Ramazan ayına geri sayım başladı. Tüm müslüman aleminin içini Ramazan heyecanı sardı. 23 Mart 2023 Perşembe günü başlayacak olan mübarek ayda oruç ibadetini yerine getirecek olan vatandaşlar, “Sahurda ne yenir, tok tutan yiyecekler nelerdir? Hangi yiyecekler susatmaz, sahurda ne yenirse acıktırmaz?” gibi soruların yanıtlarını arıyor. İşte detaylar…
Oruç tutmak hiç bu kadar kolay olmamıştı! İşte o püf noktalar...
Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber herkesin içini Ramazan heyecanı sardı. Ramazan'da oruç tutanlar için sahurda yenecek ve tok tutacak yemekleri sizler için derledik. Bu yiyeceklerle oruç tutmak hiç bu kadar kolay olmamıştı...
14 SAAT ORUÇLU KALACAĞIZ
Bu yıl Ramazan ayında ortalama 14 saatlik bir açlık süresi olacak. Vücut uzun süre sıvısız kalacağı için, en önem verilmesi gereken konu iftar sonrasında tüketilebileceği kadar su içmektir. 24 saatte içilmesi gereken su miktarını tamamlamak, açlıkla düşen metabolizma hızını da artıracaktır. Bu şekilde metabolizma hem açlıkla mücadele edebilecek hem de sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısını dengeleyebilecektir.
MİNERAL KAYBI YAŞANABİLİR
Uzun süre aç kalınacağı için; bulantı, baş dönmesi, bayılma gibi sağlık sorunları meydana gelebilir. Bu sorunların temelinde sıvı ve mineral kaybı yer almaktadır. Gün içerisinde aşırı acıkan biriyseniz, midenizin boşalma süresini kuru fasulye, mercimek, bulgur, nohut gibi besinleri tüketerek uzatabilirsiniz. Mutlaka ağır yemeklerden, hamur işlerinden uzak durmanız tavsiye edilmektedir.
ÇOK HIZLI YEMEK YEMEMELİYİZ!
Çok hızlı bir şekilde, fazla besin tüketmek bu süreçte yapılan yanlışlardan biridir. Sahur için önerilen en iyi besinler, süt, yumurta, peynir, yoğurt, tam tahıllı ekmekler, çorba, zeytinyağlı yemekler ve salatalardır. İftara da kahvaltılık hafif ürünler ile başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemekleri ya da sebze yemekleriyle devam edebilirsiniz. Bu süreçte önerilen, enerji veren ve kan şekerini hızlı yükselten besinler tüketmektir.