Osman Dinçbaş kimdir? Hangi göreve atandı?
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar göre, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılığına Osman Dinçbaş ve Nureddin Nebati atandı. Peki, Osman Dinçbaş kimdir? Hangi görevlerde bulundu? Tüm detaylarıyla haberimizde...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcılığı'na atanan isimlerden biri Osman Dinçbaş oldu. Dinçbaş'ın kim olduğu ve hangi görevlerde bulunduğu araştırılan konular arasında. Peki, Osman Dinçbaş kimdir? Hangi görevlerde bulundu? Tüm detaylarıyla haberimizde...
Hazine ve Maliye Bakanlığında açık bulunan bakan yardımcılığı görevlerine atama yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Buna göre, söz konusu görevlere Nureddin Nebati ile Osman Dinçbaş'ın atamaları gerçekleştirildi.
OSMAN DİNÇBAŞ KİMDİR?
Ernst & Young'ın İstanbul ofisinde 1984 yılında denetim asistanı olarak kariyer hayatına başlayan Osman Dinçbaş daha sonra ABD Hartford ve New York ofislerine geçerek, ABD'de toplam üç yıl süreyle görev yapmıştır. 1998 yılında Türkiye'de denetim ortaklığının yanı sıra, Yönetim Danışmanlığı bölümünü kurma görevini üstlenmiş ve bu bölümü ERP sistemleri (Baan, SAP, Oracle), İş Süreçleri Mimarisi ve Risk Yönetimi hizmetlerinde uzmanlaşmış 60 danışmanın görev aldığı geniş kapsamlı bir hizmet dalına dönüştürmüştür. 2002 yılında ise, o tarihte 800 kişiyi aşan ekibi ile 4 ofis üzerinden aktif hizmet sunarak profesyonel hizmetler sektöründe önemli bir başarıya imza atmış olan Ernst & Young Türkiye'de Operasyonlardan Sorumlu Yönetici (COO) olarak atanmıştır. Aynı zamanda, Ernst & Young Güneydoğu Avrupa Bölgesi Yönetim Komitesi Üyesi ve Bölge'nin İnsan Kaynakları Başkanı olarak görev yapmıştır. 2003 yılı sonunda Ernst & Young Türkiye Genel Müdürlüğüne terfi eden Osman Dinçbaş bu görevini 2010 yılı sonuna kadar sürdürmüştür. 2011 yılı boyunca Pazar ve İş Geliştirmeden Sorumlu Başkan olarak görev yapmış ve 2012 yılının Ocak ayında kendi işini kurmak üzere Ernst & Young'dan ayrılmıştır. Osman Dinçbaş Ernst & Young'da üst düzey yönetici olarak görev yaptığı dönem boyunca Türkiye'de girişimciliğin teşvik edilmesi ve desteklenmesi yönünde kişisel katkılarda bulunmuş ve Türkiye'de Yılın Girişimcisi Yarışması'nın düzenlenmesinde 8 yıl boyunca aktif bir rol oynamıştır. Bu yarışma iş liderleri, ilgili kamu yetkilileri ve yerel medya tarafından takdirle karşılanmıştır. Osman Dinçbaş, 2004–2010 yılları arasında (art arda 3 dönem) Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmış; aynı zamanda, 8 yıl boyunca Genç Başarı Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmüştür.
KURULUŞTAN TANZİMATA OSMANLI MALİYESİ
Osmanlı Devleti 1299 yılında Bilecik merkez olmak üzere bir beylik olarak kurulmuştur. Osmanlı Devleti maliye teşkilatı, esas itibariyle Batı Moğolları denilen İlhanlılar ile Anadolu Selçuklularının teşkilatları örnek alınarak oluşturulmuştur.
(1299–1324)- Osman Gazi ilk vergi uygulaması olan Pazar Resmini (bac) koydu. “Her kim pazarda satış yapıp para kazanırsa bunun iki akçasını versin, satamazsa hiçbir şey vermesin ve bu kuralı kim bozarsa Allah Teala da onun dinini ve dünyasını bozsun” ifadesi söz konusu “resim”de yer aldı.
(1299–1324)-Orhan Gazi zamanında ilk darphane Bursa’da kuruldu ve Orhan Gazi adına ilk gümüş sikke (akçe) basıldı. Devletin mali teşkilatı esas itibariyle Orhan Gazi zamanında kurulmaya başlandı.
(1362–1389)- I.Murat zamanında devletin merkez ve eyalet teşkilatları tamamlandı ve Çandarlı Kara Halil Hayrettin Paşa tarafından Devlet Hazinesi ve Mali Teşkilat kuruldu. Osmanlı mali idaresi esas itibariyle hazine adı verilen kuruluşlar üzerine oturtulmuştur. Kuruluşundan III.Selim zamanına kadar hazine, Enderun (İç) Hazine ve Birun (Dış) Hazine denilen hazinelerden oluşurken III. Selim’den itibaren Tanzimata kadar iç ve dış hazinelerin yanı sıra günümüzdeki bütçe dışı fon yapısına benzeyen diğer hazinelerden oluşmuştur. Fon yapısındaki bu hazineler 1840 yılında esas hazine olan Maliye hazinesine bağlanmıştır.
