Ortaöğretim Başarı puanı kaldırılacak mı? OBP üniversiteye yerleşmede nasıl etkiler? Ortaöğretim Başarım puanı nasıl hesaplanır?

Ortaöğretim Başarı puanı kaldırılacak mı? YKS sınavı bu hafta sonu yapıldı. Milyonlarca aday üniversiteye girmek için yarıştı. Üniversite sınavı sonrası puanlar hesaplanırken ortaöğretim başarı puanı da ekleniyor. Adaylar okullarından gelen puanlarla daha iyi bir üniversite hayali kuruyor. Peki ortaöğretim puanı YKS yerleştirmeden nasıl etkiler, OBP nasıl hesaplanır? İşte detaylar...

Ortaöğretim Başarı puanı kaldırılacak mı? YKS sınavı sonrası üniversiteye girmek için adaylar ortaöğretim başarı puanını hesaplamaya başladı. Milyonlarca öğrenci üniversite sınavı sonrası puanlarına eklenecek ortaöğretim Başarı puanının yerleştirmede nasıl etkili olacağını merak ediyor. Peki ortaöğretim başarı puanı nasıl hesaplanır? İşte detaylar...

ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI KALDIRILACAK MI?

Ortaöğretim Başarı Puanının öğretimde fırsat eşitliğini zedelediğini düşünen kimi kesim, mezun olunan okulların verdikleri puanların kimi adayları ön plana çıkartırken kimilerini de sıralamada arkada itttiğini söylüyor. Ortaöğretim Başarı puanının kaldırılmasına yönelik ÖSYM'den henüz bir açıklama yapılmadı.

2019 YKS Kılavuzuna göre Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplama yöntemi

Öğrencilerin ortaöğretimde 100 üzerinden almış oldukları diploma notu, 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülmektedir. Buna göre en düşük 50 olan diploma notu için OBP 250, en yüksek olan 100 diploma notu için OBP 500 olacaktır.

 

Her aday için hesaplanmış olan Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP); 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacaktır.

TYT puanı 150’nin altında olan adaylar için yerleştirme puanı (Y-TYT) hesaplanmayacaktır.

SAY, SÖZ, EA, DİL puanı 180’in altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-SAY, Y-SÖZ, Y-EA, Y-DİL) hesaplanmayacaktır.


OBP NASIL HESAPLANIR?

Şimdi elimize bir hesap makinesi alıyoruz ve dört işleme başlıyoruz! Aslında OBP dediğimiz puan, diploma notunun 5 ile çarpılmış hali. Diploma notu 100 olan bir öğrencinin OBP’si de 500 oluyor. En düşük mezun olma notu da 50 olduğu için, alabileceğin OBP 250-500 arasında diyebiliriz. Tabii iş bu OBP’yi almakla bitmeyecek! Yerleştirme puanına, her aday için hesaplanmış olan OBP’nin 0.12’si eklenecek. Diyelim ki son sınıftasın ve yaklaşık ne kadarlık bir OBP geleceğini merak diyorsun.Basit bir OBP hesaplama örneği yapalım:
9. sınıf ortalaman: 79
10. sınıf ortalaman: 75
11. sınıf ortalaman: 76
12. sınıf ortalaman(şu anki notlarına göre tahmin etmelisin): 80
Önce diploma notunu hesaplıyoruz. Diploma notuna tüm sınıflar eşit derecede etki ediyor. Yani bildiğimiz aritmetik ortalama! Dört sene sonu notunu toplayıp dörde bölüyoruz: (79 + 75 + 76 + 80) / 4 = 77.5 . Yani diploma notu 77.5 yapıyor. Bunu 5 ile çarparak OBPyi buluyoruz. 77.5*5=387.5 Ve son adımda bu puanın 0.12’sini alarak YKS ham puanımıza ekstra kaç puan geleceğini bulmuş oluyoruz. 387.5*0.12=46.5

Ortaöğretim Başarı puanı kaldırılacak mı? OBP üniversiteye yerleşmede nasıl etkiler? Ortaöğretim Başarım puanı nasıl hesaplanır? ile ilgili etiketler YKS ortaöğretim başarı puanı kaldırılacak mı ortaöğretim başarı puanı nasıl hesaplanır OBP nasıl hesaplanır obp