'Plastik yağmurlar' yediğimiz ve içtiğimiz her şeyi zehirleyebilir

Bilim insanları bulutlarda mikroplastik bulduklarını ve bunun geri dönüşü olmayan ciddi çevresel zararlar oluşturacağını belirtiyor. Plastik yağmurları nedeniyle yediğimiz ve içtiğimiz her şey kirlenme riski taşıyor.

Japonya'daki Waseda Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı , boyutu beş milimetreden küçük plastik parçacıklar olan havadaki mikroplastikler (AMP'ler) ile ilgili bir araştırma yürüttü.

Karadaki plastik atıkların mikroplastik olarak okyanuslara ulaştığını bildiğimiz halde, çalışma ekibi mikroplastiklerin bulutlara da ulaşıp ulaşmadığını inceledi; bu bağlamda bu plastiklerin önce yağmura ardından da yiyecek ve suya karışabileceği ortaya koyuldu.

9 FARKLI TÜRDE PLASTİK ÇIKTI

Çalışmada grubu Fuji Dağı'nın zirvesinden bulut suyu topladı. Daha sonra su analiz edildi; ekip, havada herhangi bir mikroplastik (AMP) bulunup bulunmadığını tespit etmek için fiziksel ve kimyasal özelliklere baktı.

Ve ne yazık ki, korkulan oldu. Çalışma, havadaki mikroplastik parçacıklarda dokuz farklı türde polimer ve bir tür kauçuk bulunduğunu keşfetti. Bu plastiklerin okyanustan geldiği belirtiliyor.

PLASTİK YAĞMURLARI YEDİĞİMİZ VE İÇTİĞİMİZ HER ŞEYİ KİRLETİYOR

Bu sonuç, mikroplastiklerin 'bulutların önemli bir bileşeni haline gelmiş olabileceği' anlamına geliyor ve ekip bunun, mikroplastiklerin 'plastik yağmuru' yoluyla yediğimiz ve içtiğimiz neredeyse her şeyi kirlettiği anlamına gelebileceğinden korkuyor.

AMP'lerin atmosferde, özellikle de kutup bölgelerinde birikmesi, gezegenin ekolojik dengesinde önemli değişikliklere yol açarak ciddi biyolojik çeşitlilik kaybına yol açabileceği belirtiliyor.

KÜRESEL ISINMAYI DA HIZLANDIRIYOR

Araştırmanın başyazarı Waseda Profesörü Hiroshi Okochi şunları ekliyor:

"Havadaki mikroplastikler, güçlü ultraviyole radyasyon nedeniyle üst atmosferde yere göre çok daha hızlı ayrışıyor ve bu bozulma sera gazları açığa çıkarıyor ve küresel ısınmaya hızlandırıyor."

"Sonuç olarak, bu çalışmanın bulguları, mikroplastiklerin gelecekteki küresel ısınma tahminlerindeki etkilerini açıklamak için kullanılabilir."

"Serbest troposferdeki mikroplastikler taşınıyor ve küresel kirliliğe katkıda bulunuyor. Eğer 'Plastik hava kirliliği' sorunu proaktif bir şekilde ele alınmazsa, iklim değişikliği ve ekolojik riskler bir gerçeklik haline gelebilir ve bu da dünyada geri dönüşü olmayan ve ciddi çevresel hasarlara neden olabilir. gelecek."

'Plastik yağmurlar' yediğimiz ve içtiğimiz her şeyi zehirleyebilir ile ilgili etiketler Yağmur Zehirlenme Mikroplastik
GÜNÜN VİDEOSU

Peş peşe 'Dikkat edin' çağrısı! İstanbul'da hem kara hem hava trafiği felç oldu!

İstanbul'da peş peşe verilen uyarılar sonrası lodos, sağanak ve fırtına başladı. Hava birdenbire kararırken AFAD, MGM ve AKOM'dan peş peşe 'dikkat edin' çağrısı geldi. Fatih'te sağanak yağış başladı, Bayrampaşa'da rögar taştı.