Prof. Dr. Şükrü Kızılot hayatını kaybetti!
Hürriyet gazetesi yazarı Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Kızılot vefat etti. Türkiye’nin önde gelen vergi uzmanlarından Prof. Dr. Şükrü Kızılot hayatını kaybetti. Kızılot 3 yıl önce de beyin kanaması geçirmişti. Peki Şükrü Kızılot kimdir? Şükrü Kızılot kaç yaşındaydı? Şükrü Kızılot'un ölüm nedeni neydi? İşte cevaplar...
Yaklaşık üç yıl önce ofisinde arkadaşları ile yemek yerken aniden fenalaşan ve beyin kanaması geçirdiği anlaşılan Şükrü Kızılot, Ankara Güven ve Dışkapı hastanelerinde uzun süre tedavi gördü. Bir ara yurt dışında da tedavi gören ve durumu giderek iyileşen Şükrü Kızılot yaklaşık 15 gün önce yeniden rahatsızlandı ve Güven Hastenesi’ne kaldırıldı. Son üç gündür yoğun bakımda tutulan Vergi Uzmanı Kızılot saat 16:00 civarında vefat etti. Peki Şükrü Kızılot kimdir? Şükrü Kızılot kaç yaşındaydı? Şükrü Kızılot'un ölüm nedeni neydi? Şükrü Kızılot'un kitapları nelerdir? İşte cevaplar...
ŞÜKRÜ KIZILOT KİMDİR?
Şükrü Kızılot, 1958 yılında Çorum'da doğmuştur. Öğrencilik hayatı çok zor geçti. Ortaokulda simit sattı, lisede inşaatlarda çalıştı.
ODTÜ İşletme'yi kazandı ama parasız ve işsiz olduğu için kaydını yaptırıp başlayamadı. Bir Milletvekilinden yardım istedi olmadı. Aradan zaman geçti Maliye Bakanlığı'nın açtığı memur sınavına girdi ve Kırıkkale Vergi Dairesi'nde işe başladı. Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'ne de kaydını yaptırdı. Devam mecburiyeti yoktu ama sınavlara gitmesi gerekiyordu. Kırıkkale Vergi Dairesi'nden sonra tayini Ankara'ya çıktı. Bu arada üçüncü sınıfa geçmişti. Maliye Bakanlığı'nda Vergi Dairesalıştı.
O zaman Gelir Vergisi Kanunu'nda vergiyle ilgili on satırlık çok önemli bir madde vardı. Bu konuyla ilgili 6 sayfalık açıklayıcı bir not çıkardı. Bu notları mali müşavir ve muhasebecilerin ilgisini çekti. bunun üzerine vergi konusunda kitap yazmaya karar verdi. İlk kitabı da ''Vergi Uygulamasında Ortalama Kár Hadleri'' adıyla bu on satırlık kanun maddesinin açıklaması oldu zaten. O zaman 21 yaşında idi henüz.
Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisinden mezun olunca, önce Adana İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde, sonra Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Maliye Fakültesi'nde asistan olarak görev yaptı. Akademik kariyerine de; master, doktora, doçentlik ve profesörlük olarak devam etti. Ekonomik Bülten'de 1989 yılından itibaren 6 yıl vergi konusunda yazdı. 1995 yılından itibaren de Sabah Gazetesi'nin yöneticisi Zafer Mutlu'nun teklifi ile gazetede vergi konusunda köşe yazısı yazmaya başladı ve 8 yıl devam etti.
"Vergi Hukukunda Servet Beyanı", ''Vergi Uyuşmazlıklarının İdari Aşamada Çözümlenmesi", "Türk Vergi Hukukunda''
Sahte ve Kapsamı İtibariyle Yanıltıcı Belge Düzenlenmesi ve Kullanılması ve Türk Vergi Hukukunda Örtülü Kazanç ve Örtülü Sermaye konularında; master, doktora, doçentlik ve profesörlük tez çalışmaları vardır.
Gazi Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü'nde öğretim üyeliği yapmakta ve aynı üniversitede Maliye ve Vergi Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevi de vardır. Ayrıca part-time olarak, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde ve Bilgi Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak da görev yapmaktadır.
Şükrü Kızılot, 1988-1992 yılları arasında PETKİM Holding'de Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Adnan Kahveci'nin Maliye Bakanı olduğu dönemde onun danışmanlığını yürüttü. 1999 yılında Nokta Dergisi'nin ''Doruktakiler" Özel Bilim Ödülünü alarak ''Yılın Bilimadamı" seçildi. Şükrü Kızılot, Avukat Zuhal Kızılot ile evlidir. Şükran Kızılot adında bir kızı vardır.
