Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, polikistik over sendromu nedir? sorusunu cevapladı. Öner, ''Hastalıklar bazen bizim bir parçamız olur ve ömür boyu bizimle devam eder. Bu tür hastalıklara kronik hastalıklar denir. Kronik hastalıklar arasında sıklıkla bilinen diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği gibi endokrin ve dâhili hastalıklar yer almaktadır. Tansiyon hapları, insülin, kalp ilaçları artık hemen hemen her öğünümüzde hayatımıza girmiştir ve unuttuğumuz zaman tüm düzenimiz alt üst olur.
Polikistik over sendromu, hamile kalmaya engel mi? İşte tüm detaylarıyla polikistik over sendromu…
Polistik over sendromu (PCOS), kadınlarda görülebilen kroniktir bir hastalıktır. Adet düzensizliği, tüylenme gibi şikayetlerle doktora başvuran ve PCOS tanısı koyulan kadınlar hamile kalabilir miyim düşüncesine kapılabilir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, polikistik over sendromu hakkında bilgiler verdi ve PCOS tanısı koyulan hastalar hamile kalabilir mi? sorusunu cevapladı. İşte polikistik over sendromu ile ilgili tüm bilinmesi gerekenler…
Aslında dünyada 10 kadından birinde görülen ve ülkemizde görülme sıklığı yüzde 19 olan yani ortalama beş kadından birinde görülebilen Polikistik over sendromu da kronik bir rahatsızlıktır. Adet düzensizliği, tüylenme, hızlı kilo alma gibi şikayetlerle doktora başvurulur. Genellikle birkaç ay adet düzenleyiciler, doğum kontrol hapları ile geçiştirilir. Gerçekte her hastalığın bir sebebi vardır ve tedavi edilmemiş polikistik over sendromu hastalarının yaklaşık beşte biri 40 yaş sonrası diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalığına adaydır. Önemli olan doğru teşhis ve tedavidir ve en az onlar kadar önemli olan hastanın tedaviye uyumudur.'' ifadelerini kullandı.
POLİKİSTİK OVER SENDROMU GENETİK SEBEPLERDEN KAYNAKLANIR
Uzman Doktor Öner, polikistik over sendromunun kronik bir hastalık olduğun belirtti ve sebeplerinin genetik nedenlerden kaynaklandığını ifade etti. Öner, polikistik over sendromunda doğru tanıyı koymanın önemi vurgu yaparak ''Önemli olan tanıyı doğru koymaktır çünkü tüylenme ve adet düzensizliği ile gidebilen birçok başka hastalıkla karışabilir. Her ay kadınlarda görülmesi gereken yumurtaya folikül kisti denir. İşte hormonlara bağlı bu yumurtalar folikül kistleri büyüyemez ve kenarlarda beklerse birden fazla (poli) çatlayamamış yumurta (kist) (polikistik over) görünümü oluşur. Hastalık ismini bu görünümden alır. Fakat toplumda bu da yanlış anlaşılır, ‘Benim kistim varmış, acaba patlar mı?’ diye panikle hastanelere başvurulur. Aslında bunlar bırakın patlamayı, büyüyememiş ve büyüyüp çatlamayı bekleyen kistlerdir.'' ifadeleri kullandı.
TEDAVİ HASTANIN BEKLENTİSİNE GÖRE ŞEKİLLENİR
Öner, PCOS tanısı koyulan hastalarda izlenen tedavi protokolünü anlattı. Öner, ‘’Tanısı konduktan sonra hastanın beklentileri çok önemlidir çünkü polikistik over sendromu tedavisi çeşitlidir. Adet düzensizliği olan hastalarda farklı, tüylenme şikayeti olan hastalarda farklı, çocuk tedavisi isteyen hastalarda farklıdır. Hatta bazen bu grup hastalarda şeker direncine bağlı kilo verememe problemi de olabilir.’’ dedi.