Petrolün sert düşüşü enflasyonla mücadeleyi kolaylaştıracak

Küresel mali piyasalarda faiz indirimleri, ekonomiye teşvik paketleri ve petrolde yaşanan sert düşüşler Türkiye’nin elini güçlendiriyor. Dünyada Çin kaynaklı iyimserlik devam ediyor. FED'den devir alınan iyimserlik ardından, ekonomik büyümeyi bu yılın kabaca %5 hedefine çekmek ve deflasyonist baskılarla mücadele etmek için teşvikleri artıran Çin merkez bankası, bu sabah faiz oranlarını düşürürken,  bankacılık sistemine likidite enjekte etti. İşte detaylar...

Pekin'in ekonomiyi canlandırmak için devasa bir teşvik paketi sunması ardından Asya borsaları bu sabah 2,5 yılın en yüksek seviyelerine yükselirken, Çin hisse senetleri 2008'den bu yana en iyi haftasını tamamlama yolunda emin adımlarla ilerliyor. Teknoloji ağırlıklı Hong Kong borsasında ise haftalık artışın %10 seviyesini aştığını görüyoruz. 

Petrolün sert düşüşü enflasyonla mücadeleyi kolaylaştıracak

FED kaynaklı iyimserliğin emtia fiyatlarında da etkili olduğu görülüyor. Bir tarafta kıymetli madenleri elde tutmanın maliyeti, düşen faiz ortamında her geçen gün gerilerken, öte yandan Orta Doğu ekseninde artarak devam eden jeopolitik risklere paralel altının ons fiyatı son 1 ayda %7 yükselerek her geçen gün rekorunu bir adım daha yukarıya taşırken, dün gümüşün ons fiyatı son 2012 yılından bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Gelinen noktada petrol fiyatlarında keskin bir düşüşün yaşandı. Her ne kadar enerji fiyatlarında yaşanan düşüş küresel olarak enflasyonun düşmesine yardımcı olsa da, Türkiye gibi net enerji ithalatçısı konumunda ülkelerin de enerji faturalarını azaltarak cari işlemler açığına destek olacak.  

Orta Doğu'da yaşanan jeopolitik gelişmeler ve beraberinde dünyanın büyüme motoru (fabrikası) konumunda Çin'in açıkladığı büyümeyi teşvik edici paket ardından petrol cephesinde yaşanan gerileme dikkatlerden kaçmıyor. Suudi Arabistan üretimi artırmaya hazırlanırken, ham petrol için varil başına 100 dolar seviyesinde resmî olmayan fiyat hedefini terk etmeye hazırlanıyor. Financial Times'ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberini, Suudi Arabistan'ın düşük petrol fiyatları dönemine razı olduğunun bir işareti olarak değerlendiriliyor. Bu minvalde, Suudi Arabistan'ın fiyat hedefini bir kenara bırakıp pazar payını artırmaya yöneleceğine ilişkin haberler ardından Brent cinsi ham petrolde haftalık düşüş %5'i aştı.

Petrolün sert düşüşü enflasyonla mücadeleyi kolaylaştıracak ile ilgili etiketler ekonomi Asya Petrol enflasyon Suudi Arabistan ABD FED
GÜNÜN VİDEOSU

Murat Kurum’dan müteahhitlere racon: Deprem bölgesinde iş yapmayan müteahhitin teminatını yakın!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde işe başlamayan müteahhitlerin teminatının iptal edilmesi talimatını verdi.