Otopsi neden yapılır? Otopsi sonucunda neler ortaya çıkar? Kimler yapar?
Otopsi, kişilerin ölüm nedenin anlamak amacıyla cesedin kesilmesi ve incelenmesi anlamına gelir. Neden öldükleri konusunda ilk etapta belli olmayan insanlar üzerinde uygulanan otopsi sonucunda neler ortaya çıkar?
Yaşam haberlerinde ve televizyonlarda sıkça rastaladığımız bir durum olan otopsi hakkında merak edilen bilgiler haberimizde. Otopsi, ölüm nedeni anlamaya yönelik yapılan ve cesedin kesilip incelenmesi anlamına gelir. Kişilerin neden öldükleri konusunda net bir fikir olmadığı durumlarda uygulanan otopsi sonucunda neler ortaya çıkar?
OTOPSİ SONUCUNDA NELER ORTAYA ÇIKAR?
Otopside cesedin dış ve iç muayenesi yapılır. Dış muayenede dışarıdan görülen ve ölüm sebebi olabilecek deliller araştırılır. Ayrıca cesedin boyu, yaşı, ölü lekeleri ve cesedin katılığına bakılır. Bu şekilde hem yaklaşık ölüm saati hemde neden ölmüş olabileceği ile ilgili bilgiler araştırılır.
Ceset üzerinde yapılacak incelemeler neticesinde kişinin hastalıktan ya da başka bir sebepten öldüğü anlaşılır. Cumhuriyet Savcısı huzurunda yapılan otopsi zamanınımızda Adli Tıp'ı en çok meşgul eden konulardan birisidir.
İlk otopsi, 1374 yılında Fransa’da yapılmıştır. Almanya’da 5. Charles; çocuk düşürme, dikkatsizlikle adam öldürme, intihar durumlarında, hekim, cerrah ve ebelere otopsi yapma, olay hakkında otopsi raporu verme mecburiyeti koymuştu.
Bizde ilk otopsi 1841’de, Profesör Bernand tarafından yapılmıştır. 1866 senesinde açılan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahanede, Adli Tıp dersleri okutulmaya başlanmış, 1920’de ilk adli tıp enstitüsü kurulmuştur.
İKİ AMAÇLA YAPILIR
Tıp ilminde iki maksatla otopsi yapılmaktadır. Biri, ilmi çalışmalar içindir. Buna Kadavra Otopsisi denir.
Diğeri de adli vakaların tespiti için yapılmaktadır. Buna Adli Otopsi denilmektedir.