Oruç Reis göreve ne zaman dönecek?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi ile ilgili açıklama yapıldı. Yeni Navtex ilan edilmemesi ile gözlerin çevrildiği geminin planlı bir bakıma alınacağı ve personel değişiminin gerçekleştirileceği belirtildi. Geminin çalışmaların tamamlanmasının ardından faaliyetlerine devam edeceği bildirildi.
Doğu Akdeniz'deki çalışmalarına ara veren Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, Antalya Limanı'na döndü. Yaşanan bu gelişme ve yeni bir Navtex ilan edilmemesi gözlerin Oruç Reis'e çevrilmesine neden oldu.
Yaşanan gelişmelerin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. Yaşanan gelişmelerin rutin ve planlı bir çalışma olduğunun belirtildiği açıklamada geminin rutin bakıma alınacağı, daha sonra ise çalışmalarına devam edeceği vurgulandı.
Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı;
''Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, 10 Ağustos’ta Akdeniz Demre-1 lokasyonunda sismik arama ve araştırma faaliyetlerine başlamıştı. Oruç Reis bugüne kadar söz konusu sahada 3 bin 525 km sismik veri toplama işlemini gerçekleştirmiştir. Oruç Reis çalışma prensibi gereği ayda bir planlı bakım, personel değişimi ve sonraki görev hazırlıkları için limana dönmektedir. Aylık periyotlarla ikmal ve bakım için geminin limana dönmesi her zaman gerçekleştirdiği rutin faaliyetidir. Gemi, ikmal ve bakım işlemlerinin ardından sismik arama ve araştırma faaliyetlerine devam edecektir”
Açıklamada, Türkiye’nin Akdeniz’de uluslararası hukuka dayanan arama ve sondaj faaliyetlerini aralıksız sürdürdüğü belirtilirken, Yavuz Sondaj Gemisinin ise halen Selçuklu-1 kuyusunda, Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi de Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine devam ettiği hatırlatıldı.