Oruç kefareti nedir? Oruç kefareti neden verilir? Hangi durumlarda gerekir? Diyanet açıkladı!

Oruç kefareti nedir? 11 ayın sultanı olan Mübarek Ramazan ayının başlaması ile oruç ibadetini yerine getirmek isteyen birçok kişi gece sahur vaktinde sofralarda buluştu. Birçok kişi oruç kefaretinin ne demek olduğunu ve hangi durumlarda gerekli olduğunu merakla arama motorlarından araştırmaya devam ediyor. Peki, Oruç kefareti nedir? Oruç kefareti neden verilir? Hangi durumlarda gerekir? Diyanet açıkladı! Detaylar haberimizde...

Oruç kefareti nedir? Oruç ibadetinin yerine getirildiği, Kur'an-ı Kerim'in okunduğu, ellerin semaya yükseldiği aylardan biri olan Mübarek Ramazan ayının gelmesi ile birçok kişi ilk orucunu tutmak için niyetlendi. Ramazan ayının gelmesi ile en çok merak edilen konulardan biri ise oruç kefaretinin ne anlama geldiği oldu. Çoğu kişi oruç kefaretinin hangi durumlarda gerekli olduğunu ve neden verildiğini merak edip araştırmaya devam ediyor. Peki, Oruç kefareti nedir? Oruç kefareti neden verilir? Hangi durumlarda gerekir? Diyanet açıkladı! Detaylar haberimizde...

Ramazandan bir gün önce oruç tutulur mu?

ORUÇ KEFARETİ NE DEMEKTİR? HANGİ DURUMLARDA GEREKİR?

Oruç kefareti, Ramazan orucunun, mazeretsiz olarak bozulması sebebi ile bir ceza olarak, Ramazan dışında peş peşe iki kameri ay veya altmış gün oruç tutmak demektir. Meşru bir mazeret bulunmaksızın yemek, içmek, cinsel ilişkide bulunmak ya da bu anlama gelecek fiillerden birini yapmakla oruç bozulur ve bozulan orucun kaza edilmesi gerekir. Eğer bu şekilde bozulan oruç Ramazan orucu ise, ayrıca kefaret orucu tutmak gerekir. Oruç kefaretini oruç tutma yolu ile ödemeye sağlığı elvermeyen kimse, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Âdet hâlinde bulunan kadınlar, bu günlerinde kefaret oruçlarına ara verirler. Bu durumlarından çıkar çıkmaz ara vermeden kefaret orucuna devam ederek 60 günü tamamlarlar. Şafii mezhebine göre mazeretsiz olarak Ramazan orucunun yeme-içme ile bozulması durumunda kefaret değil, sadece kaza gerekir.

2020 Ramazan ne zaman başlayacak? Ramazan başlangıcı bu yıl hangi ...

UNUTARAK YEMEK, İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

Unutarak yemek, içmek orucu bozmaz. Peygamber Efendimiz, “Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allâh yedirmiş, içirmiştir” buyurmuştur (Buhari, “Savm”, 26). Unutarak yiyen içen kişi, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkar ve orucuna devam eder. Oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra yeme-içmeye devam eden kişinin orucu bozulur.

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

 

Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur ve kazası gerekir. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.

 

GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da korku dolu anlar! Ambarlı Mardaş Limanı'nda gemi yan yattı! Personeller tahliye edildi

İstanbul Ambarlı Mardaş Limanı'nda AMNAH isimli konteyner yüklü gemi sabaha karşı yan yattı. Konteynerlerden bazıları denize dökülürken bölgedeki çalışmalar devam ediyor. Gemi personeli hemen olay yerinden tahliye edildi.