Piyasa faizin yüzde 20-25'e ne zaman ineceğini bekliyor

Enflasyonla mücadelede faiz artışları tedavisi yan etkilerini göstermeye başladı. Şirketlerin karlılığı düştü. Yeni siparişlerde bariz azalma başladı. Borsa endeksi yaklaşık 5 haftadır inişte. Bu da sanayicileri endişelendiriyor. İşte detaylar...

Kıbrıs İktisat Bankası Hazine Müdürü Emre Değirmencioğlu, “Madem ki vücut kemoterapiye alıştı ve artık ilaç çok da işe yaramıyor, bu durumda hastaya hâlen daha aynı tedaviyi vermeye gerek var mı bazen de bunu düşünerek, yüksek faizin reel sektör üzerinde yarattığı tahribat ve beraberinde kârsızlık sorununu da birlikte düşündüğümüzde, TCMB'nin her ne kadar Kasım ayı toplantısında politika faizini %50 sePiyasa faizin yüzde 20-25'e ne zaman ineceğini bekliyorviyesinde tutmaya devam edeceğini öngörsek de, reel sektörden gelen 'çığlığı' da duyarak faiz indirimlerini geciktirmemesi gerektiğini düşünüyoruz” diye yazdı.

Piyasa faizin yüzde 20-25'e ne zaman ineceğini bekliyor - Resim : 2Piyasa faizin yüzde 20-25'e ne zaman ineceğini bekliyor - Resim : 3

Faizin düşmesi gerektiğini iş dünyasının çatı örgütlerinden Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da dile getirdi. CNBC-e yayınına katılan Olpak, "2025'te iç pazar bazında ivmelenme beklemiyorum. İvmelenme olabilmesi için faizler düşecek mi, enflasyon nereye gelecek konusu var. Piyasanın faizlerin düşmesinden beklediği 3-5 puanlık rakamlar değil. Yüzde 45, 42, 47 olması değil. Piyasa neyi bekliyor? Faizler yüzde 20-25'li seviyelere ne zaman gelir? Enflasyonla bağlantılı gidecek olay. Önümüzdeki yılın sonuna doğru o rakamları telaffuz edebiliriz. 2025'in parlak geçecek bir süreç olmayacağını kabul edip bütçelerimizi buna göre tedbirli yapmalıyız. Faiz enflasyonla bağlantılı olarak aşağı ineceği için en az bir sene yüzde 20-25'lik faizleri göremeyecekmişiz diye matematik onu gösteriyor” dedi.

Piyasa faizin yüzde 20-25'e ne zaman ineceğini bekliyor ile ilgili etiketler ekonomi TCMB faiz
GÜNÜN VİDEOSU

Selçuk Bayraktar SAHA EXPO'da yer alan TUSAŞ standını ziyaret etti

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) SAHA EXPO'da bulunan standını ziyaret ederek başsağlığı dileklerinde bulundu.