Orman yakanlara eskiden ne ceza verilirdi?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın orman yakanlara verilen cezaların caydırıcılığı ile ilgili yaptığı açıklama sonrası geçmişte orman yakanlara verilen cezalar merak konusu oldu. Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Erhan Afyoncu, "Atalarımız ormanlara büyük önem vermişler, çıkar sağlamak için kasten orman yakanlara müebbeden kürek çekme cezası vermişlerdi" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Marmaris'teki orman yangının çıktığı bölgede gazetecilere yaptığı açıklamada orman yakanlara cezaların artırılması ile ilgili açıklamalar yapmıştı. Erdoğan, idam cezasına dikkat çekerek "Ucu nereye dayanıyor, idama mı? İdam olmalı. Sultan Fatih ne diyor? Ormanlarımdan bir ağaç kesenin boynunu vururum diyor. Bu iş o kadar önemli. Canım bütün ormanları yakıyoruz. Bütün haşerat, hayvanlar bu ormanlarla yanıyor. Adam afedersin içmiş şaribüleyli vennehar, bilmem neye kızdım, onun için burayı yaktım! Ne demek, böyle saçmalık olur mu? Bu tartışmalı, bunun üzerinde etraflıca durmalıyız" ifadelerini kullanmıştı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise dün yaptığı açıklamada "Orman yangını çıkartmanın güçlü bir cezası olmalı. İdam ağza pek hoş gelmiyor ama onun da kendi içinde caydırıcılığı var" diyerek yine idam cezasına dikkat çekmişti.
ORMAN YAKANLARA ESKİDEN NE CEZA VERİLİRDİ?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasında kullandığı Fatih Sultan Mehmet vurgusu sonrası geçmişte orman yakanlara verilen cezalar merak konusu oldu. Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Erhan Afyoncu eskiden orman yakanlara müebbet kürek çekme cezası verildiğini söyledi. Twitter hesabından bir paylaşım yapan Afyoncu, "Çıkan orman yangınlarında sadece ağaçlar değil ciğerlerimiz de yanıyor. Atalarımız ormanlara büyük önem vermişler, çıkar sağlamak için kasten orman yakanlara müebbeden kürek çekme cezası vermişlerdi" ifadelerini kullandı.
Orman Yakanlara Müebbeden Kürek Cezası
— Erhan AFYONCU (@eafyoncu) June 23, 2022
Çıkan orman yangınlarında sadece ağaçlar değil ciğerlerimiz de yanıyor. Atalarımız ormanlara büyük önem vermişler, çıkar sağlamak için kasten orman yakanlara müebbeden kürek çekme cezası vermişlerdi. pic.twitter.com/3rsnoNP1F3
Afyoncu, geçen sene konuyla ilgili Sabah gazetesinde yazdığı köşe yazısında ise şunları söylemişti:
"Peygamberimiz’in çevrenin korunması yönündeki tavsiyelerine kulak veren atalarımız ormanlara büyük önem vermişler, çıkar sağlamak ve eşkıyalık için kasten orman yakanları ise müebbeden kürek çekme cezasına çarptırmışlardı."
KÜREK CEZASI NEDİR?
İslâm hukukunda ve örfî kanunlarda mevcut olmayan kürek cezasının en erken örneklerine XVI. yüzyıl ortalarına ait arşiv kaynaklarında rastlanmaktadır. Bu yüzyılda mevcudu artan Osmanlı gemilerinin kürekçi ihtiyacını karşılamak için düşünülmüş örfî bir ceza türü olarak ortaya çıkmıştır. Daha önce vergi muafiyeti karşılığı yahut esir düşenlerden, kürekçi istihdamı sağlanırken buna hükümlüler de eklenmiştir. Böylece Batı’daki örnekleri gibi Osmanlılar’da da çeşitli suçluların mahkûmiyetlerini kürek cezasına çarptırılarak çekmeleri uygulamasına başlanmıştır.