Hangi üniversiteler bölünüyor? Nereye açılacak?

Erken seçime dönemine gidilirken Hükümetten üniversite ile ilgili yeni gelişmeler oldu. Vatandaşlar ise bu yeni gelişmenenin içersinde neler olduğunu merak ediyor. Meclis'e sunulan tasarıya göre 15 yeni üniversite kuruluyor. Peki hangi üniversiteler bölünüyor? Hangi şehirlere yeni üniversite açılacak? Detaylar haberimizde...

angi şehirlere yeni üniversite açılacak? Meclis'e bir tasarı sunuldu. Tasarının göre ise 15 yeni üniversite kuruluyor.10 üniversite ise 2'ye bölünüyor. Bu gelişmelerden sonra herkes merakla araştırmaya başlandı. Vatandaşlar olacak yenilikleri ve kurulacak üniversitlerin nerede olduğunu merak ediyor. Peki hangi üniversiteler bölünüyor? Hangi şehirlere yeni üniversite açılacak? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...
Hangi üniversiteler bölünüyor? Nereye açılacak?
 
Hükümet, 15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin kanun tasarısını TBMM'ye sundu.
 
TBMM'ye sunulan tasarıya göre, Gaziantep Bilim ve Teknoloji, Samsun, Sivas Bilim ve Teknoloji, İstanbul Tuna ve İzmir Tınaztepe isimlerinde 5 yeni üniversite kurulacak.
 
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz: 187 üniversitemiz var, 15 daha geliyor. 200'ü geçiyor. 7 milyonun üzerinde öğrencimiz var. Bununla gurur duyuyoruz.
 
Bunların yanı sıra İstanbul, Gazi, Selçuk, Dumlupınar, İnönü, Sakarya, Mersin, Erciyes, Karadeniz Teknik ve Kahramanmaraş Sütçü İmam üniversiteleri de bölünecek. Bu üniversitelerden ayrılacak bazı fakültelere eklenecek başka fakültelerle 10 yeni üniversite daha ihdas edilecek.
 
İstanbul Üniversitesi'nin 86 bin, Gazi'nin 62 bin, İnönü Üniversitesi'nin ise 46 bin öğrencisi bulunuyor.
 
İŞTE BÖLÜNME İLE KURULACAK ÜNİVERSETELER
1- Konya (Selçuk)
2- Kütahya Sağlık (Dumlupınar)
3- Malatya Turgut Özal (İnönü)
4- İstanbul İbni Sina (İstanbul)
5- Ankara Hacı Bayram Veli (Gazi)
6- Sakarya Uygulamalı Bilimler (Sakarya)
7- Tarsus (Mersin)
8- Trabzon (KATÜ)
9- Kayseri (Erciyes)
10- Kahramanmaraş İstiklal (Kahramanmaraş Sütçü İmam)
 
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
İstanbul Üniversitesi (kısaca İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan devlet üniversitesidir.
 
18 Kasım 1933'te Türkiye'nin ilk ve tek üniversitesi olarak öğrenim hayatına başlamış olan kurum, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ilk Avrupa tarzı üniversite olarak kabul edilen Darülfünun'un doğrudan devamıdır. Ayrıca okulun bazı birimleri temelleri İstanbul'un fethinin ertesi günü 30 Mayıs 1453'te Fatih Sultan Mehmet'in emriyle kurulan Sahn-ı Seman medreselerine kadar dayandığından okulun kuruluşu bu tarihe kadar uzanır.Bugünkü hali 1933'te kurulmuştur.
 
2011 yılında, Dünyanın en iyi 500 üniversitesi sıralamasına Türkiye'den giren tek üniversitedir. İstanbul Üniversitesi dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında 2006'dan beri yer almaktadır. Üniversite, aynı zamanda Asya Pasifik bölgesinin en iyi 100 üniversitesi arasındadır.Üniversitede yaklaşık 73.000 lisansüstü, lisans ve ön lisans öğrencisi öğrenim görmektedir. Bu yükseköğretim işlemi 12.000 öğretim üyesi ve öğretim elemanı tarafından gerçekleştirilmektedir.
 