Sabah Gazetesi'nde, 8 yıl süre ile haftada 6 gün, Eylül 2002'den bu yana da Hürriyet Gazetesi'nde, haftada 5 gün ve aylık Yaklaşım Dergisi'nde güncel mali ve ekonomik konularla ilgili düzenli olarak yazıları yayınlanmaktadır. 13 Ekim 2014 tarihinde akşam saatlerinde Ankara'da beyin kanaması geçiren Şükrü Kızılot Güven Hastanesi'nde yoğun bakıma alındı. Şükrü Kızılot'un vergi ve muhasebe konularıyla ilgili olarak şimdiye kadar 58 cilt kitabı, 8 adet mizah kitabı, 4000 civarında da makalesi yayımlanmıştır.
1999 YILINDA 'YILIN BİLİMADAMI' SEÇİLDİ
1988-1992 yılları arasında PETKİM Holding'de Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 1999 yılında ‘‘Doruktakiler’’ Özel Bilim Ödülünü alarak ‘‘Yılın Bilimadamı’’ seçildi. Maliye Bakanı olduğu dönemde Adnan Kahveci'nin danışmanlığını yürüttü.
Yapmış olduğu çalışmalar nedeniyle, 1999 yılında Nokta Dergisi’nin “Doruktakiler Özel Bilim Ödülü”nü alarak “Yılın Bilim Adamı” seçilen, Gazi Üniversitesi’nin 80. yılında da “En Başarılı Bilim Adamı” ödülünü alan KIZILOT’un vergi ve muhasebe konularıyla ilgili olarak şimdiye kadar 58 cilt kitabı, 8 adet mizah kitabı, 4000 civarında da makalesi yayımlanmış olup, en çok ilgi gören kitapları şunlardır:
KİTAPLARI
İnşaat Muhasebesi Vergilendirilmesi ve Hukuku (16. Baskı)
Şirketler Muhasebesi Vergilendirilmesi ve Hukuku (5 Cilt, 7. Baskı)
Servet Beyanı ve Uygulaması (3. Baskı)
Vergi Uygulamasında Ortalama Kar Hadleri (4. Baskı)
Vergi Güvenlik Önlemleri (2. Baskı)
Gelir Vergisi Kanunu ve Uygulaması (6 Cilt)
Kurumlar Vergisi Kanunu ve Uygulaması (5 Cilt)
Vergi Usul Kanunu ve Uygulaması (8 Cilt)
Vergi Uyuşmazlıklarıyla İlgili Danıştay Kararları ve Özelgeler (8 Cilt)
Memleketimden Vergi Manzaraları (2 Cilt)
Vergi Hukukunda Örtülü Kazanç ve Örtülü Sermaye
Gayrimenkul Rehberi (9. Baskı) (Ekrem Sarısu, Sezgin Özcan, Av.Zuhal Kızılot ile birlikte)
Vergi İhtilafları ve Çözüm Yolları (20. Baskı)
AB Yolunda Mali Dünyamız (Doç.Dr. Cem Kılıç ve Okan Müderrisoğlu ile birlikte)
Vergi Hukuku ve Türk Vergi Sistemi (Prof.Dr. Metin Taş ile birlikte) (4. Baskı)
Kaçakçılık Suçları ve Naylon Fatura İhtilafları (4. Baskı)
Katma Değer Vergisi Kanunu ve Uygulaması (6. Baskı)
Kiraz Kedi’nin KDV’si (7. Baskı)
Askerliğini Yapmayan Kadın (6. Baskı)
Patlıcanın Dalkavuğu (6. Baskı)
Palyaçonun Gözyaşları (8. Baskı)
Deve mi Kuş mu (6.Baskı)
Kaynana Vergisi (11.Baskı)
Çengelli İğne (11. Baskı)
Melek mi Kaz mı? (8. Baskı)
KIZILOT'UN ÖLÜM NEDENİ NEYDİ?
Üç yıl önce beyin kanaması nedeniyle tedavi görmüştü. İyileşmesinin ardından yaklaşık 15 gün önce yeniden rahatsızlandı ve Güven Hastenesi’ne kaldırıldı. Son üç gündür yoğun bakımda tututulan Şükrü Kızılot saat 16:00 civarında vefat etti.
HERKESİN ŞÜKRÜ HOCASI
Ankara’nın hemen hemen her kesiminde tanınan, gazetelerde yazarlık, mali konularda danışmanlık yapan, aynı zamanda maliyenin güldüren yönlerine de kitaplarda toplayan Şükrü Kızılot’un vefatı kısa sürede duyuldu.
Avukat Zuhal Kızılot ile evli olan, Onur, Şükran ve Bulut’un babası Şükrü Kızılot’un cenazesi yarın Ankara Kocatepe Camiinde kılınacak ikindi namazının andından Gölbaşı Mezarlığı’nda toprağa verilecek.