2
Isparta 4
İstanbul 98
İzmir 28
Kahramanmaraş 8
Karabük 3
Karaman 3
Kars 3
Kastamonu 3
Kayseri 10
Kilis 2
Kırıkkale 3
Kırklareli 3
Kırşehir 2
Kocaeli 13
Konya 15
Kütahya 5
Malatya 6
Manisa 10
Mardin 6
Mersin 13
Muğla 7
Muş 4
Nevşehir 3
Niğde 3
Ordu 6
Osmaniye 4
Rize 3
Sakarya 7
Samsun 9
Şanlıurfa 14
Siirt 3
Sinop 2
Şırnak 4
Sivas 5
Tekirdağ 7
Tokat 5
Trabzon 6
Tunceli 2
Uşak 3
Van 8
Yalova 3
Yozgat 4
Zonguldak 5

Ordu 2018 seçim sonuçları! 24 Haziran oy oranları! - Resim : 4

ORDU
Ordu, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık otuzuncu şehri. 2016 itibarıyla 750.588 nüfusa sahiptir. Karadeniz Bölgesinde,Orta ve Doğu Karadeniz bölümünde yer alan ilin kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Tokat ve Sivas illeri, batısında Samsun, doğusunda Giresun ili vardır. Büyükşehir statüsünde olan Ordu ili, 19 ilçeden oluşmaktadır. Yüz ölçümü bakımından en büyük 57. ildir.Bölümü Doğu Karadeniz'dir.

Osmanlı döneminde, 1920 yılında, bağlı olduğu Trabzon Vilayeti'nden ayrılmış, 4 Nisan 1920 tarihinde il statüsüne kavuşmuştur. 2016 yılında TÜİK verilerine göre 19 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 741 mahalle bulunmaktadır. İl merkezinden doğuya gidildikçe Gülyalı, batıya sahil kara yolundan gidildikçe Perşembe, otobandan gidildikçe Fatsa ilçelerine ulaşılır.

TARİHÇE
Ordu ili MÖ 400 yılından önce şehir merkezinin 5 kilometre dışında olan halk arasında Bozukkale olarak bilinen bölgede 'Kotyora' (Kut Yöresi) adıyla kurulmuştur. Kotyora (Cotyora), "Kut Yöresi" anlamına gelmektedir.

Ordulu yazar Mithat Baş'ın araştırma ve kaynaklarına göre; Ordu, Osmanlı arşivlerindeki belgelere göre Türkler tarafından kurulmuş bir yerleşkedir. İlk çağ ve Orta çağda bugünkü Ordu’nun kurulduğu yerde aynı adla anılan antik bir kalıntı yoktur. Günümüzde Ordu yakınlarında Bozukkale olarak adlandırılan antik “Kotyora”nın Ordu ile hiçbir tarihi bağlantısı bulunmamaktadır. Ordu adı, 1396 yılında Hacı Emiroğlu Süleyman Bey tarafından Giresun'u fethetmek için toplanan 12 bin kişilik kuvvetin, günümüzdeki Eskipazar mevkiinde toplanması sonucu verilmiştir.

Karadenizli Yazar Özhan Öztürk'e göre ise Kotyora adı bölgenin eski sakinleri olan Kolhislilerden (Tzan/Lazlardan) mirastır. Kotyora kelime anlamı itibarıyla Koto (Eski Lazca: Çanak, çömlek) + uri (Lazcada aidiyet belirtir) Kotoyuri, "çömlekçi; çanak, çömlek yapılan yer" anlamına gelir. Bölgenin eski sakinleri olan Tzan/Can/Zan (Lazların) Antik ve Orta Çağ kaynaklarıyla sabit varlığı ve bölgeye Canik (Tzanika/Zanik: Tzan/Can/Zan: Lazların eski ulusal isimleri + ika bölge, ülke, toprak = Tzan/Laz Bölgesi) ismini ve başka pek çok toponim bırakmaları şehre de Kotyora ismini verdiklerini destekler niteliktedir.

Ayrıca 1831'de ise Fatsa sınırlarından itibaren Ordu, Ulubey, Gölköy yöreleri tamamen Mesudiye ve Aybastı ilçeleri Erzurum eyaletine bağlı Şarkikarahisar livasına, Fatsa'nın iç ve batı kısımlarıyla Ünye, Canik (Samsun) livasına bağlanmıştır.

