Özellikle Karadeniz Bölgesi'ni tehdit ediyor...

Karadeniz Bölgesi'nde iyot eksikliğinden dolayı yaygın görülen guatr hastalığındaki önemli etkenlerden birisi de aşırı kara lahana tüketimi

Karadeniz Bölgesi’nde sık tüketilen kara lahananın guatr hastalığının başlıca nedenlerinden biri olduğunu söyleyen Clinica Tıp Merkezi Dahiliye Uzmanı Dr. Atilla Atik, "Bu hastalarda tiroit hormon salınımı önemli. Aşırı hormon salınımı hipertiroidi olarak adlandırılır. Hastalığın bulguları ise, çarpıntı, nefes darlığı, iştaha rağmen zayıflama, sinirlilik ve terlemedir. Tanısı ise kan tahlili ile konulur. Tiroit hormon salınımının azaldığı durumlarda ise ortaya hipotiroit çıkar. Bu hastalarda sebepsiz kilo alımı, uyuklama, halsizlik, kabızlık ve vücutta ödemler görülür. Bunun tanısı da kan tahlilleri ile rahatlıkla konulmaktadır. 3 ayda bir TSH hormonu da bakılarak ilaçla tiroit hormonu düzeyi ayarlanabilir" diye konuştu.


ÖMÜR BOYU İLAÇ TEDAVİSİ

Tiroit ameliyatlarından sonra da hipotiroidi gelişebileceğini söyleyen Dr. Atilla Atik, bu durumda ise dışardan tiroit hormonu desteği ile tedavinin yapıldığını belirterek, "Genelde ömür boyu ilaç tedavisi uygulanır. İltihaplı tiroit hastalıklarında haşimato tirodi görülür. Bunlarda tiroit antikorlarına bakılarak tanı konulur ve tedavisi ömür boyudur"dedi.
Tiroit bezinde yumrular şeklinde büyümeler olabileceğini de ifade eden Dr. Atilla Atik, "Bunlarda tiroit nodülü olarak adlandırılır. Tek veya birkaç tane olabilir. Tiroit nodüllerinde de önemli olan tiroit bezinin nasıl çalıştığıdır. Nodüllerde hızlı, yavaş ya da normal çalışabilir. Bunu da kan tahlilleri ile anlayabiliriz. Nodüllerde yüzde 5-10 oranında kanserleşme olabilir. Bu da tiroit biyopsisi ile anlaşılabilir" diye konuştu.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.