Para piyasası fonları yüzde 600 büyüdü

Türk mali piyasalarında döviz, faiz ve CDS üçlüsü son dönemde sıklıkla olduğu üzere dün de göreceli olarak yatay bir eğilim kaydetti. Dolar/TL kuru sınırlı bir değişimle günü 34,30 seviyesine yaklaşırken, 5 yıllık Türkiye CDS primi hafif yükselişle 275 baz puanda civarına geldi. 2 yıl vadeli gösterge tahvil bileşik faizi ise %42,92 seviyesinden hafif de olsa yükselişle günü tamamladı. İşte detaylar...

Borsa cephesinde ise, MHP cephesinden gelen "açılım" ardında bir kurumun önderliğinde %2 civarında yükselişle günlerdir devam eden düşüşüne ara veren Borsa İstanbul, dün yine yönünü aşağıya çevirmek suretiyle satışlara boyun eğdi.

Para piyasası fonları yüzde 600 büyüdü

BIST100 ana endeksi günü %1,40 düşüşle tamamlarken, lokomotif endeks bankacılık hisseleri ise %1,20 düştü. Ana endeksin günü önemle takip ettiğimiz 8,700 destek seviyesinden tamamladığının altını çizelim. Son beş haftadır kesintisiz bir şekilde düşen ana endekste daha da aşağıda 7,200 seviyesine varan büyük bir boşluk bulunuyor.

Yatırımcılar nereye yöneldi?

Son zamanlarda yatırım fonları büyük ilgi görüyor. Kıbrıs İktisat Bankası analizine göre, yılbaşından bu yana geçen zaman diliminde, en büyük artış oranı para piyasası fonlarında yaklaşık 5,8 kat ile yaşandı. Fonların en büyük dilimini oluşturan serbest fonlar %100 büyürken, alt kırılıma bakılınca artışının büyük bir kısmının döviz cinsi serbest fonlardan geldiğini gördük. Çok merak ettiğimiz hisse senedi şemsiye fonları ise benzer dönemde %80 artarken, Haziran ayında yaşanan zirveden sonra müteakip aylarda ivme kaybı yaşandığını ve yatırımcılar hisse senetlerinde bir nebze de olsun uzaklaştı. Yılbaşına göre bakılırsa, kıymetli madenler fonunun %100 artarak Eylül ayında zirve yaptığını not edelim. Kuvvetle muhtemel, yatırımcılar hisse senetlerinde pozisyon azaltırken, kıymetli madenler ve para piyasası fonlarına geçiş yaptıklarını düşünüyoruz. Para piyasası fonlarında yaşanan %600'e varan devasa artış, 1 trilyon TL'yi aşarken, fon havuzundaki payı ise neredeyse %25'e geldi. Analizde, “Takdir edeceğiniz üzere, faizin cazip seviyesi ve getiri beklentisi ana etken gibi görünse de, 2025 yılı ile faizin yönünün aşağıya çevireceği bir ortamda, para piyasası fonlarından çıkacak paranın hisse senetlerine mi yoksa dövizli enstrümanlara mı yöneleceğinin cevabında da yakın bir gelecekte birlikte alacağız” denildi.

Para piyasası fonları yüzde 600 büyüdü ile ilgili etiketler ekonomi Borsa İstanbul BIST
GÜNÜN VİDEOSU

Meclis'te gergin anlar! İYİ Parti ve DEM arasında tartışma! Turhan Çömez, DEM’lilerin üzerine yürüdü

TBMM Genel Kurulu’nda İYİ Parti ve DEM Parti arasında tartışma yaşandı. İYİ Partili vekil Turhan Çömez konuşması esnasında DEM Partili milletvekillerinin sıralarına yürüdü.