ÖSYM ve MEB sınavlardan yüzünün akıyla çıkmayı başardı

Pandemi döneminde 'Bu işin altından kalkamazlar' eleştirilerine maruz kalan ÖSYM ve MEB, sınavlardan yüzünün akıyla çıktı. MEB Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, SuperHaber'e yaptığı açıklamada "LGS başarı tablosunu ortaya koydu" dedi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı.

YÖK 2020 Yerleştirme Raporu'na göre üniversitelerin doluluk oranı yüzde 95'e ulaştı. Rapora göre, 838 bin 221 kontenjanın 781 bin 165'ine yerleştirme yapıldı, 57 bin 56'sı boş kaldı.

YÖK Başkanı Saraç, YKS sonuçlarına ilişkin, "Bu yıl da geçen yıl gibi devlet, vakıf, KKTC üniversitelerimizde, bütün başlıklarda ve kategorilerde 'doluluk oranları' önemli kabul edilecek bir düzeyde artmıştır." ifadelerini kullandı.

 SINAVLARDAN YÜZLERİNİN AKIYLA ÇIKTILAR

Koronavirüs salgını döneminde tıpkı ÖSYM gibi 'Sınavların altından kalkamazlar' eleştirilerine maruz kalan MEB de Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında merkezi yerleştirme sürecini başarı ile tamamladı.

20 Haziran 2020 tarihinde yapılan sınavda hiçbir soru iptali olmadı. Ayrıca Covid-19 salgını şartlarında yapılan sınavın sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için her türlü önlem alındı. 1,5 milyon öğrencinin katıldığı ve iki oturumda yapılan sınav hiçbir sorun olmadan başarı ile tamamlandı.

BAKAN YARDIMCISI ÖZER'DEN SUPERHABER'E AÇIKLAMA

Konuya ilişkin SuperHaber'e konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcı Mahmut Özer,  "LGS başarı tablosunu ortaya koydu" dedi.

ÖSYM ve MEB sınavlardan yüzünün akıyla çıkmayı başardı

(Mahmut Özer)

Öte yandan MEB yine bir ilke imza atarak sonuçlarla birlikte yerleştirme sonuçları ile ilgili kapsamlı iki ayrı raporu da kamuoyu ile paylaştı. 2020 yılında öğrenci sayısında 2019 yılına göre yaklaşık 500 binlik artış olması kamuoyunda yerleştirme süreci ilgili kaygıları artırmıştı. Ancak, yerleştirme sonuçlarındaki başarı yüz güldürdü. Öğrencilerin %98’i tercih ettikleri liselere yerleştiler.

SINAVLI OKULLAR DOLDU

 Sınavla öğrenci alan Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Anadolu Liseleri %100 doldu. Sınavla öğrenci alan Anadolu İmam Hatip Liseleri %99,8 oranında dolarken Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri %97 oranında doldu. Sınavlı okullara yerleşen öğrenci sayısı 2019 yılına göre %53 arttı.

SINAVSIZ YERLEŞTİRMEDE BİRİNCİ ADIMDA ÖĞRENCİLERİN %92’Sİ İLK ÜÇ TERCİHİNDEN BİRİSİNE YERLEŞTİ

2019 yılında sınavsız yerel yerleştirmede öğrencilerin ilk üç tercihinden birisine yerleşme oranı %91 iken, 2020 yılında bu oran %92’ye yükseldi. Öğrenci sayısındaki 500 binlik ciddi bir artışa rağmen öğrencilerin %92’sinin ilk üç tercihlerinde yer alan bir liseye yerleşebilmeleri MEB’in süreci ne kadar başarılı yürüttüğünü gösteriyor.

Diğer taraftan sınavsız yerleştirmede öğrencilerin birinci tercihine yerleşme oranı %49olarak gerçekleşti. Bir diğer ifadeyle, sınavsız yerleşen iki öğrenciden birisi birinci tercihlerindeki liselere yerleşebildiler.