2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun[7] ve akabinde 2013 yılında çıkarılan 6447[8] sayılı kanun ile Ordu'da sınırları il mülki sınırları olan büyükşehir belediyesi kuruldu ve 2014 Türkiye yerel seçimlerinin ardından büyükşehir belediyesi çalışmalarına başladı.

COĞRAFYA
Ordu il merkezi 41° kuzey paraleli ve 37° ve 38° doğu meridyenleri arasında, Karadeniz Bölgesi'nin, Orta ve Doğu Karadeniz bölümünde yer almaktadır. İlin kuzeyini Kuzey Anadolu dağlarının kıyı sıraları kaplamaktadır. Kıyılara yakın tepelerle başlayan bu dağlar içeri doğru gittikce yükselir. Ordu, Giresun ve Sivas ilinin birbirlerine komşu olduğu kesimde 3.000 m yi bulmaktadır. İlin en yüksek tepesi Giresun sınırına yakın olan Aşut Obası'ndaki Gönderiç Tepesi'dir.

Ulugöl, Gölköy ilçe merkezine 17 km. mesafede bulunan bir krater gölüdür. 26.5 hektar büyüklüğündeki alan, Tabiat Parkı’dır. Doğal yapısı itibarıyla yüksek peyzaj değerine sahiptir Özellikle güz mevsiminde yaprakların sararmasıyla oluşan renk armonisi görenleri büyülemektedir. Alan içerisinde üç adet heyelan set gölü bulunmakta; göllerden birisi büyük diğer ikisi ise sazlıkla kaplı küçük yapıda göllerdir. Büyük gölde Abant Alası türü balık yaşamaktadır.

Ordu'daki diğer doğal varlıklar; Perşembe Yaylası, Hoynat Adası, Ohtamış Şelalesi, Fatsa Gaga Gölü, Çambaşı Yaylası, Kabadüz Ablak Taşı, Çiseli Şelalesi ve Geçilmez Kanyonu ile Boztepe'dir.

İKLİM
Ordu ilinde Karadeniz iklimi görülmektedir. Ancak arkadan geçen dağ yükseltilerinin azalmasıyla kışın soğuk günlerin sayısı bir iki günle sınırlıdır. İlin iç kesimdeki ilçelerine yükseltinin artmasıyla beraber soğuk bu bölgelerde daha şiddetlidir. Kışın iç kesimlerdeki ilçelerde 6 ay boyunca kar yağar. Bunlara Çambaşı yaylası, Beşiktaşı yaylası ve Sarı obası yaylası örnek olarak gösterilir; kar buralarda mayıs ayına kadar erimez.

NÜFUS
Ordu il nüfusu: 742.341 (2017 sonu). İlin yüzölçümü 5.861 km2'dir. İlde km2'ye 127 kişi düşmektedir. (Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe: 521 kişi ile Altınordu’dur) İlde yıllık nüfus artış oranı -% 1,10 olmuştur.

2018 yılında TÜİK verilerine göre 19 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 741 mahalle bulunmaktadır.

Nüfus artış oranı en yüksek ve en düşük ilçeler: Altınordu (% 3,99)- Aybastı (-% 24,59)

EKONOMİ
Ordu'nun Altınordu ilçesinden sonra en gelişmiş ilçesi Ünyedir. Ordu ilinin ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayanır. İl Türkiye fındık üretiminin %51'ini sağlamaktadır. Nüfusun %70'inin geliri ise fındıktan karşılanır. Son zamanlarda fındık fiyatlarının 2000 li yılların bile altına düşmesinden dolayı alternatif tarım ürünü arayışları başlamıştır. Bu bağlamda kivi, soya gibi ekonomik değeri yüksek tarım ürünlerine yönelim başlamıştır.

Sanayi bakımından fazla gelişmemiş olsa da Türkiye'de alternatifi bulunmayan ve dalında tek olan Çamsan Poyraz Laminant Parke Fabrikası bugün evlerde kullanılan laminant parkenin ve diğer ahşap içerikli ürünlerin büyük çoğunluğunu tek başına karşılar. Ayrıca SAGRA Çikolata ve Fındık Fabrikası çikolata sanayiinde tek sayılabilir. Bugün evlerimizde yediğimiz Sarelle,Sagra,Tadelle ve birçok çikolata ürünü burada üretilir. Ayrıca fabrikada fındık yağı da üretilmektedir. İlde irili ufaklı fındık fabrikaları dağınık bir şekilde istihdama katkıda bulunmaktadır. Az da olsa çimento ve kâğıt sanayii de istihdama katkıda bulunur.

