Piyasa ne yapacak? Faizde en kritik gün geldi

Tüm ekonomi oyuncuları gözünü Amerikan Merkez Bankası FED’in bugün vereceği faiz kararına çevirdi. 25 baz puanlık indirime kesin gözüyle bakılırken 50 baz puanlık indirimin de ihtimali güçleniyor. Temmuz 2023’te yaptığı 25 baz puanlık artırımla politika faizini %5,25-5,50 bandına yükselterek beklemeye geçen Fed’in son artırımdan 14 ay sonra bu kez faiz indirimine gitmesine kesin gözüyle bakılıyor.

İBRAHİM AÇAR

Beklentilere paralel bir karar alınması halinde Fed 4,5 yıl sonra ilk kez faiz indirmiş olacak. Ünlü&Co’nun günlük bülteninde, “Özellikle son bir haftada değişen dengelerle birlikte 50 baz puanlık indirimin daha yüksek olasılıkla fiyatlandığını görüyoruz. Bu ölçekte bir adım Merkez Bankası’nın artık enflasyondan endişe etmediğini ve odak noktasını tamamen büyüme ile istihdama çevirdiğini gösterir. Ancak indirimlere 50 baz puanla başlanması aynı zamanda ekonominin göründüğünden daha zayıf olduğuna dair bir mesaj verme riski de taşıyor. Bu nedenle 50 baz puanlık bir adım gelirse bunun verilecek mesajlarla dengelenmesi gerekebilir. Geçen haftaya kadar en güçlü ihtimal olarak fiyatlanan 25 baz puan ise son derece ölçülü ve rahatsızlık yaratmayacak bir adım. Kaldı ki tarihsel olarak bakıldığında faiz indirimlerine 25 baz puanla başlanmasının kısa vadeli yansımalarının daha pozitif olduğunu söyleyebiliriz” denildi.

Ancak alınacak karara dair yüksek bir belirsizlik söz konusu. Bu çerçevede her iki adım da varlık fiyatlarında volatilite yaratma potansiyeli taşırken Fed Başkanı Powell’ın söylemleri ve toplantı sonrasında yayımlanacak güncel makroekonomik tahminler görünümü belirleyecek.

Piyasa ne yapacak? Faizde en kritik gün geldi ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Ordu'da astsubaya çarpıp şehit olmasına neden olan motosikletlinin tehlikeli videoları çıktı

Ordu'da "Dur" ihtarına uymayıp, kontrolünü kaybettiği motosikletiyle Jandarma Astsubay Çavuş Mehmet Fatih Çangır'a çarpıp şehit olmasına neden olan Adem T.'nin tehlikeli sürüş videoları ortaya çıktı.