Yaşlı ve genç kemirgenler, içtikleri suda asılı duran mikroskobik plastik parçacıklarını üç hafta boyunca içtiklerinde, Rhode Island Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bu kirleticilerin izlerinin, küçük memelinin vücudunun her organında, dahil beyinde biriktiğini buldular. Bu mikroplastiklerin varlığı, insanlarda demansa benzer davranış değişiklikleri ve karaciğer ile beyinde bağışıklık belirteçlerinde değişikliklerle birlikte geldi.
Organları saran tehlike: Beyni etkiliyor ve vücutta birikme yapıyor!
Araştırmacılar, mikroplastiklerin olası sağlık etkilerini inceleyen bir deneyde farelere dayalı olarak bazı endişe verici ilk sonuçları ortaya çıkardılar.
Nörolog Jaime Ross, "Bizim için bu çarpıcıydı. Bunlar yüksek dozlar değildi, ancak kısa bir süre içinde bu değişiklikleri gördük," diyor.
"Kimse gerçekten bu mikroplastiklerin vücuttaki yaşam döngüsünü anlamıyor, bu yüzden ele almak istediğimiz sorulardan biri yaşlandıkça ne olur. Bu mikroplastiklerden kaynaklanan sistemik inflamasyona yaşlandıkça daha mı duyarlı olursunuz? Vücudunuz onlardan daha kolay kurtulabilir mi? Hücreleriniz bu toksinlere farklı mı tepki verir?"
Son zamanlarda, bilim insanları mikroplastiklerin insan bağırsağında gizlendiğini, kanımızda dolaştığını, akciğerlerin derinlerine toplandığını ve plasentaya sızdığını bulmuşlardır.
2021'de toksikologlar, bu kirleticilerin sağlığımıza neler yaptığını acil olarak ele alması gereken gelecekteki çalışmaları uyardılar, özellikle çoğu zaman kaçınılmaz olan maruziyet göz önüne alındığında. Son deneylerde, hem yaşlı hem de genç farelere floresan polistiren mikroplastiklerden yapılmış mikroplastiklerle muamele edilmiş su verildi. Bazı farelere kontrol olarak normal içme suyu verildi.
Üç haftalık deneme süresince farelerin davranışları düzenli olarak keşif davranışını teşvik eden açık alan testleri sırasında değerlendirildi. Ayrıca, bir kemirgenin doğal olarak aydınlık alanlardan kaçınma eğilimine dayalı olan ışık-karanlık tercihi testlerine tabi tutuldular. Üç haftanın sonunda, mikroplastik kontamine su içen fareler, kontrol grubuna göre önemli davranış değişiklikleri gösterdiler, özellikle yaşlı fareler arasında bu değişiklikler daha belirgin oldu.