Özel havayollarında 'yakıt tasarrufu' iddiası
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 3 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazası, insan hayatını yok sayan, para hırsının öne çıktığı tartışmalı yaklaşımları ve tavırları da gündeme getirdi.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 3 kişinin yaşamını yitirdiği uçak kazası, insan hayatını yok sayan, para hırsının öne çıktığı tartışmalı yaklaşımları ve tavırları da gündeme getirdi. Bunun, ayrıntılarına girmeden önce Pegasus Havayolları’na ait iki uçağın (7 Ocak ve 5 Şubat) karıştığı kazaların öncesine gidelim.
Habertürk'ün haberine göre; 7 Ocak’ta, Pegasus Havayolları’na ait uçaktan önceki uçak, meteorolojik koşullar uygun olmadığı için “pas” geçti. İniş yapmadı. Pegasus’a ait uçak indi ve kaza yaptı.
Dün de benzer bir sürecin yaşandığı belirtiliyor. 177 yolcusu, 6 mürettebatı bulunan uçaktan önceki 2 uçak, meteorolojik koşullar inişe uygun olmadığı için “pas” geçti. Pegasus’a ait kaza yapan uçak iniş yaptı ve sert rüzgar ve yağmurun da eksiyle savruldu. Uçak, üçe bölündü ve 3 kişi yaşamını yitirdi.
Ankara’da havacılık kulislerinde, bu kaza sonrasında daha yüksek sesle konuşulan özel havayollarını ilgilendiren son derece kritik bir konuya işaret edelim. İddialara göre bazı havayolu şirketleri, uçağın “pas” geçmesine başta yakıt olmak üzere oluşacak masraflar nedeniyle sıcak bakmıyor. Bu durum, söz konusu havayollarında çalışan pilotlar üzerinde kaçınılmaz olarak psikolojik baskı oluşturuyor.
Bu pilotların, pas geçmek yerine çoğu zaman (zorlu koşulları göze alarak) inmeyi tercih ettikleri konuşuluyor. Ankara’nın, bu konuda iddiaların muhatabı olan havayolu şirketleri hakkında yaptırımlara bağlanmış adımlar atabileceği belirtiliyor.
MERAL AKŞENER'İN UÇAĞIYLA BİRLİKTE İKİ UÇAK PAS GEÇMİŞTİ
Dün akşam Meral Akşener'i taşıyan uçakla beraber iki uçak pisti pas geçip geri dönmüştü.