Dış Hazine (Hazine-i Amire, Birun, Miri Hazine): Osmanlı devletinde hazine denilince merkezi devlet hazinesi yani Hazine-i Amire anlaşılır. Devlet Hazinesi I.Murat döneminde kurulmuş ve III.Selim dönemine kadar tek hazine olarak varlığını sürdürmüştür. Merkeze intikal eden devlet gelirleri bu hazinede toplanır ve gerekli giderler buradan ödenirdi. Hazine-i Amirenin yöneticisi ve sorumlusu baş defterdardı.
İç hazine (Enderun Hazinesi, Hazine-i Hassa): Osmanlı padişahlarının altın ve gümüş olarak nakit parası ile mücevherlerinin saklandığı ve yönetildiği şahsi hazinedir. İç hazinenin, birincisi padişahın özel harcamalarına yönelik bir nevi örtülü ödenek, ikincisi politik ve mali konjonktüre bağlı olarak dış hazineye destek sağlama şeklinde iki görevi bulunmakta idi.
(1453–1481)- Osmanlı İmparatorluğu müesseseleriyle birlikte gerçek ve kesin bir şekilde Fatih Sultan Mehmet devrinde kurulmuştur. Bu dönemde üç adet kanunname uygulamaya konuldu.
Kanun-i Padişahî (Reaya Kanunu): Bu ilk genel düzenleme askeri sınıf (kamu görevlileri) dışında kalan ve vergi veren halk ile ilgilidir. Cezalarla vergileri düzenlemiştir. Suç işleyen halka uygulanacak ceza hükümlerini ve Müslümanlarla Hristiyanlara ayrı ayrı uygulanacak vergi hükümlerini muhtevidir.
Kanunname-i Âl-i Osman (Osmanlı Teşkilat Kanunu): Bu kanunname ise devlet teşkilatı ve askeri sınıf (kamu görevlileri) ile ilgilidir. Padişahın, yönetimin merkezi ve tüm otoritenin kaynağı olduğunu gösteren bir düzenlemedir.
Kanunname-i Kitabet-i Vilayet: Bu, ilk gayrimenkul sayım kanunudur. Tapu-Tahrir Kanunu da denir. Vergisel alt yapının oluşturulmasını düzenlemiştir.
(1477)- İlk Osmanlı altın sikkesi sultani basıldı.
(1509)- II. Beyazıd döneminde ordu ve donanmanın ihtiyacını karşılamak üzere ilk örfi vergi olan avarız resmi (ek vergi – olağanüstü vergi) ihdas edildi.
(1512–1520)- Yavuz Sultan Selim zamanında yoklama ve teftiş elemanı olarak Bakı Kulu teşkilatı kuruldu. Bakı kulları, vergi kaçağını önlemek, ödenmeyen vergileri tahsil etmek ve Maliye memurlarının işlem ve hesaplarını denetlemekle görevliydi.
(1520–1566)- Kanuni Sultan Süleyman döneminde, Şeyhülislam Ebussuud Efendi, miri arazi (devlete ait arazi) ile ilgili hükümleri yeniden düzenleyerek mükemmel hale getirdi.
(1527–1528)- Yine Kanuni döneminde Hazinenin gelir ve gider gerçekleşmelerini gösteren kesin hesap cetvelleri düzenlendi.
(1535)- Fransa ile ticaret anlaşması yapıldı. Ticari ve adli kapitülasyonlar verildi.
(1580)- Bütçe açıkları başladı.1600’lerde açıklar bazı gelirlerin iltizama verilmesi, örfi vergilerin artırılması ve tağşiş (para değerini düşürme) ile kapatılmaya çalışıldı.
(1653)- Sadrazam Tarhuncu Ahmet Paşa devletin gelir ve giderleri ile açığını ayrı ayrı göstererek ilk bütçe tasarısını düzenledi.
(1793)- Tek Hazine dönemi sona erdi ve 1840’a kadar sürecek olan Çok Hazineli Dönem başladı. 1793 yılında İrad-ı Cedid Hazinesinin kurulmasıyla birlikte Osmanlı Devletinde mali idarede tek hazine ve tek defterdar düzeni sona erdi. Çok hazine ve defterdarlık dönemine geçildi.
(1800)- İstanbul’un ihtiyacını karşılamak için Zahire Hazinesi ve Defterdarlığı kuruldu.
(1805)- Tersane ve donanmanın giderleri için Tersane-i Amire Hazinesi ve Defterdarlığı kuruldu.
(1834)- Asakir-i Mansure Hazinesi ve Defterdarlığı kuruldu.
(1838)- Asakir-i Mansure Defterdarlığı Nezarete dönüştürülerek Maliye Nezareti kuruldu. Defterdar unvanı Maliye Nazırı haline geldi. İlk Maliye Nazırı Abdurrahman Nafiz Bey oldu.
(1838)- İngiltere ve diğer Avrupa devletleri ile Balta Limanı Ticaret andlaşması imzalandı. Ticaret yasakları kaldırıldı. İthalat ve ihracat resimleri düşürüldü. İthalat libere edildi.
.