AKADEMİK BİRİMLER
 
 
FAKÜLTELER
İstanbul Tıp Fakültesi
Hukuk Fakültesi
Edebiyat Fakültesi
Fen Fakültesi
İktisat Fakültesi
Orman Fakültesi
Eczacılık Fakültesi
Diş Hekimliği Fakültesi
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Mühendislik Fakültesi
İşletme Fakültesi
Veteriner Fakültesi
Siyasal Bilgiler Fakültesi
İletişim Fakültesi
Su Ürünleri Fakültesi
İlahiyat Fakültesi
Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi
Florence Nightingal​​​e Hemşirelik Fakültesi
Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi
Spor Bilimleri Fakültesi
 
BÖLÜMLER
Enformatik Bölümü
Güzel Sanatlar Bölümü
Türk Dili Bölümü
Yabancı Diller Bölümü
Yüksek Okullar
Adalet Meslek Yüksekokulu
Bakırköy Sağlık Yüksekokulu
Devlet Konservatuvarı
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu
Ormancılık Meslek Yüksekokulu
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Sapanca Su Ürünleri Meslek Yüksekokulu
Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
Veteriner Fakültesi Meslek Yüksekokulu
 
ENSTÜTİLER
Adli Tıp Enstitüsü
Akciğer Hastalıkları ve Tüberküloz Enstitüsü
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü
Çocuk Sağlığı Enstitüsü
Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü
Çocuk Sağlığı Enstitüsü
Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Fen Bilimleri Enstitüsü
Havacılık Psikolojisi Enstitüsü
İşletme İktisadı Enstitüsü
Kardiyoloji Enstitüsü
Muhasebe Enstitüsü
Nörolojik Bilimler Enstitüsü
Onkoloji Enstitüsü
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
 
 
ÜNİVERSİTE
 
Üniversite ya da diğer adıyla yükseköğretim, üniversitelerde ve meslek yüksekokullarda 2 yıllık yapılan öğretimdir.
 
Üniversite, Eflatun ve Aristo’nun hiçbir politik ve dinî baskı unsuru olmadan öğrencileri ile felsefi tartışma yarattıkları ortamdan esinlenerek günümüze kadar evrensel ölçekte bağımsız ve tüzel kişiliğe sahip kurumlar olarak “universitas” üniversite adını almıştır. Üniversite felsefi tartışma ortamında akıl sürecini duygusal sürecin önüne alarak kişilerin olayları görerek ve tartışarak farkına varılabilirliğini sağlayan ortamlardır.
 
İLK ÜNİVERSİTELER
 
İlk Üniversite "Konstantinopoli Üniversitesi", 425 yılında yükseköğrenim kurumu olarak 425 yılında imparator naibi III. Michael tarafından 849 öğrenci tarafından öğrenci loncası olarak kurulmuştur. Bugünkü anlamda ilk üniversitelere Abbasiler döneminde Bağdat’ta rastlanır. Eski Yunan ve Roma dönemlerinde bazı yüksek eğitim ve öğretim teşkilatları olmasına rağmen bunların bugünkü anlamda üniversite niteliği yoktur. Batıda üniversiteler İslam medeniyetinin Endülüs Emevi Devleti vasıtasıyla Avrupa’ya girmesiyle başlar. Fas, Kurtuba ve Gırnata üniversiteleri, ilim ve fennin kilise ve piskoposların tesirindeki ruhban sınıfına mensup öğretim üyeleri olan okullara girmesine vesile olarak, sadece hukuktan ibaret olan öğretim dalına tıp, astronomi, ilahiyat ve benzerlerinin de eklenmesini sağladı. O zamana kadar Avrupa kralları ve devlet adamları tedavi olmak için Kurtuba Üniversitesinin Tıp Fakültesine gelirdi. Bağdat’taki Nizâmiye Medresesi (1065), Osmanlılardaki ilk üniversite olan İznik Medresesi (1331) gibi misalleriyle de Selçuklular ve Osmanlılar döneminde hızla gelişen medrese müessesesi Tanzimat'a kadar fen derslerinde de söz sahibiydi (bk. Medrese). Fen dersleri kaldırılınca ilim ve fenni Endülüs Emevileri vasıtasıyla İslam medeniyetinden alan batı, doğuyu geçmeye başladı. Daha sonra (1863) Dârül-Fünun adı altında teşkilatlanan bu yüksek eğitim öğretim müessesesi çeşitli safhalardan sonra 1933’te İstanbul Üniversitesi olarak yeniden düzenlendi.
 
Batıda Bologna, Pavia, Revenna ve Paris adları altında gelişmeye başlayan ilk üniversiteler uzun süre piskoposların kontrolünde kalmaya devam etti. Hatta Bologna Üniversitesinin rektörleri öğrenciler tarafından seçilmekteydi. Öğrenciler nation denen dört gruba ayrılır ve her grubun lideri rektörün yanında yönetime katılırdı. Buna rağmen asıl yönetici ve söz sahibi kimseler piskoposluktan gönderilen ve kançı denen kimselerdi. Paris Üniversitesinde ise öğrencilerle birlikte öğretim üyeleri de o yönetimde rol alırdı. Fakat neticede yine kontrol piskoposluğundu. Sonraları üniversite rektörü piskoposluğa karşı otoritesini sağlayarak özerk hâle geldi. Bunu takiben papalığa bağlı olmayan İngiliz Oxford ve Cambridge üniversitelerinden sonra 14. yüzyıla kadar çeşitli Avrupa şehirlerinde üniversiteler kuruldu.
GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.