Piyasaların gözü ABD'den gelecek kritik veriye odaklandı! İşte günün ilk rakamları...
FED Başkanı Poweel'ın sıkılaştırma yanlısı açıklamaları sonrası küresel para birimleri karşısında güçlenmeye başlayan dolar kuru yeni üne 18.21 TL'den başladı. Piyasalar bugün saat 15:30'da açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisine odaklandı.
Geçtiğimiz hafta Fed Başkanı Jerome Powell'ın sıkılaştırma yanlısı açıklamalarından ardından dolar küresel para birimleri karşısında güçlenmeye devam ediyor. Kur haftanın son gününe 18.21 TL'den başladı. Euro ise 18,16 TL'den başladı... Piyasa bugün saat 15:30'a kilitlendi. Saat 15:30'da açıklanacak veri ABD Tarım Dışı İstihdam verisi olacak.
PİYASALAR TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİSİNE ODAKLANDI
Powell geçtiğimiz hafta Jackson Hole'un kapanış konuşmasında "Fed'in eylül ayındaki faiz artışı verilere bağlı olacak" sözleri piyasaların verilere kilitlenmesini sağladı. Bugün doların dalgalanışını artıracak mahiyette bir veri açıklanacak. Açıklanacak veri tarım dışı istihdam verisi. Bu verideki artış ve azalmalar ABD ekonomisine dair fikir veriyor. Verinin beklentilerden yüksek gelmesi çalışan insan sayısının arttığını ve ABD ekonomisinin canlılığını gösteriyor. Fed'in nihai hedefi enflasyonu yüzde 2'ye indirmek olduğundan bu verinin beklentileri aşması Fed para politikasının sıkılaşma yanlısı olmaya devam edeceğine işaret olduğundan ötürü doların değerini yükseltir.
Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü gösteren DXY endeksi 109.482 ile 20 yılın zirvesine yaklaştı. Euro/dolar paritesi de 0,9972 ile 1'in altındaki seyrini sürdürüyor.
MERKEZ 'LİRALAŞMA' BASKISINI SÜRDÜRÜYOR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankalara "liralaşma" baskısını sürdürüyor. TCMB aldığı karar ile döviz mevduatları TL'den daha fazla olan bankalardan daha fazla komisyon alacak. TCMB'nin aldığı karar ile gerçek ve tüzel kişi dönüşüm oranı yüzde 10'un altında kalan bankalar ilave olarak 5 puan, yüzde 10 ila 20 arasında olan bankalar ilave 3 puan yabancı para zorunlu karşılık tesis edecek.
TÜRKİYE EKONOMİSİNDE YÜZDE 7.6 BÜYÜME
Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde yüzde 7.6 büyüdü. Beklentiler yüzde 7.4 oranındaydı. Büyümede aslan payını tüketim harcamaları aldı. Tüketici harcamaları yüzde 22,5 artarken, ihracatın büyümeye katkısı yüzde 16,4 oldu.
Türkiye'nin 5 yıllık CDS'si 766 seviyelerinde görünüyor.
Bugün içerde önemli veri bulunmazken, küresel piyasalar ABD'den gelecek tarım dışı istihdamı bekliyor.