Petrolün tahtı yıkılıyor! İşte petrole bağımlılığın biteceği tarih...

8. Boğaziçi Zirvesi 28 Kasım'da kapılarını katılımcılara açtı. Zirvenin 2. gününde en dikkat çeken başlık ise "Petrol devrinin sonu" oldu. IMF'nin Kıdemli Ekonomisti Akito Matsumoto petrolün geleceği ile ilgili 2040 sonrasına işaret ederek, petrolden daha ucuz olduğu için yenilenebilir enerjiye geçiş yaşanacağını, petrolün geleceğinin ekonomik büyüme, politika ve teknolojiye bağlı olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından bu yıl 8'cisi düzenlenen 'Boğaziçi Zirvesi' 28 Kasım'da kapılarını katılımcılara açtı. Yeni Şafak'ın bronz sponsor olduğu ve 3 gün boyunca sürecek zirveye ticaret hacmi 3.3 trilyon dolara ulaşan 76 ülkeden katılım sağlanırken, zirve boyunca 37 panelde 176 konuşmacı 'Küreselleşmenin Yeni Sınavı' teması altında küresel ve bölgesel sorunlara yönelik çözüm önerilerini masaya yatırıyor. 3 günlük zirvede katılımcı ülkeler arasında çok sayıda ikili görüşmelerde gerçekleştiriliyor.

Zirvenin 2. gününde en dikkat çeken başlıklarından biri ise "Petrol devrinin sonu" oldu. Petrolün geleceği ile ilgili konuşan uzmanlar yakın gelecekte petrolün durumu konusunda mutabık kalırken geleceği ile ilgili ise akıllarda soru işaretleri bıraktı.

2040 SONRASINA DİKKAT!

Zirvenin 2. Gününde 'Petrol Devrinin Sonu' başlığı altında düzenlenen panelde konuşan IMF'nin Kıdemli Ekonomisti Akito Matsumoto petrolün geleceği ile ilgili 2040 sonrasına işaret etti.

akito

Akito Matsumoto, IMF'nin Kıdemli Ekonomisti
Petrolün gelecekte payının azalacağına dikkat çeken Matsumoto, kömürün ise gelecekte en fazla kaybedecek enerji türü olacağını söyledi. Doğalgazın payını daha da arttıracağını belirterek petrol ile ilgili 2040'a dikkat çeken Matsumoto, bir son olup olmayacağının ise bu tarihten sonra görüleceğini söyledi. Petrolden daha ucuz olduğu için yenilenebilir enerjiye geçiş yaşanacağını da söyleyen Matsumoto, petrolün geleceğinin ekonomik büyüme, politika ve teknolojiye bağlı olduğunu aktardı.

GELECEĞİ PARLAK İKİ ENERJİ

fatih_birol

Fatih Birol, IEA Baş Ekonomisti
Uluslararası Enerji Ajansı IEA Baş Ekonomisti Fatih Birol ise petrolün geleceği ile ilgili 2 başlığa dikkat çekti. Birol, hazırladıkları senaryolarda doğalgaz ve güneş enerjisine olan talebin artacağını gördüklerini belirterek bu iki enerji türünün geleceğinin parlak olduğunu söyledi. Yaptıkları araştırmalarda doğalgazın özellikle de LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) alanında ciddi bir artış olacağını da söyleyen Birol, güneş enerjisinin de maliyetinin giderek düşeceğini belirtti.

YAKIN ZAMANDA ZİRVE GÖRECEK

Panelde konuşan Qatar Petroleum'un eski CEO'su Nasser Al-Jaidah, petrolün yakın zamanda bitmeyeceğini aksine zirveyi göreceğinin altını çizdi. Günlük 96 milyar varil petrol tüketimi olduğunu göz önünde bulundurursak petrolün ne zaman biteceğini konuşmanın anlamsız olduğunu kaydeden Al-Jaidah, petrolün sahneden çekilmeyeceğini söyledi.

30 YIL DAHA SAHNEDE OLACAK

Talep azalsa da petrolün en azından 30 yıl boyunca daha sahnede olacağını söyleyen Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü Araştırma Görevlisi Gulmira Rzayeva, "Petrolün geleceği ile ilgili ülkelerin tercihlerine bakmamız lazım. Özellikle Çin. Çin'in gaz üretimi giderek düşüyor çünkü fiyatından dolayı yatırım yapmayı uygun bulmuyor. Bu da Çin'in gelecekte daha fazla petrol kullanacağı anlamına geliyor" dedi.

gulmira

Gulmira Rzayeva, Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü Araştırma Görevlisi

TÜRKİYE DOĞALGAZ TİCARETİNİN MERKEZİ OLACAK

Türkiye'deki petrol talebinin azaldığına da dikkat çeken Rzayeva, "Bu da Türk hükümetinin enerji politikalarında değişikliğe gittiğine işaret ediyor. Türkiye'nin yeni enerji politikaları oldukça başarılı. TANAP gibi projeler ile Türkiye'nin gelecekte bir doğalgaz ticaret merkezi haline gelmesi bekleniyor" şeklinde konuştu.

info_grafik

Enerji denkleminin merkezi: Türkiye (İnfografik: Emir Ece)

TEKNOLOJİ ŞAŞIRTACAK, HAZIRLIKLI OLUNMALI

"Petrol fiyatları zirveye ulaşıyor, arzda da sıkıntı yok ama talep azalması var. Kaya petrolü talebi artıyor ve tahmin ettiğimizden daha hızlı fiyatları düşürüyor" diyen Qamar Enerji'nin CEO'su Robin Mills, petrole bir çok alanda olan talebin süreceğini belirtti.

Petrole olan talebin 1.8 milyon varil arttığı dönemde petrolün sonu mu geliyoru tartışmanın bir tezatlık oluşturduğunu da kaydeden Mills, teknolojik gelişmelerin gelecekte şaşırtacağını bundan dolayı OECD ülkelerinin hazırlıklı olması gerektiğine vurgu yaptı.

GÜNÜN VİDEOSU

Dilan Polat'ın hayranı pes dedirtti: Cezaevine girdiğinizde kalp krizi geçirdim!

Dilan Polat cezaevine girince kalp krizi geçirdiğini söyleyen hayranı, Polat ile bir araya gelince ağladı.