Petrol kuruş artsa zam yapanlar düştüğünde ölü taklidi yapıyor

Türk iş dünyasının, marketlerin ve esnafın yüksek enflasyonist ortamda vicdansız zam yapma alışkanlığı dillere destan. Anormal fiyat artışlarında ilk sığınılan liman ise ‘benzine zam geldi’ bahanesi oluyor. Oysa matematiksel hesaba göre petrole gelen zamla ürüne bu artışın yansıması arasında dağlar kadar fark var.

Bir kafe işletmecisi, “Ben dürümü 150 liraya satıyorum. Çevremde 200-250 liraya satanlar var. Bir dürümün içinde 85 gram et olur. Petrolde zaman içinde 10 lira artış olsa, bu dürüm maliyetini 1 lira artırır. Ama millet 20 lira zam yapıyor. Benim tüm işçilerim sigortalı, en az verdiğim maaş 40 bin lira. 150 liradan sattığım dürümle para kazanıyorum. Onlara göre ucuza sattığım için üzerime geliyorlar” diyor.

Türkiye’de fiyat artışı var ama asıl sorun ‘esnaf vicdansızlığı.’ Son bir aydır Brent petrol varil fiyatı 69 dolar seviyesine geriledi. Yurtiçi Benzin fiyatı 1 ay öncesine göre %6.75, Motorin ise %4.79 düştü. Oysa akaryakıt fiyatları arttı diye zam üzerine zam yapanları takip edin kimse indirim yapmıyor. Enflasyon önemli bir nedeni de bu vicdansızlık. Dünyada gıda fiyatları yüzde 44 oranında ucuzlarken Türkiye’de artmasının bir nedeni de bu.

Marketler ve üreticilerde, bir başka alışkanlık ise gelecek dönem fiyat artar diye indirim yapmamaları. Bu da, korku faktörü olarak fiyatların yükselmesine neden oluyor. Şimdi vatandaşa düşen en önemli görev, alışveriş yaptıkları yerlerde fiyat-hizmet oranını iyi analiz ederek, pahalıysa almamaları.

BUGÜN AKARYAKITTA İNDİRİM OLDU

Bugün milyonlarca araç sahibinin yakından takip ettiği akaryakıt fiyatlarında tabela güncellendi. Motorine gece yarısından itibaren 1,5 liralık indirim geldi. 11 Eylül 2024 Çarşamba itibarıyla indirim yapıldı.

Son olarak, çarşamba gününden geçerli olmak üzere, motorin grubunda 1,50 TL fiyat düşüşü yaşandı. Benzin grubunda fiyat değişikliği öngörülmüyor.

İşte 11 Eylül 2024 Çarşamba gününe ilişkin güncel akaryakıt fiyatları:

İstanbul Avrupa yakası akaryakıt fiyatları
Benzin fiyatı: 41.53 TL

Motorin litre fiyatı: 41,74 TL
LPG litre fiyatı: 25.14 TL
İstanbul Anadolu yakası akaryakıt fiyatları
Benzin fiyatı: 41.41 TL
Motorin litre fiyatı: 41,66 TL
LPG litre fiyatı: 24.60 TL
Ankara akaryakıt fiyatları
Benzin litre fiyatı: 41.86 TL
Motorin litre fiyatı: 42,15 TL
LPG litre fiyatı: 25.15 TL
İzmir akaryakıt fiyatları
Benzin litre fiyatı: 42.31 TL
Motorin litre fiyatı: 42,66 TL
LPG litre fiyatı: 24.90 TL

Petrol kuruş artsa zam yapanlar düştüğünde ölü taklidi yapıyor ile ilgili etiketler benzin Petrol
GÜNÜN VİDEOSU

Kardeşi Sıla Doğu ile öpüşen Dilan Polat'tan ilginç savunma: Kısmi felç geçirdim, 3 defa bayıldım!

Tahliye partisi sırasında kardeşi Sıla Doğu ile dudak dudağa öpüşen Dilan Polat 'hayasızca hareketler' suçundan çıkarıldıkları nöbetçi hakimlikçe adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bu gelişme sonrası Instagram hesabından video paylaşan Dilan Polat "Benim için utanç vericiydi. Ben iyi değilim. Kısmi felç geçirdim, 3 defa bayılmışım." dedi.