SINAVSIZ YERLEŞTİRMEDE ÖĞRENCİLERİN İSTEDİKLERİ OKUL TÜRLERİNE YERLEŞME ORANLARI YÜKSELDİ

2019 yılında Anadolu liselerine yerleşen öğrencilerin %99’u ilk üç tercihlerinde yer alan bir Anadolu lisesine yerleşirken 2020 yılında da bu oran değişmedi ve bu liselere yerleşen öğrencilerin %99’u yine ilk üç tercihlerinde yer alan bir Anadolu lisesine yerleştiler.

2019 yılında Anadolu İmam Hatip liselerine yerleşen öğrencilerin %87’si ilk üç tercihlerinde yer alan bir Anadolu İmam Hatip lisesine yerleşirken 2020 yılında bu oran %87,26’ya yükseldi.

Bu kapsamda en büyük iyileşme mesleki eğitimde sağlandı. 2019 yılında Mesleki ve Teknik Anadolu liselerine yerleşen öğrencilerin %79’u ilk üç tercihlerinde yer alan bir Mesleki ve Teknik Anadolu lisesine yerleşirken 2020 yılında bu oran %82’ye yükseldi.

MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSELERİNE YERLEŞEN ÖĞRENCİ SAYISI %63 ARTTI

 MEB son iki yılda mesleki ve teknik eğitimi güçlendirmek için çok önemli adımlar atmış ve çok sayıda projeyi hayata geçirmişti. Bu adımlar meyvelerini vermeye devam etti ve mesleki ve teknik eğitim daha cazip hale geldi. 2019 yılında sınavla öğrenci alan mesleki ve teknik Anadolu liselerine 23.775 öğrenci yerleşirken 2020 yılında bu sayı %64 artarak 39.013’ye yükseldi. Diğer taraftan, 2020 yılında mesleki ve teknik Anadolu liselerine sınavlı ve sınavsız yerleşen öğrenci sayısı 446.632’ye yükseldi. Böylece 2020 yılında mesleki ve teknik Anadolu liselerine yerleşen öğrenci sayısında 2019 yılına göre %50’lik bir artış sağlanmış oldu. 2018 yılına göre ise mesleki eğitimde öğrenci sayısı artışı %63 olarak gerçekleşti. Bu sonuçlar, mesleki eğitimi güçlendirmeye yönelik atılan adımların ne kadar doğru olduğunu gösteriyor.

%1’LİK DİLİMDEN ÖĞRENCİ ALAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ SAYISI ARTTI

 MEB başarılı öğrencilerin mesleki eğitimi tercih etmelerini sağlamak için Ankara’da ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve İstanbul’da İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni kurmuştu. Her iki okul da 2019 yılında %1’lik dilimden öğrenci almıştı. Böylece ilk defa bir mesleki ve teknik Anadolu Lisesi %1’lik dilimden öğrenci almıştı. Bu sene her iki okul da %1’lik dilimden öğrenci almaya devam ederken bu okullara İstanbul’da yeni bir okul daha eklendi. İstanbul’da ilk kez öğrenci alan Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de %0,47’lik öğrenci diliminden öğrenci aldı.

Diğer taraftan MEB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TOBB, İSO, İTO ve İTÜ arasında işbirliği kapsamına alınan Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin doluluk oranları %100’e yaklaştı. Aynı zamanda sınavla öğrenci alan mesleki ve teknik Anadolu liselerinin taban ve tavan puanlarında da önemli artışlar gerçekleşti.

ÖSYM ve MEB sınavlardan yüzünün akıyla çıkmayı başardı ile ilgili etiketler ÖSYM Sınav MEB YKS LGS
GÜNÜN VİDEOSU

DEM'li Tunceli Belediyesi Eş Başkanı Birsen Orhan'dan skandal çağrı: Gelin savaşalım!

Görevden alınan DEM'li Tunceli Belediye Eşbaşkanı Birsen Orhan halka ayaklanma çağrısı yaptı. Orhan, ”Bunlar işgalci. Bunlar Dersim’i nasıl 1938’de işgal ettilerse bugün yine belediyemizi işgal ediyorlar. Gelin göğüs göğüse savaşalım" dedi.