Oruç tutarken sahur yapılmalı mı ? Sahur yapmamanın zararları
Oruç tutan birçok kişinin aklına takılan sorulardan biri de sahurun yapılıp-yapılmaması, faydaları ve zararlarıdır. Oruç tutarken yeme düzeni yüksek ölçüde bozulur ve eğer sahur yapılmazsa bozulan yeme düzeni kilo alma dahil birçok soruna neden olabilir.
Oruç tutan kişiler bazen uyku düzeni bozulmasın diye bazen de gece yemek kilo aldırır diye Ramazan ayında sahur öğününü atlamaktadır. Fakat zaten bozulan yeme düzenin sahur öğününü atlayarak daha da çok bozmak pusuda bekleyen rahatsızlıklarınızın ortaya çıkmasına, kilo alınmasına,kas yakılmasına, oruç tutuluyorken kan şekerinin ve tansiyonun fazla düşmesine sebep olur. Hiç sahur yapmamak kadar sahura kalkıp sadece su içmek de aynı şekilde zararlı etki yaratmaktadır.
SAHUR YAPMADAN ORUÇ TUTMANIN ZARARLARI
-Günde tek öğün yemek yemek sinsice pusuda bekleyen hastalıklara zemin hazırlar. Uzun süreli açlık, kan şekerini düşürür; bu da karaciğere ve mideye zarar verir. Tansiyon ve şeker olumsuz etkilenir, gün boyu halsizlik ortaya çıkar.
-İftara kadar uzun süreli bir acıkma hissi yaşandığı için iftarda hızlı ve aşırı yemek yenir. Bu da hazımsızlık, şişkinlik, gaz, mide yanması ve kabızlık gibi sorunları beraberinde getirir.
-Sahur yapmadan oruç tutmak kilo almanıza sebep olabilir. İftarda yenen yemeğin hacmi zaman ilerledikçe artar. Buna bağlı olarak kilo alımı olabilir. 2-5 kilo arasında bir kilo alımı gerçekleşir.
-Kilo vermek için de sahur yapmadan oruç tutmaya ve düşük kalorili beslenmeye geçiş yapmış olabilirsiniz fakat bu, kas kaybına neden olur.
-Uzun süreli yaşayacağınız açlık konsantrasyon bozukluğuna sebep olur.
"SAHURSUZ TUTULAN ORUÇ UZUN SÜRELİ AÇLIKTA KAS YAKIMINA SEBEP OLABİLİR"
Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber uzmanlar özellikle beslenme konusunda önerilerde bulunuyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Seda Güler, ramazan ayında vatandaşlara olumsuzluklarla karşılaşmamaları için sahur ve iftarda dengeli beslenmeleri gerektiğini ifade etti. Diyetisyen Güler, sahurun önemini anlatarak uzun süre aç kalınacağı için vatandaşların mutlaka sahura kalkması gerektiğini belirtti. Diyetisyen Nur Seda Güler, iftarda mutlaka aralıklarla yemek yenilmesinin önemli olduğunun karbonhidrattan fakir proteinden zengin olan yemeklerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Güler, sahursuz tutulan orucun uzun süreli açlıkta kas yıkımına sebep olabileceğinin altını çizdi.
''SAHURSUZ ORUÇ TUTMAMALARINI ÖNERİYORUM’’
Sahursuz tutulan orucun kas yıkımına sebep olabileceğini söyleyen Diyetisyen Güler, “Bu sene Ramazan’da yaklaşık 15 saat açlığımız olmuş olacak. Ramazan boyunca sahursuz oruç tutmamalarını öneriyorum. Yaklaşık 15 saatlik açlık ciddi bir süredir. Ramazan ayının kışa doğru gitmesi avantaj olarak olarak gözükse de sahursuz tutulan oruç uzun süreli açlıkta kas yıkımına sebep olabilir. Bu yüzden proteinden zengin bir sahurla bir sahur yapmalarını öneriyorum” dedi.
“KARBONHİDRATTAN FAKİR, PROTEİNDEN ZENGİN OLAN YEMEKLER TERCİH EDİLMELİ”
Diyetisyen Nur Seda Güler Karbonhidrattan fakir, proteinden zengin olan yemeklerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, “İftarda ise mutlaka bir bardak su ve bir hurmayla açmalarını bir kase çorba tüketmelerini öneriyorum. İftarda hızlı hızlı yemek yemekten kaçınmaları gerekiyor. Mutlaka ara verilmeli. Çorba ve salatayla iftarını açtıktan sonra biraz ara vermek gerekiyor. 3-5 dakikalık aradan sonra ana yemeklere geçilmeli. Ana yemeğinde karbonhidrattan fakir proteinden zengin olması gerekiyor. Özellikle uzun süreli açlıktan sonra yemek yerken birden yenilmemeli yavaş yavaş iyi çiğneyerek yemeleri gerekiyor. İftardan sonra bir meyve veya sütlü bir tatlı tüketilebilir. Su tüketimi çok önemlidir. İftardan yatana kadar en az 1 ila 1,5 litre su tüketmelerini öneriyorum. Sahurda da mutlaka 1 litreyi tamamlayacak şekilde su tüketmeleri gerekiyor” diye konuştu.