Prof. Dr. Osman Müftüoğlu uyardı! Yeni tehdit: Kaygı virüsü
Koronavirüs salgını pek çok sıkıntıyı da beraberinde getirdi. Bunlardan birisi de sürece bağlı yaşanan kaygı bozukluğu... Konuya ilişkin bugünkü köşe yazısında değerlendirmelerde bulunan Hürriyet gazetesi başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, ''Kendimize iyi bakmazsak, tehdidi vaktinde fark edip tedbir almazsak, çöküntü daha da büyüyecek ve bu da bağışıklık sistemimizi etkileyecek'' ifadelerini kullandı.
İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgını yaklaşık bir buçuk senedir hayatımızda yer alıyor. Virüsü yok etmek için yürütülen aşı çalışmaları insanların yüreğine bir nebze su serpilmiş olsa da tehdit hala geçmiş değil.
Salgın nedeniyle birçok insan işinden oldu ya da evine kapandı. Bu ve benzeri durumlar, salgının yanında farklı sorunları da ortaya çıkardı.
Bu sorunlara bugünkü köşe yazısından değinen Hürriyet gazetesi başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, vatandaşlara 'kendinize bakın' çağrısında bulundu.
Kaygı tehdidini vaktinde fark etmemenin tedbir alımını güçlendireceğini vurgulayan Prof. Dr. Müftüoğlu, ''Tedbir almazsak çöküntü daha da büyür ve bu da bağışıklık sistemimizi etkiler'' dedi.
Hürriyet başyazarı, kriz kaygılarını azaltan 3 şeyi ise şöyle sıraladı.
''KUŞATILMIŞLIK DUYGUSUNDAN KURTULUN''
1- KAYGININ FARKINA VARIN: İlk adım hislerin daha fazla varkına varmak. Bu değişim duygular tarafından yönetilmek yerine, duyguları gözlemleme kapasitesini geliştirmek maksadıyla yapılıyor. Duyguları isimlendirmek ve o duyguları olumsuz olduklarından bizden uzaklaşma imkanı tanır.
2- SAKİNLEŞİN: İkinci adım, her şeyden bağımsız olarak 'kendimizi sakinleştirmek'. Nefesimizi kullanmak bunun en basit yoludur. Birkaç saniye boyunca nefes alıp, 6 saniyede ağzınızdan vererek, kan dolaşımını temizleyebilirsiniz. Hareket etmek de oldukça faydalı bir çözüm. Zıplamak, merdivenleri koşarak çıkıp-inmek, temiz hava almak, stres boşatlmanın hızlı ve etkili çözümlerindendir.
3- EMPATİ YAPIN: “Benliğinize ‘Zor bir dönemden geçiyorsun. Bu şekilde hissediyor olman normal’ ya da ‘Bu kötü hisler sonsuza kadar sürmeyecek’ veya ‘Kendini daha iyi de hissedebilirsin’ şeklinde mesajlar göndermeyi de unutmayın. Bu ve benzeri mesajlar sayesinde yaşadığınız kuşatılmışlık duygusundan daha kolay kurtulursunuz.”