Orhan Ayhan kimdir?
TRT spikerlerinden Orhan Ayhan vatandaşlarımız tarafından merak ediliyor. TRT'nin 50. yılı sebebiyle konuşma yapan usta spiker internet kullanıcıları tarafından araştırılıyor. Futbol maçlarının yanı sıra boks maçlarını da anlatan Orhan Ayhan spiker olmak isteyen gençler için de bir idol olma özelliğini taşıyor. Peki, Orhan Ayhan kimdir? Kaç yaşında? Görevi ne? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...
TRT 1 50. yılını kutluyor. TRT'nin spor spikerlerinden biri olan Orhan Ayhan internet kullanıcıları tarafından merak ediliyor. 1957 yılında Son Posta’da gazeteciliğe başladı. Daha sonra sırasıyla Tercüman ve Güneş gazetelerinin spor servislerinde çalıştı. Orhan Ayhan, özillikle boks maçlarında yoğunlaştı. Spiker olmak isteyenlere rol model olan deneyimli spiker vatandaşlarımız tarafından merakla araştırılıyor. Peki, Orhan Ayhan kimdir? Kaç yaşında? Görevi ne? Detaylar haberimizde...
ORHAN AYHAN KİMDİR?
Efsanevi spor yorumcusu, boks maçlarının unutulmaz sesi.
Orhan Ayhan, 1938 yılında doğmuştur. İstanbul Üniversitesi, Coğrafya Bölümü’nden mezun olmuştur.
Spor yazarlığına başlamadan önce futbol oynuyordu. Vefa’da futbol ve basketbol oynadı.
Erol Çetindağ adında foto muhabiri bir arkadaşı sayesinde 1957 yılında Son Posta gazetesinde spor muhabirliği ve spor yazarlığına başladı. Daha sonra sırasıyla 1962 senesinde Tercüman ve Güneş gazetelerinin spor servislerinde çalıştı. Orhan Ayhan, özellikle boks maçlarında yoğunlaştı ve bugüne kadar yüzlerce boks müsabakasını anlattı. Spor yazarlığını da bu spor dalında yoğunlaşarak yaptı.
Halit Kıvanç BBC’ye gideceğinden ondan boşalan yere 1962 yılında TRT‘nin İstanbul Radyosu’nun açtığı spor spikerliği imtihanında birinci oldu. Anlattığı ilk maç 21 Ocak 1963 tarihinde oynanan Galatasaray-Milan Avrupa Şampiyon Kulüpler maçıydı. Boks maçı anlatmasını istediler, ilk anlattığı boks maçı ise Garbis Zakaryan ile Wene Brune arasında yapılan maçtır.
1963 yılında bir de Rock Hudson ile Doris Day‘in “Yastık sohbeti” adlı filmindeki avukatın dublaj seslendirmesini yapmıştır.
Babasının Vefa Kulübü’nde kulüp başkanlığı yaptığı dönemde Vefa’da boks şubesi başkanlığı yaptı.
Daha sonra TRT kadrosunda birçok futbol maçlarını radyodan dinleyicilere anlattı. Boksör Muhammed Ali‘nin, Mike Tyson‘ın bütün maçlarını anlattı. Şu ana kadar 8500’in üzerinde futbol ve boks maçı anlattı. Ayrıca Wipeout adlı yarışmanın seslendirmesini de yapmıştır. Hangi spora ait bir müsabakayı anlatırsa anlatsın, anlatma tarzı ve ifade şekilleri ve yorumları insanların dikkatini çekmiştir.
1992 yılında Show TV’ye geçti. 1994 yılında tekrar TRT’ye Genel müdür danışmanı olarak geçti.
Yılın büyük bir bölümü Kınalıada’da yaşayan Orhan Ayhan’ın “Boks” ve “Kürsüdekiler” adlı yazıp yayınladığı iki kitabı vardır.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu üyesi ve Spor Yazarları Derneği‘nin kurucu üyesi olan Orhan Ayhan, Boks Federasyonu yönetim kurulu üyesi görevi de yaptı. Posta Gazetesi’nde boks yazıları yazmıştır.
Avrupa ve Dünya Boks Birliği Yönetim Kurulu Üyesi görevi yaptı.
2012 yılında Discovery Channel‘da Rüya Takımı programını seslendirmiştir.
Uzun yıllar Avustralya‘da yaşayan Orhan Ayhan, evli olup Serhan ve Korhan adında iki oğlu vardır.
TRT 1
Türkiye Radyo ve Televizyonu 1. kanalı (TRT 1), Türkiye'nin ülke çapında yayın yapan ilk ulusal televizyon kanalıdır. Ana binası Ankara'dadır. Kanalın ilk logosu düz yazıyla tasarlanmış TRT logosudur. Türkiye'de açılan ikinci televizyon kanalı ve ilk ulusal televizyon kanalıdır. (Açılan ilk kanal olan İTÜ TV, 1971 yılında TRT'ye devredilmiştir.) İlk genel müdürü 29 Nisan 1964'te Adnan Öztrak olmuştur.
İlk yayınını Nuran Devres spikerliğinde Ankara'da gerçekleştirildi. Şubat 1968 tarihinde ilk televizyon oyunu "Şair Evlenmesi" canlı olarak yayınlandı. 1976 yılında ilk renkli yayın gerçekleştirildi. 1982 yılında kısmen, 1984 yılında tamamen renkli yayına geçti. Dünya çapında hizmet vermektedir.
LOGO
TRT 1'in ilk logosu 1968 yılındaki düz yazı ile yazılımış olan "TRT" logosu idi. 1983 yılında yuvarlak bir çemberin içinde yazan "TRT" yazılı logo olarak değiştirilmiştir. 1985 yılında düz yazı ile "TV1" yazan bir logo olarak değiştirilmiştir. 1988 yılının ortasında düz yazı ile birleşik bir "TRT" yazısı olarak değiştirilmiştir. 1989 yılında birleşik bir yazı "TRT 1" yazan turuncu bir logo olarak değiştirilmiştir. 1992 yılında düz bir yazı ile "TRT 1" yazan bir logo olarak değiştirilmiştir. 1998 yılında beyaz ve mavi renkten oluşan bir logo olarak değiştirilmiştir ve bu logo uzun süreli olarak kullandığı ilk logo olmuştur. 2001 yılında mavi-kırmızı bir renkte logo tasarlanmıştır ve 2009 yılına kadar bu logoyu kullanmıştır. 2009 yılında kırmızı renkte etrafı şeffaf bir logo olarak değiştirilmiştir. 2012 yılında ise düz yazı ile "TRT 1" yazan logo olarak değiştirilmiştir. Gri olarak TRT, 1 ise kırmızı bir kutunun içinde yer almaktadır.