Piyasalar Fed’ten istediğini aldı

Son olarak Mart 2020’de faiz indirimine giden ve pandemi sonrasındaki dönemde sıkı para politikasına geçiş yapan Fed, 4,5 yıl sonra ilk kez faiz oranlarında indirim yaptı. İndirime kesin gözüyle bakılsa da atılacak adımın 25 baz puan mı yoksa 50 baz puan mı olacağına dair belirsizlikler vardı. Merkez Bankası son dönemde piyasalarda oluşan ağırlıklı beklentiye paralel olarak politika faizinde 50 baz puanlık indirim yaptı. İşte detaylar...

En az faiz indiriminin büyüklüğü kadar yakından takip edilen bir diğer konu başlığı ise güncellenen makroekonomik tahminlerdi. Bu çerçevede yılın geri kalanında 25 baz puanlık 2 faiz indirimi daha öngören Fed, 2025 yılında ise 4 indirime işaret etti.

2024 ve 2025 yılları için bireysel tüketim harcamaları endeksinin (PCE) sırasıyla %2,3 ve %2,1 olması beklenirken aynı dönemler için işsizlik oranının da %4,4 olacağı tahmin ediliyor. PCE beklentisinin önceki tahminlere kıyasla aşağı çekilmesi enflasyonun hedefe doğru hareket edeceğine duyulan güveni yansıtırken bundan sonraki süre zarfında istihdama daha fazla
hassasiyet gösterilebileceğine işaret ediyor. Ekim ayında FOMC toplantısı bulunmazken sonraki toplantı 7 Kasım’da sonuçlanacak.

Fed’in ardından bugün ise TCMB PPK ve İngiltere Merkez Bankası toplantılarını takip edeceğiz. Her iki merkez bankasının da politika faizinde değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

TL TCMB’Yİ BEKLİYOR

Fed toplantısının geride kalması ile birlikte günün en önemli konu başlığını saat 14.00’te sonuçlanacak TCMB PPK toplantısı oluşturuyor. Son toplantının ardından yayımlanan metinde anlamlı bir değişikliğin olmadığını ve TCMB’nin sıkı para politikası mesajlarını koruduğunu düşünürsek faiz oranlarında değişiklik yapılmasını beklemiyoruz. Ortalama piyasa beklentisi de %50 olan politika faizinin korunacağı yönünde. Ancak küresel ölçekte faiz indirimlerine gidildiği bir dönemde yurt içinde özellikle 12 aylık vadede enflasyon beklentilerinin de aşağı yönlü hareket ettiğini düşünürsek Merkez Bankası’nın önümüzdeki aylarda faiz indirimine gidebileceğine yönelik tahminler söz konusu. Dolayısıyla toplantı sonrasında yayımlanacak metinde faiz indirimlerine kapı aralayan bir vurgu değişikliğinin olup olmayacağı dikkatle izlenecektir. Önceki metinde yer alan "enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadesi bu açıdan öne çıkan vurgular arasında yer alıyor.

Piyasalar Fed’ten istediğini aldı ile ilgili etiketler ekonomi ABD FED faiz
GÜNÜN VİDEOSU

Düzce'de fındık işçilerini taşıyan minibüs uçuruma yuvarlandı, çok sayıda yaralı var

Düzce'nin Cumayeri ilçesinde fındık işçilerini taşıyan minibüs, iddiaya göre freninin boşalması sonucu yaklaşık 50 metreden uçuruma yuvarlandı. Kazada çocukların da aralarında bulunduğu 6'sı ağır 22 kişi yaralandı.