Fabrikalar
- Sagra Çikolata Fabrikası - Dünyaya dağıtılan Sarelle, Tadelle, Gol, Gofy ve Sagra ürünleri burada üretilmektedir.
- Çamsan Poyraz Laminant Parke
- Altaş Yağ Sanayi A.Ş. - Çotanak markalı fındık, mısır, kanola, ayçiçeği, soya ve ideal yağı üretilmektedir. Fabrika ayrıca temizlik ürünleri de üretmektedir.
- Doğus Çay
- Şenocak Fındık
- Gürsoy Fındık

KÜLTÜR
İlde birçok tiyatro ve sinema bulunmakta ve düzenli kültürel etkinlikler düzenlenmektedir. Ordu her ne kadar coğrafya kitaplarında Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde toprağı olan ve her iki bölgeye ait bir il olarak geçmekteyse de hemen hemen bütün kültürel özellikleriyle Doğu Karadeniz Bölgesi'ne ait bir ildir. İlde Türkmen/Çepni/Laz kültürü hakimdir.
Ordu halk müziği ve geleneksel halk oyunları çevre illerle benzerlikler göstermektedir.

Bağlama ,kemençe, davul-zurna,davul-klarnet (yöresel tabirle gırnata) gibi çalgıların bir arada kullanıldığı yörede oyunlar ilçeden ilçeye değişmekle birlikte karşılama ve horon ağırlıklıdır.
Klarnet yani gırnata çalgısı davul ile birlikte daha çok Vona (Perşembe), Ordu Merkez, Gülyalı, Kabadüz, Ulubey ilçelerinde daha çok Ordu Karşılaması, Giresun Karşılaması, Giresun Sallaması, Gürcü Horonu, Perşembe Erkek Horonu, Sarhoş Karşılaması gibi oyunlara eşlik etmektedir. Kültürel özellikler açısından Ordu ve ilçeleri benzer özellikler gösterse de pek çok farklılıklar da içermektedir.

Horon daha çok kıyı ilçelerinin ve Ordu Merkez ilçenin güneyinde kalan Ulubey, Kabadüz, Gürgentepe, Gölköy, Mesudiye ilçelerinin halk oyunudur. Kıyı ilçeleri olarak da Ünye'nin bazı köyleri, Fatsa, Vona (Perşembe), Gülyalı ilçelerinde icra edilir. Karşılama oyunları Ordu ilinde en çok oynanan oyun türlerinden biridir. Bu oyunda da daha çok Bolaman, Vona(Perşembe), Ordu Merkez, Gülyalı, Kabadüz, Ulubey, Gürgentepe, Gölköy, Mesudiye (kısmen) ilçelerinde çokça icra edilir. Karşılama ad olarak Ordu Karşılaması olarak bilinir ve figürleri Giresun karşılaması'ndan farklıdır. Ancak yörede Giresun Karşılaması da icra edilmektedir. Karşılama müzikleri genellikle Giresun ile aynı özelliklere sahiptir. Ordu'da Oy Gemici Gemici, Fındık Toplayan Kızlar, Bağlamam Perde Perde gibi türkülerle karşılama oyunları bolca icra edilir. İç ilçelerde ise Tokat kültürü hakimdir. En çok etkilenmiş ilçe Akkuş'tur, ancak Korgan, Kumru, Çatalpınar, Kabataş ve Aybastı'da da Tokat yöresinin kültürü görülmektedir. Bu nedenle halk oyunu olarak halay oynanmaktadır, kemençe ve diğer Doğu Karadeniz kültür unsurları bulunmamaktadır.

Yöre Ordu-Giresun ağzının etkilediği bölge içerisindedir. Ünye-Beşikdüzü (Vilayeti Çepni) arasında kullanılan ağız ortak bir ağızdır. Bu ağız Trabzon, Rize ve Artvin ağızlarıyla karıştırılmamalıdır.

Ordu 2018 seçim sonuçları! 24 Haziran oy oranları! ile ilgili etiketler 2018 Ordu seçim sonuçları cumhurbaşkanı seçimi
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik'te feci kaza kamerada: TIR'ın sürüklediği genç kız hayatını kaybetti...

Pendik Yenişehir'de skuterla TIR'ın önünde seyreden genç kız, feci bir kazada hayatını kaybetti. Sürücü gözaltına alındı.