Politico'dan Türkiye itirafı: AB, sığınmacılar için değil geri dönmeleri için para veriyor!
ABD merkezli Politico gazetesinin Avrupa yayını; Türkiye, Avrupa Birliği ve göçmenler üçgenine dair bilinmeyenleri sayfalarına taşıdı. Politico, isminin açıklanmamasını istemeyen bir AB diplomatın, Türkiye'deki mültecileri geri gönderme merkezlerine sağlanan finansal destekleri ve bu kapsamda nelerin yapıldığına dair açıklamalarına yer verdi.
ABD merkezli Politico gazetesinin Avrupa yayını; Türkiye, Avrupa Birliği ve göçmenler üçgenine dair bilinmeyenleri sayfalarına taşıdı.
Gazete, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'yanın açıklamasına yer verip; Türkiye'de şu anda yaklaşık 20.000 kapasiteli 32 geri gönderme merkezi bulunduğunu ve Bakan Yerlikaya'nın Ağustos ayında verdiği bir röportajda bunları, "sınır dışı etme konusunda en büyük altyapı gücümüz" olarak tanımladığını belirtti.
MÜLTECİLER İÇİN TOPLAM FON YAKLAŞIK 213 MİLYON EURO
Politico gazetesi haberin devamında; Hassas konuları görüşmek üzere isminin açıklanmamasını istemeyen bir AB diplomatın, bloğun 30 geri gönderme merkezine finansal destek sağladığını söyledi. Bu destek, bunların inşası veya yenilenmesi veya ekipman, personel ve yönetimi için kaynak sağlayarak sağlandığını aktardı. Belgeler, AB parasının bebek kıyafetlerinden dikenli tellere kadar her şeye harcandığını ve merkezlerin toplam fonunun yaklaşık 213 milyon euroya ulaştığını gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, ''Bir Komisyon sözcüsü geri gönderme merkezleriyle ilgili sözleşmelerin değerini 199,7 milyon euro olarak belirledi.'' dedi.
TUZLA VE ŞANLIURFA'DA BULUNAN MERKEZLERE TOPLAM 11,8 MİLYON EURO DESTEK
İstanbul Tuzla'daki geri gönderme merkezi, birkaç yıl önce AB fonlarından 5 milyon eurodan fazla parayla yenilenen birçok siteden bir olduğu ifade edilirken, AB parasıyla sıfırdan inşa edilen sekiz merkezden biri olan Şanlıurfa'nın ise 6,8 milyon euro aldığı belirtildi.
Komisyon sözcüsüne göre, AB vergi mükellefleri toplamda 14 geri gönderme kampının inşasına (bunlardan sekizi tamamlandı), 11 başka kampın yenilenmesi ve bakımına ve genel olarak merkezlerin yönetimine katkıda bulunduğu söylendi.
''GERİ GÖNDERMELERİ ANKARA'NIN SORUMLULUĞUNDA''
Sözcü ayrıca, Türkiye'deki mülteciler ve göç için tüm AB fonlarının bloğun kurallarına uygun olarak iletildiğini ve mültecilerin korunmasının sağlanmasının ve geri gönderme merkezlerinin yönetiminin Ankara'nın sorumluluğunda olduğunu söyledi. Sözcü, AB'nin fon alan yerlere düzenli olarak izleme misyonları yürüttüğünü ve geri gönderme merkezlerinde, "haklara ve hizmetlere erişimi güçlendirmeyi" amaçlayan projeleri finanse ettiğini vurguladı.
''MERKEZLERDEKİ FİZİKSEL VE MADDİ KOŞULLARI İYİLEŞTİRME ÇABALARINA YARDIMCI OLDU''
Komisyon, geri gönderme merkezlerinin göçü yönetmek için gerekli olduğunu ve AB'nin bunların iyileştirilmesini finanse ettiğini savundu. Sözcü, "Geri gönderme merkezlerine AB yardımı, Türk yetkililerin merkezlerdeki fiziksel ve maddi koşulları iyileştirme çabalarına önemli ölçüde yardımcı oldu" dedi.