Para piyasasında bir dönem kapandı

Yurtdışı piyasalarda bir dönem kapandı. Son aylarda hep gündemde olan Japonya Merkez Bankası (BOJ), 8 yıllık negatif faiz oranlarını ve alışılmışın dışındaki para politikasının (unorthodox) diğer kalıntılarını (faiz eğrisi kontrolünden de vazgeçti) bu sabah sona erdirerek, büyümeyi onlarca yıldır devam eden devasa parasal teşviklerle yeniden enflasyona sokma odağından tarihi bir değişim gerçekleştirdi. İşte detaylar...

Yurtdışı piyasalarda bir dönem kapandı. Son aylarda hep gündemde olan Japonya Merkez Bankası (BOJ), 8 yıllık negatif faiz oranlarını ve alışılmışın dışındaki para politikasının (unorthodox) diğer kalıntılarını (faiz eğrisi kontrolünden de vazgeçti) bu sabah sona erdirerek, büyümeyi onlarca yıldır devam eden devasa parasal teşviklerle yeniden enflasyona sokma odağından tarihi bir değişim gerçekleştirdi. Bu hamlenin 17 yıl içindeki ilk faiz artırımı olmasına rağmen, kırılgan ekonomik toparlanma nedeniyle BoJ’un bundan sonrası için borçlanma maliyetlerindeki herhangi bir artışta yavaş ve temkinli devam etmesi bekleniyor. BoJ, negatif faiz oranlarından çıkan son merkez bankası olurken, dünyanın dört bir yanındaki politika yapıcılarının büyümeyi ucuz para ve alışılmadık parasal araçlarla desteklemeye çalıştığı bir dönemin de sonuna işaret ediyor! BoJ'un bugün politika normalleşmesine yönelik attığı adımı, deflasyonun pençesinden çıkıldığı yönünde yorumlanıyor. 

Para piyasasında bir dönem kapandı

17 yıl sonra bir ilkin gerçekleşmesi, yeni kısa vadeli faiz hedefini %0 - 0,1 aralığında belirlemesi ve faiz eğrisi kontrolünden de vazgeçildiği büyük günde piyasa reaksiyonunun şimdilik sakin olması bizi beklenti gerçekleşi yönünde sakinleştirse de, radikal nitelikteki politika değişiminin bir noktada volatilite yaratma potansiyelini de göz ardı edilmiyor. YEN son 7 gündür kesintisiz bir şekilde değer kaybederek bu sabah yeniden 150 seviyesinin üzerine yükseldi. 10 yıllık Japon devlet tahvili %0,80 seviyesinden sert bir düşüşle %0,74 seviyesine gerilerken, bu saban Asya piyasalarında karmaşık bir seyrin hâkim olduğunu görülüyor. Japonya borsası karara önemli bir tepki vermezken, Kore ve Hong Kong borsalarında %1'in üzerinde düşüş var. 

BoJ toplantısı ardından gözler FED'in yarın akşam sonuçlanacak olağan FOMC toplantısına çevrildi. Her ne kadar faiz oranlarının sabit tutulacağına kesin gözüyle bakılsa da, Başkan Powell'ın mikrofon karşısında kullanacağı üslup ve beraberinde satır aralarında vereceği mesajlar kadar üyelerin tahminleri de önem arz edecektir. Bu sabah itibariyle, vadeli kontratlar FED'in bu yıl 70 baz puan faiz indirimine gideceğini, ilk faiz indiriminin ise %51 ihtimalle Haziran ayında gerçekleşeceğine imkân tanıyor. Benzer bir şekilde, Avrupa'dan da ilk faiz indirimi için oklar Haziran ayına işaret ederken (%56 ihtimal), 2024 yılında toplam faiz indirim beklentisi 85 baz puan.

A︎BD enflasyon verileri ardından morali bozulan ve geçen haftayı keyifsiz bir şekilde tamamlayan küresel mali piyasaların dünkü günü de dar bir bantta salınarak tamamladıklarını not edelim. FED'in faiz indirme hatta bilanço daraltma ihtimaline sıkı sıkı sarılan faiz getirisi olmayan altın ve bitcoin gibi enstrümanlar sırası ile 2,195 ve 73,600 dolar seviyesine kadar ilerlemesi ardından 2,160 ve 65,000 dolar seviyelerine kadar geri çekildiler. Altın için 2,070 dolar seviyesinin altında haftalık kapanış görmememiz kaydı ile 2,550 dolar hedefimizde şimdilik bir değişiklik bulunmuyor.

Para piyasasında bir dönem kapandı ile ilgili etiketler ekonomi Merkez Bankası Japonya
GÜNÜN VİDEOSU

Suudi Arabistan'da düzenlenen bir müzik festivalinde Kabe'ye büyük saygısızlık!

Suudi Arabistan'da düzenlenen Riyad Festivali'nde Kabe maketinin dekor olarak kullanılması büyük tepki çekti. Eski Diyanet İşleri Başkanı Görmez olayın fecaat olduğunu vurgulayarak, Suud ulemasının sessizliğini eleştirdi.